Ιατρική αμέλεια και ποινές: Tι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την προώθηση της αποποινικοποίησης της ιατρικής πράξης που προωθεί, μεταξύ άλλων, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Η ιατρική ευθύνη πολλές φορές είναι συνώνυμη με την ιατρική αμέλεια ή το ιατρικό σφάλμα. Σε γενικό πλαίσιο, ευθύνη για ποινικό αδίκημα υπέχουν οι ιατροί για την πρόκληση βλαβών στους ασθενείς. Ως προς το είδος κάποιων μορφών ιατρικών πράξεων, έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη προβληματική και συχνά τίθεται θέμα αποποινικοποίησης ή έστω ελάφρυνσης της ευθύνης του ιατρού σε περίπτωση που

για τη συγκεκριμένη ιατρική ενέργεια έχει προηγηθεί συναίνεση του ασθενούς, του φορέα δηλαδή του εννόμου αγαθού, του προσβαλλόμενου με την ιατρική πράξη.

Η ιατρική αμέλεια προκύπτει όταν ένας ασθενής αποφασίζει να πάρει τον ιατρό ή το νοσοκομείο ή και τα δύο στο δικαστήριο για αποζημίωση. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι η παρεχόμενη περίθαλψη ήταν κατώτερη του επίπεδο ενός καταρτισμένου ιατρού. Εάν ο αιτών μπορεί να αποδείξει ότι έχει διαπραχθεί παράβαση, ο ενάγων πρέπει στη συνέχεια να διαπιστώσει την αιτιώδη συνάφεια. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία προκάλεσε τη ζημία, η οποία δεν θα συνέβαινε διαφορετικά.

Σε επιστημονικό άρθρο με τίτλο «Η ιστορία της ιατρικής αμέλειας», αναφέρεται πως οι περισσότερες χώρες έχουν τελικά καταλήξει σε μια παρόμοια αντιφατική νομική διαδικασία αντιμετώπισης της ιατρικής αμέλειας, συνήθως κάποια παραλλαγή αδικοπραξίας στην ιατρική νομολογία.

Ελλάδα

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ποινική ευθύνη του Γιατρού επικεντρώνεται κυρίως στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της Σωματικής Βλάβης από αμέλεια και τα οποία τυποποιούνται στα άρθρα 302 και 314 του Ποινικού Κώδικα της χώρας.

Στην Ελλάδα, αν ο γιατρός, από αμέλεια, επέφερε τον θάνατο του ασθενούς, προβλέπεται (ΠΚ 302) φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε έτη. Αν, από αμέλεια, επέφερε τη σωματική βλάβη του ασθενούς, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα έως τρία έτη (ΠΚ 308).

Συνήθως, η κύρωση, σε περίπτωση καταδίκης του γιατρού, αφορά σε αρκετούς μήνες φυλάκιση (18 ως 36 κατά μ.ό.), η οποία, με το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, συνήθως επί τρία έτη.

Σε ομιλία του πέρσι, ο Νομικός Σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Δικηγόρος κ. Γρηγόρης Μοράρης, αναφερόμενος στην ποινική ευθύνη από παράλειψη, είπε πως για να υπάρξει τέτοια ευθύνη πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Γιατρός δεν ενήργησε ή δεν ενέργησε εγκαίρως και ότι η παράλειψή του αυτή προκάλεσε το αποτέλεσμα του θανάτου ή της σωματικής του βλάβης.

«Επομένως, για την κατάφαση της ευθύνης του Ιατρού, πρέπει να αποδειχθεί και να αναφερθεί στην απόφαση:
α) Σε ποια συγκεκριμένη ενέργεια όφειλε ο Γιατρός να προβεί,
β) ποιος ήτο ο χρόνος κατά τον οποίο έπρεπε να την πραγματοποιήσει και
γ) πως συνδέεται αιτιωδώς η παράλειψή του με την πρόκληση του θανάτου ή της σωματικής βλάβης», αναφέρει.

Άλλες χώρες

Στον Καναδά, όλες οι επαρχίες εκτός από αυτή του Κεμπέκ, βασίζουν την ιατρική παράλειψη ως αμέλεια, ενώ το Κεμπέκ ακολουθεί σύστημα αστικού δικαίου.

Η Γερμανία επιτρέπει στους ασθενείς που τραυματίστηκαν από ιατρική αμέλεια να ασκήσουν ιδιωτική αγωγή κατά του παρόχου με σύμβαση, αδικοπραξία ή και τα δύο.

Η Σουηδία έχει εφαρμόσει σύστημα μη ευθύνης για την αποζημίωση των τραυματιών λόγω ιατρικής παράλειψης. Οι ασθενείς που επιθυμούν να ασκήσουν αγωγές κακοδιοίκησης, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της άσκησης μιας παραδοσιακής απαίτησης αδικοπραξίας ή μιας απαίτησης σφάλματος.

Στη Νέα Ζηλανδία, η Εταιρεία Αποζημιώσεων Ατυχημάτων παρέχει αποζημίωση για τα θύματα, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει ότι κάποιο άλλο μέρος έχει ευθύνη για το ατύχημα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αδικοπραξίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση αποζημίωσης για αμέλεια. Οι ποινές αποζημίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Κακοδιοίκησης, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν μεταξύ 15.000 και 19.000 ιατρικές αγωγές κατά των ιατρών κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα