Ηχηρό "όχι" Αναστασιάδη σε Βρυξέλλες και Άγκυρα

Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπιστεί η ευθύνη για την μεταναστευτική κρίση στους ώμους μου, ή στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ντόναλντ Τουσκ, στη Λευκωσία, του μετέφερε τη θέση μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία “δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της `Αγκυρας”.

Σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Τουσκ, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ ότι πιθανή αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, χωρίς εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό, θα καθιστούσε στην ουσία με τη δική του συναίνεση αποδοχή της τουρκικής θέσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι “εκλιπούσα”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τουσκ ανέφερε πως πως κύριος σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο ήταν να συζητήσει τα περαιτέρω βήματα στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως “δεν είμαι εδώ για να ασκήσω πίεση πάνω στην Κύπρο. Είμαι εδώ για να ακούσω στη θέση σας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα”.

Είπε ακόμη πως “η συνεργασία μας με την Τουρκία πάει πολύ πέραν της μετανάστευσης” και πως “οι παρούσες δυναμικές παρέχουν μια ευκαιρία για επανεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική για εμένα από οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη μας”. Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε πλήρη στήριξη στις προσπάθειες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για επίλυση του Κυπριακού.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την αντικειμενική, όπως ανέφερε, στάση, που ο Πρόεδρος Τουσκ υιοθέτησε τόσο κατά τις πρόσφατες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και κατά τη συνάντησή τους σήμερα.

“Μια στάση που ανταποκρίνεται με τη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου (Τουσκ) ως θεματοφύλακα των αρχών και αξιών της ΕΕ”, ανέφερε.

Είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορισμένες σκέψεις, ιδέες και ανησυχίες σε σχέση με το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τουσκ για τη θέση της Κύπρου σε σχέση με τα τουρκικά αιτήματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κύπρος, ως η χώρα της ΕΕ που αποτελεί τον κοντινότερο γείτονα της Τουρκίας, υπήρξε πάντοτε ισχυρός υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διάκριση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της `Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, μετέφερα το ότι κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου ροής μεταναστών, και ειδικότερα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των διόδων προς την Ευρώπη.

Επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τη συζήτηση για την επανεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Κύπρος έχει διατηρήσει μια πολύ εποικοδομητική στάση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως η Κύπρος συγκατάνευσε στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, δέχθηκε τη συμμετοχή της Τουρκίας στις `Ατυπες Συνόδους Κορυφής για τη μετανάστευση και συγκατάνευσε στο Σχέδιο Δράσης.

Είπε ακόμη πως κατά τις συζητήσεις τους, υπενθύμισε στον Πρόεδρο Τουσκ το καλά γνωστό γεγονός ότι από το 2004 η Τουρκία έχει επίμονα αρνηθεί να εκπληρώσει οποιεσδήποτε από τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης ότι η άρνηση της Τουρκίας για πλήρη εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου για την Κύπρο είναι ο λόγος που το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα το πάγωμα οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων το Δεκέμβριο του 2006.

Ακόμη ότι επιπρόσθετα με την άρνησή της να εφαρμόσει πλήρως το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο προς την Κύπρο, η Τουρκία έχει υποβάλει επιστολές με τις οποίες χαρακτηρίζει την Κύπρο ως “εκλιπούσα”, σημειώνοντας πως περαιτέρω, στις 29 Νοεμβρίου 2015, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προς αυτό το σκοπό, “πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας στην ΕΕ ότι πιθανή αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, χωρίς εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό, θα καθιστούσε στην ουσία – με τη δική μου συναίνεση – αποδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πράγματι, `εκλιπούσα`”, ανέφερε.

Είπε επίσης πως υπογράμμισε στον Πρόεδρο Τουσκ ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος μια τέτοια πρόταση “με οδηγεί – χωρίς πρόθεση εκ μέρους μου – να έλθω σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Κατ` ακρίβειαν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την τουρκική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι το τελευταίο πράγμα που επιζητούμε”, ανέφερε.

Εξήγησε, ανέφερε, στον Πρόεδρο Τουσκ ότι είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό “για να μην αναφέρω και απαράδεκτο, όχι από πλευράς του Προέδρου Τουσκ, να μετατοπιστεί η ευθύνη για την μεταναστευτική κρίση στους ώμους μου, ή στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Επεσήμανε πως υπό το φως των όσων έχει αναφέρει, μετέφερε στον Πρόεδρο Τουσκ “τη θέση μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της `Αγκυρας.”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ για τον εποικοδομητικό του ρόλο και για το δύσκολο έργο που καλείται να εκπληρώσει, όπως είπε.

Επεσήμανε πως οι προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ καθοδηγούνται από τον πλήρη σεβασμό του “στις αξίες και τις αρχές της ευρωπαϊκής μας οικογένειας”.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ υπενθύμισε πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα συζήτησαν “την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τουρκία”, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της κοινής και συνολικής Ευρωπαϊκής στρατηγικής μας.

Αλλά δεν είναι ποτέ σοφό να οικοδομείς ένα σχέδιο σε έναν πυλώνα μόνο. Δεν θα πρέπει να το κάνουμε αυτό και δεν θα το κάνουμε, πρόσθεσε.

Είπε πως οι άλλοι πυλώνες της κοινής ευρωπαϊκής μας στρατηγικής περιλαμβάνουν την επιστροφή στο Σένγκεν, τερματίζοντας την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα, περιλαμβανομένου του διαδρόμου κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων. “Και επίσης το να ενταθεί μαζικά η ανθρωπιστική βοήθεια στις πιο επηρεαζόμενες χώρες”, είπε αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα.

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως την περασμένη εβδομάδα του ανατέθηκε να ετοιμάσει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στην μεταναστευτική κρίση.

“Τώρα εργάζομαι πάνω στις λεπτομέρειες. Είναι για αυτό που βρίσκονται εδώ σήμερα στη Λευκωσία. Και είναι για αυτό που θα συνεχίσω (το ταξίδι μου) στην Αγκυρα σήμερα το βράδυ”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως η τουρκική πρόταση που έτυχε επεξεργασίας μαζί με τη Γερμανία και την Ολλανδία χρειάζεται ακόμη να εξισορροπηθεί, προκειμένου να γίνει αποδεκτή και από τα 28 κράτη μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ.

“Ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί ακόμη. `Ενα από τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι το καίριο ζήτημα της νομιμότητας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιοδήποτε νέο μεγάλης κλίμακας σχέδιο επιστροφών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς μας δεσμεύσεις”, ανέφερε.

Αυτό σημαίνει, σημείωσε, ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα τύχουν μιας ατομικής αξιολόγησης στην Ελλάδα πριν την απόφαση για την επιστροφή τους στην Τουρκία. Και επίσης σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που χρειάζονται διεθνή προστασία θα λάβουν την κατάλληλη προστασία στην Τουρκία.

`Ενα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ανέφερε, είναι αυτό των πιθανών εναλλακτικών διαδρόμων από την Τουρκία προς άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία. Και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί προκειμένου η συμφωνία να είναι αποτελεσματική, πρόσθεσε.

Αλλά, ανέφερε, η συνεργασία μας με την Τουρκία πάει πολύ πέραν της μετανάστευσης. Πρόσθεσε πως η παρούσα δυναμική παρέχει μια ευκαιρία για επανεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

“Αλλά ας είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα: . Η ΕΕ είναι μια ένωση 28 κρατών μελών. Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική για εμένα από οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, και να το καταστήσουμε βέβαιο ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτή τη νέα δυναμική, και η Κύπρος επίσης”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την ένταξη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει. Ισχύουν οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις και για να προχωρήσει κανείς εξακολουθεί να απαιτείται η σύμφωνος η γνώμη και των 28», υπογράμμισε.

Είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση συζήτησαν και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση στην Κύπρο, που έχουν όπως είπε, την πλήρη στήριξή του.

«Άκουσα προσεκτικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του επαναβεβαίωσα ότι κατανοούμε πλήρως ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πως όλες οι ενέργειες της ΕΕ κατευθύνονται προς τη διευκόλυνση αυτών των διαπραγματεύσεων. Ένα επιτυχές αποτέλεσμα, με τη υποστήριξη και των δυο πλευρών του νησιού, θα προσφέρει μια νέα αρχή, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο, είπε πως “μόλις πριν από τρία χρόνια βρισκόσασταν στην άκρη της οικονομικής αβύσσου. Σήμερα στέκεστε στα πόδια σας ξανά, χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους από τους εταίρους σας στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αυτή η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα των δικών σας προσπαθειών. Είναι μια καλή ένδειξη για την Κύπρο, την ευρωζώνη και την Ευρώπη».

Μετά τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τουσκ και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα