Ιδιαίτερο ενδιαφέρον γυναικών κρατουμένων στην εκπαίδευση

Στόχος η αύξηση συμμετοχής γυναικών κρατουμένων στην εκπαίδευση, δηλώνει η Αν. Διευθύντρια Φυλακών.

Στα πλαίσια της λειτουργίας ενός σύγχρονου σωφρονιστικού ιδρύματος επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των κρατουμένων που στόχο έχουν την επιμόρφωση και την αναμόρφωση τους για την ομαλότερη κοινωνική τους επανένταξη, διαβεβαίωσε σήμερα η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.

Σε ομιλία της στο συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος FEFI οι εργασίες του οποίου

ολοκληρώνονται σήμερα, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι το FEFI στοχεύει στη βελτίωση και την αύξηση της συμμετοχής τους στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, καθώς και στη δια βίου μάθηση των γυναικών κρατουμένων, την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα FEFI τελεί υπό χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κόστος του ανήλθε γύρω στις €400.000, με 75% - 25% χρηματοδότηση.

Δέκα εταίροι, οι οποίοι προέρχονται από οκτώ χώρες συνεργάστηκαν με σκοπό τη διαμόρφωση αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής πολιτικής όσον αφορά τις ενήλικες και ανήλικες κρατούμενες, σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες κρατούμενες αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα, αλλά μειοψηφούσα ομάδα κρατουμένων λόγω του μικρού σχετικά ποσοστού τους (7%), με συγκεκριμένες ανάγκες ανάμεσα στο πληθυσμό των κρατουμένων.

Τονίζοντας ότι η εκπαιδευτική πολιτική για τις γυναίκες κρατούμενες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαφέρει από εκείνη των ανδρών κρατουμένων, η κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι το FEFI στοχεύει στη βελτίωση και την αύξηση της συμμετοχής τους στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, καθώς και στη δια βίου μάθηση των γυναικών κρατουμένων, την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.

«Μέσα από την προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και της αυτοεκτίμησης τους οι γυναίκες κρατούμενες, αποκτούν φωνή αλλά και ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τα κέντρα λήψεως αποφάσεων να καθορίσουν εκείνες τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τις γυναίκες κρατούμενες στην ορθότερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση αλλά και την αποκατάσταση και ευκολότερη κοινωνική τους επανένταξη μετά την αποφυλάκιση», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι το Τμήμα Φυλακών έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει τόσο ως εταίρος όσο και ως εξωτερικός συνεργάτης σε αρκετά από αυτά, όπως είναι το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG, το Πρόγραμμα Prison Education Basic Skills Blended Learning-PEBBLE, το σημερινό Πρόγραμμα FEFI, Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders` Employability Support - ILA Employability project, το πρόγραμμα Erasmus + Education for Sentenced Minor and Youths.

«Από το Μάρτιο του 2015 και μετά από πολιτική που καταρτίσαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού τέθηκαν υψηλοί στόχοι για αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου το εκπαιδευτικό σύστημα των φυλακών δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όσον αφορά την πιστοποίηση των μαθημάτων, όπως θα έπρεπε να ήταν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των φυλακών και τις συστάσεις της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα