Ιδιωτικοποίηση της Cyta και το καλό της κοινωνίας

Η πορεία ιδιωτικοποίησης της Cyta και το παρατηρούμενο κυβερνητικό αλαλούμ φανερώνει την αδυναμία της Εκτελεστικής Εξουσίας να πείσει ότι προάγει συνειδησιακά το κοινό καλό. Οι διλημματικές πολιτικές και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες διαδικασίες, η αναβλητικότητα λήψης αποφάσεων και οι τακτικισμοί φανερώνουν την απουσία γνησιότητας στον λόγο και οι πολίτες έχουν λόγους να βλέπουν υποκρυπτόμενα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα.

Μπροστά στις προκλήσεις που υπάρχουν στο προσκήνιο δημιουργείται ανησυχία για το παρόν και το

μέλλον μας. Δικαιολογημένα η κοινωνία νιώθει απογοήτευση όταν πολιτικοί ηγέτες επιχειρούν με παραπληροφόρηση και εκφοβισμό να στηρίξουν ιδεολογικές πολιτικές θέσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που περιβάλλουν τη χώρα μας σε θέματα εθνικής ασφάλειας και μεγέθους αγοράς, που αποδεδειγμένα οδηγεί σε καρτέλ τιμών, κάτι που την καθιστά διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανακόλουθη των προεκλογικών δεσμεύσεων της και επιβάλλει πολιτικές που ουσιαστικά ξεφεύγουν της λαϊκής εντολής που πήρε. Δεν είδαμε από μέρους της κυβέρνησης ανάλογη ευαισθησία σε συνταγματικά ζητήματα που προσκρούει το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Cyta. Η υποβάθμιση του ίδιου του Συντάγματος μας, δεν είναι χωρίς συνέπειες για τη δημοκρατία στη χώρα μας. Αντίθετα, αποτελεί παρωδία της δημοκρατίας και ένα πλεόνασμα αυταρχισμού και υποκρισίας.

Η Cyta, μια εταιρεία με πρωτιά στην κυπριακή αγορά, ένας αμιγώς κυπριακός οργανισμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Κύπρου, την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας εξελίχθηκε μέσα από τις ανάγκες του Κύπριου πολίτη και καταναλωτή και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κυπριακή κοινωνία. Η Cyta δεν αποτελεί φέουδο κανενός, αλλά περιουσιακό στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας, της κυπριακής οικονομίας και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί.

Με πρωτοβουλία των εργαζομένων κατατέθηκε πρόταση περαιτέρω εκσυγχρονισμού της Cyta που οδηγεί σε υγιή μονοπάτια και ευοίωνη προοπτική για προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, ώστε ο οργανισμός να καταστεί πιο σύγχρονος και πιο ευέλικτος που θα οδηγήσει στα μονοπάτια του υγιούς ανταγωνισμού και ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο, απαιτεί γενναίες αποφάσεις και θέληση. Καλούμε την Κυβέρνηση να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συνταγματικά, οικονομικά και εθνικά συμφέροντα της κοινωνίας, μέσα από μια ορθολογιστική διαχείριση του εθνικού πλούτου.

Θεσμοί της πολιτείας ως το ΕΤΕΚ και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας σαν αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών έχουν ήδη γνωμοδοτήσει και εκφράζουν ανησυχίες σε θέματα εθνικής ασφάλειας του τόπου λόγω κατασκοπείας ή συνεργασίας με εταιρείες που πρόσκεινται σε εχθρικές χώρες. Επίσης, επισημαίνουν τους κινδύνους προικοδότησης τρίτων με περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα ανήκει στον Κύπριο φορολογούμενο. Ανησυχούν για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και απαιτήσεις ως προς το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης της διαδόχου εταιρείας ώστε να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση, η καλή απόδοση, η καλή διαχείριση, η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και η ισονομία.

Ανησυχούμε όταν δεν έχουν ληφθεί υπόψη έστω και οι προτροπές των θεσμών για βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης που συναντώνται σε ανάλογους διεθνείς κώδικες ως και βασικές αρχές για το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου και τη σύνθεση του όσον αφορά αριθμό, προσόντα και εμπειρίες, όπως και τα κριτήρια επιλογής των μελών του, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διορίζονται στη βάση κομματικών λιστών, αλλά κατόπιν εισήγησης από τεχνοκρατική επιτροπή διορισμού, στη βάση αξίας και προσόντων.

Μήπως συνειδητά η Cyta οδηγείται στη δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν το στόχο της ιδιωτικοποίησης, όταν πλέον θα εκλείψουν τα σημερινά δεδομένα κερδοφορίας και ανάπτυξης που σήμερα αντικειμενικά αποτελούν εμπόδιο; Η Cyta δεν ήταν και δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει μέρος του δημοσιοοικονομικού προβλήματος της χώρας ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκό έδαφος και διάθεση για τους εποφθαλμιούντες.

Για όλα αυτά ανησυχούμε σαν εργαζόμενοι, σαν πολίτες αυτής της χώρας. Η κρίση θέλει αληθινούς και διορατικούς ηγέτες που νοιάζονται για την πατρίδα τους και τις γενεές που θα ακολουθήσουν. Για αυτό οι οποιεσδήποτε θέσεις πρέπει να στηρίζονται σε αρχές και πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες μέσα από επιστημονική προσέγγιση.

Χώρες που είχαν προχωρήσει σε αυτές τις λογικές ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, σήμερα εκτιμούν ότι πέραν του ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα οφέλη, είχαν αύξηση τιμολογίων, απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, δραστική μείωση του προσωπικού και απώλεια θέσεων εργασίας, υπονόμευση της σταθερής εργασιακής σχέσης, θέσπιση υποβαθμισμένων και πιο ελαστικών εργασιακών σχέσεων για νεοπροσλαμβανόμενους και άλλα πολλά που κυρίως χαρακτηρίζουν τριτοκοσμικές κοινωνίες. Αναθεωρώντας, προχωρούν τώρα σε νέα μέτρα και πρακτικές σε ένα μοντέλο άσκησης ελέγχου από το κράτος, με συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος που προφανώς και πάλι θα μετακυλήσει στον φορολογούμενο πολίτη.

Η Κυπριακή κοινωνία δικαιούται και πρέπει να λάβει σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους είναι Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Παγκύπριας Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) - ΑΤΗΚ

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα