Ιδού η λίστα και οι νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας

Τη λίστα Γιωρκάτζη με τα κόκκινα δάνεια που πυροδότησε αντιδράσεις, την οποία σκιαγράφησε το SigmaLive και το Sigma δημοσιεύουμε σήμερα.

Μεγάλος αριθμός πολιτικών προσώπων, βουλευτών, έσπευσαν σήμερα με δυσαρέσκεια να αιτιολογήσουν τα ποσά που τους αποδίδονται ως δάνεια, αλλά και ποσά για τα οποία είναι οι ίδιοι εγγυητές και είναι μή εξυπηρετούμενα.

Όπως διακρίνεται στη λίστα και όπως μεταδώσαμε και χθες ένας βουλευτής που βρίσκεται στην κορυφή ο βουλευτής του

ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης με δάνεια ύψους 28 εκατομμυρίων και μη εξυπηρετούμενα τα 27 εκ..

Εδώ κρίνεται και η χρονική στιγμή της ετοιμασίας του εγγραφου που δεν είναι πρόσφατη αφού ο ίδιος ο βουλευτής διευκρίνισε στο ΣΙΓΜΑ ότι τα δάνεια του αναδιαρθρώθηκαν και εξυπηρετούνται ο πλήρως από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ίδια λίστα οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με δάνεια ενός και τεσσάρων εκατομμυρίων αντίστοιχα και μή εξυπηρετούμενα 57 χιλιαδες και 195 χιλιάδες αντίστοιχα. Και ο δεύτερος στη Λίστα βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού με 5 εκατομμύρια και άλλοι οι οποίοι έδωσαν σήμερα διευκρινίσεις που θα δούμε στη συνέχεια.

Υπογραμμίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν αφορά προσωπικά δάνεια, ενώ αρκετά άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα, εξυπηρετούν τα δάνεια τους κανονικά, ενώ οι εγγυήσεις αφορούν και δάνεια άλλων προσώπων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα όμως δεν παύει να υπάρχει η ταμπακέρα του ζητήματος. Ο Νόμος για το ασυμβίβαστο που αφορά αξιωματούχους της Δημοκρατίας.

Νέες οδηγίες από την ΚΤ

Την ίδια ώρα δόθηκαν νέες οδηγίες στα τραπεζικά Ιδρύματα από την εποπτική Αρχή. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε σήμερα οδηγία και ζητεί μέχρι τη Δευτέρα, πλήρη τραπεζικά στοιχεία για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Στην επιστολή, ζητούνται δέκα συγκεκριμένα στοιχεία όπως:

Όνομα πελάτηΑριθμός ΛογαριασμούΧώρα Μόνιμης ΠαραμονήςΗλεκτρονική ΔιεύθυνσηΗμερομηνία ανοίγματος λογαριασμούΥπόλοιπο λογαριασμών μέχρι τις 28/2, καταθέσεων και δανείωνΚύκλο εργασιών για το 2014Υπόλοιπο δανείωνΑξία ΕξασφαλίσεωνΥπόλοιπα που εκκρεμούν για περισσότερες από 90 μέρες.

Να διευκρινίσουμε ότι ο όρος Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, περιλαμβάνεται σε Ευρωπαϊκή Τραπεζική Οδηγία, έχει να κάνει με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αφορά φυσικά πρόσωπα σε όλους τους θεσμούς αλλά και πρόσωπα που κατέχουν οποιοδήποτε αξίωμα στη Δημόσια Υπηρεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα