Ιδού η πολιτική διακήρυξη της Συμμαχίας Πολιτών

Το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης του δεύτερου Πολιτικού συνεδρίου της Συμμαχίας Πολιτών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου την επόμενη εβδομάδα, ανακοινώνονται οι συγκεκριμένοι άξονες στους οποίους κινείται το Κίνημα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και συγκεκριμενοποίησης των πολιτικών του θέσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η πολιτική διακήρυξη:

Όραμα

Η Συμμαχία

Πολιτών αγωνίζεται για μια Κύπρο πραγματικά ελεύθερη, πρότυπο σύγχρονου κράτους δικαίου που θα λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, θα αναγνωρίζει ενεργό ρόλο στον πολίτη, θα υπηρετεί τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα όνειρα του.

Στόχος μας η Ελευθερία και ιδεολογία μας και η Κοινωνική Δημοκρατία.

Ελευθερία στην Κύπρο, ελευθερία στις επιλογές των πολιτών, ελευθερία έκφρασης.

Η Κοινωνική Δημοκρατία αποσκοπεί στο να προσδώσει κοινωνικό περιεχόμενο στην οικονομική ανάπτυξη, στη λειτουργία του Κράτους και στο πολιτικό σύστημα καθορίζοντας τον πολίτη ως πηγή της εξουσίας και αναγνωρίζοντας του διαρκή πρωταγωνιστικό ρόλο και προσδιορίζοντας τον άνθρωπο ως ευεργετούμενο από την οικονομική πρόοδο.

Λύση του Κυπριακού

Η Συμμαχία Πολιτών αγωνίζεται για μια δίκαιη λύση η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή.

Στόχος είναι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπορούν να ζουν και να συνεργάζονται απολαμβάνοντας ίσα δικαιώματα σε μικτά χωριά και πόλεις και όχι χωριστά σε μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση όπως είναι η δομή και η φιλοσοφία της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Η λύση θα πρέπει να εδράζεται στη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αποτελεί την μόνη αποτελεσματική ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού ενώ παράλληλα διασφαλίζει όλα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων.

Η λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να διατηρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ένα σύγχρονο κράτος δικαίου τόσο ως προς τη δομή του κράτους όσο και ως προς τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι ενεργητικό μέλος της Ε.Ε. αλλά και σε θέση να προασπίζεται τα συμφέροντα της Το μοντέλο και η μορφή λύσης του Κυπριακού πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν ελεύθερα και δημοκρατικά, μέσα από ένα δημοψήφισμα, για λύση που θέλουν.

Η λύση για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να είναι δίκαιη. Για να είναι λειτουργική θα πρέπει η φιλοσοφία της και το Σύνταγμα να εδράζονται στις δημοκρατικές αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς αποκλίσεις οποιασδήποτε μορφής.

Ελεύθερη και πλήρως ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία σημαίνει ένα κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εποίκους και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Σημαίνει ένα κράτος με μια και μόνο αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνο ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η λύση πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά της ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης και το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε όλη την επικράτεια του νησιού χωρίς περιορισμούς. Να διασφαλίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς οποιασδήποτε μορφής.

Οικονομία

Η Συμμαχία Πολιτών εμπιστεύεται το μοντέλο της μικτής οικονομίας. Ως Συμμαχία Πολιτών διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρές οικονομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες που περιορίζουν την ικανότητα αλλά και ελκυστικότητα της χώρας να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μεγιστοποιώντας τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Κύπρος θα πρέπει να επενδύσει μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στην ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της. Η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στους τομείς που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου αλλά και την αναβάθμιση και εμπλουτισμό του φορολογικού πλαισίου έτσι ώστε να δίδονται κίνητρα και έμφαση στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιβάλλεται αλλαγή κουλτούρας της δημόσιας υπηρεσίας ούτως ώστε να εδραιωθεί μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο να καταρτίσουν από κοινού ένα πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ενισχυμένο και με κοινωνικά μέτρα που θα ενισχύουν την Αποτελεσματικότητα και συνοχή της χώρας.

Η έννοια της Ανταγωνιστικότητας και Αποτελεσματικότητας μιας χώρας είναι πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη. Άπτεται θεμάτων όπως η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, εμπέδωση των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας του Κράτους, ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της διαφθοράς, εφαρμογή της έννοιας της λογοδοσίας, εισαγωγή της αρχής της προσωπικής και αστικής ευθύνη για εγκληματικές αποφάσεις ή αμέλεια όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ευρεία χρήση της τεχνολογίας, ταχύτητα και ευελιξία στην λήψη αποφάσεων με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Είναι πλέον αδήριτή ανάγκη η διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος στη ολότητα του με τα δεδομένα, τις προοπτικές και τις ανάγκες της αγοράς, την ποιότητα των υποδομών, το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government). Παράλληλα με όλα τα πιο πάνω και με την προοπτική μετάβασης της χώρας στην οικονομία του Φυσικού Αερίου θα πρέπει απαραιτήτως και με στοχοπροσήλωση να καταγραφούν οι παρούσες και μελλοντικές ανάγκες ειδικοτήτων που χρειάζονται έτσι ώστε ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων μας να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και να οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση.

Όλα τα πιο πάνω, στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού κράτους θα πρέπει να σχεδιαστούν με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα και παράμετρο της ποιότητας ζωής. Η κυκλική ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει τη βασική φιλοσοφία του νέου οικονομικού μοντέλου το οποίο θα πρέπει να αξιοποιεί όλους τους φυσικούς πόρους του νησιού.

Κοινωνική Δημοκρατία

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία εδράζεται στην αρχή ότι η εξουσία πηγάζει από τον λαό και ανήκει στον λαό, ο οποίος ελεύθερα και δημοκρατικά επιλέγει δια της ψήφου του τους αντιπροσώπους του για να κυβερνούν ή να νομοθετούν εκ μέρους του.

Η φιλοσοφία της Κοινωνικής Δημοκρατίας θέλει τον πολίτη να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της κρατικής πολιτικής, του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης.

Κοινωνική Δικαιοσύνη

Ο πλούτος της χώρας παράγεται από τη δημιουργική εργασία και συμμετοχή όλων, για αυτό και η κατανομή αυτού του πλούτου πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της δικαιοσύνης και των αναγκών κάθε κοινωνικής ομάδας αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Στόχος μας είναι το Κράτος μέσα από τις υπηρεσίες του να στέκεται, αποτελεσματικά και με κοινωνική ευαισθησία, δίπλα από τους πολίτες που χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη του για να έχουν τη φροντίδα εκείνη που θα τους επιτρέπει να έχουν μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα εγκαταλείπει κανένα από τα παιδιά του.

Θέλουμε η κατανομή του εθνικού πλούτου, τόσο από κρατικά επιδόματα και υπηρεσίες όσο κι από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο χρήζει επανασχεδιασμού, να οδηγεί στο γεφύρωμα των κοινωνικών ανισοτήτων και στην εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών.

Η Συμμαχία Πολιτών αναγνωρίζει την εκπαίδευση και την υγεία ως ύψιστα αγαθά.

Στόχος είναι το Κράτος να διασφαλίσει όπως όλοι οι πολίτες του έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής τους ευχέρειας.

Ευθύνη του Κράτους είναι να άρει τα όποια εμπόδια και να διασφαλίσει με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης στη βάση της αρχής της αξιοκρατίας. Ευθύνη του Κράτους είναι να έχουν έμπρακτα όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα στην εργασία που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ατομική πρόοδο και ανέλιξη. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες από την εκμετάλλευση και την αδικία στα εργασιακά δικαιώματα και μισθοδοσία καθορίζοντας ελάχιστο μισθό για όλα τα επαγγέλματα, και κώδικα συμπεριφοράς και μεταχείρισης για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όπως οι πολίτες έχουν ίδιες υποχρεώσεις έναντι του Κράτους και των Νόμων έτσι πρέπει να έχουν και ίσα και ίδια δικαιώματα, ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση και αντιμετώπιση ανεξαρτήτως κοινωνικής καταγωγής και οικονομικής κατάστασης.

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η σύγχρονη δημοκρατία δεν εξαντλείται στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Φιλοσοφία της Συμμετοχικής Δημοκρατίας είναι η ανάθεση ενεργού και ουσιαστικού ρόλου

στους πολίτες, έτσι ώστε η άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας να μην περιορίζεται και να μην εξαντλείται μόνο μια φορά κάθε πέντε χρόνια την ώρα της κάλπης.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν πραγματική εξουσία ελέγχου επί όλων των εκλελεγμένων αξιωματούχων του Κράτους και τη δυνατότητα να τους ανακαλούν πριν τη λήξη τη θητεία τους, με δημοκρατικές διαδικασίες, αν αυτοί τους έχουν εξαπατήσει ή τους έχουν απογοητεύσει. Έτσι η Συμμαχία Πολιτών οραματίζεται τον ενεργό ρόλο των πολιτών και την διαρκή λογοδοσία των αξιωματούχων του Κράτους στο λαό.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα. Ο θεσμός δεσμευτικών και συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων προσφέρει στους πολίτες αυτή τη δυνατότητα.

Επιπρόσθετα, το κράτος, οι θεσμοί και υπηρεσίες του να έχουν την υποχρέωση να δημοσιεύουν όλες τις αποφάσεις τους με αιτιολόγηση και παρουσίαση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Η Συμμαχία Πολιτών θέλει οι πολίτες να μπορούν με δική τους πρωτοβουλία να εισάξουν Προτάσεις Νόμου στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και να εκφράζουν άποψη και εισηγήσεις για τα υπό συζήτηση Νομοθετήματα πριν αυτά ψηφιστούν.

Η Συμμετοχική Δημοκρατία είναι αυτή που μετατρέπει τον πολίτη από παθητικό κι ανενεργό θεατή σε πρωταγωνιστή του πολιτικού συστήματος, με εξουσία, ρόλο και ευθύνες.

Η Συμμετοχική Δημοκρατία είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει στην εμβάθυνση και διερεύνηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Keywords
μαΐου, κυπρος, λύση, δημοψηφισμα 2015, συνταγμα, σημαίνει, συμμετοχή, επιδοματα, βουλη, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, δημοκρατια, εργασια, ημερησια, θητεια, ιθαγενεια, οικονομια, ονειρα, προγραμμα, υγεια, ωρα, αδήριτη, αδικια, ανθρωπινα δικαιωματα, αξονες, βοηθεια, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δοθει, δομη, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, ελευθερια, εβδομαδα, εννοια, επαγγελματα, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, ιδεολογια, ισες ευκαιριες, κειμενο, λειτουργια, ληψη, λύση, ληξη, μαΐου, μειωση, μισθοδοσια, μορφη, ουσιαστικο, οφελος, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, πολιτεια, ρολο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, φυσικο, φορα, χρημα, ανηκει, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, κυριακη, μια φορα, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα