Ιδού η Ρόδος…

Η αδήριτη ανάγκη εφαρμογής άμεσα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τον τομέα της υγείας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό υπό καταστολή στην εντατική, είναι αποδεκτή από όλο τον κόσμο. Χάνονται ανθρώπινες ζωές, τα κρατικά μας νοσηλευτήρια υποστελεχωμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας του οποίου ένα μεγάλο μέρος μένει αναξιοποίητο είναι πλέον απρόσιτος για πολλούς συνανθρώπους μας λόγω οικονομικής κρίσης.

Το έχω επισημάνει επανειλημμένα πως ο ευαίσθητος αυτός τομέας πρέπει να

προσεγγίζεται ανθρωποκεντρικά. Δεν πρέπει να είναι όμηρος πολιτικών παιχνιδιών και συγκαλυμμένων συμφερόντων. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση στους σχεδιασμούς για εφαρμογή του ΓΕΣΥ με βασική προϋπόθεση τη μελετημένη σταδιακή αυτονόμηση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως το ΓΕΣΥ θα έρθει να φορεθεί σαν καπέλο στο υφιστάμενο σύστημα υγείας το οποίο νοσεί. Χρειάζεται να τρέξουν πολλές παράλληλες διεργασίες που στόχο θα έχουν την αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας και τη φόρμουλα για αγαστή συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά, είναι εκ των ουκ άνευ και πρέπει να τρέξουν δίπλα δίπλα από τις διαδικασίες αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων μας.

Η αποφασιστικότητα του Υπουργού Υγείας να φέρει εις πέρας τη μεγάλη αυτή πρόκληση με θετικό δείγμα γραφής το διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ Υπουργείου Υγείας και εμπλεκομένων φορέων τους τελευταίους μήνες ήταν μια αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ. Φαίνεται όμως δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις αλλά χρειάζεται αληθινή βούληση από τους κυβερνώντες για να σπάσουν τα αποστήματα του παρελθόντος που απειλούν με σηψαιμία τη δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν περνώντας κάτω από τον πήχη που η ίδια το ύψος του έθεσε ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για κατάθεση νομοσχεδίου βαπτίζοντας το για λόγους εντυπώσεων «μίνι ΓΕΣΥ». Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει στόχο και φιλοδοξία την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού μέσω εισφορών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμβάλλοντας έτσι στον οικονομικό ορθολογισμό και στη διαδικασία αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων μας. Τέθηκαν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του μέσα στο 2017.

Ο καθένας μας επιλέγει πως θέλει να δει το ποτήρι. Εγώ προσωπικά προτιμώ να το βλέπω μισογεμάτο παρά μισοάδειο. Είναι το ίδιο προκλητική λαϊκίστικη συμπεριφορά να διατυμπανίζουν κάποιοι πως πρόκειται για επίτευγμα πρώτου σταδίου εφαρμογής του ΓΕΣΥ όπως ακριβώς λαϊκίζουν και αυτοί που το δαιμονοποιούν ασυζητητί επιλέγοντας να κρυφτούν πίσω από την άρνηση τους να αγγίξουν την καυτή πατάτα που λέγεται αυτονόμηση. ΘΑ καταστεί το ΓΕΣΥ ακόμη μια προεκλογική δέσμευση που θα παραπεμφθεί και αυτή στις ελληνικές καλένδες; Ο θυμόσοφος λαός μας λέει πως ουδέν νομιμότερο του προσωρινού. Τα ημίμετρα δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Μήπως το «μίνι ΓΕΣΥ» χρησιμοποιείται τώρα ως προπέτασμα καπνού και άλλοθι για ενταφιασμό του αρχικού στόχου εκπληρώνοντας εν μέρει μία μνημονιακή υποχρέωση που θα αποφέρει εισροή χρημάτων στα ταμεία του Κράτους μέσω μιας «άτυπης φορολογίας» που θα επωμιστεί και πάλι ο πολίτης;

Υπάρχει τρόπος εύκολα και πειστικά το «μίνι ΓΕΣΥ» να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη ώστε να υλοποιηθεί το αρχικό πλάνο που σχεδόν όλοι συμφώνησαν. ΝΑ τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα όπως την περίπτωση του νεοεκκολαπτόμενου νομοσχεδίου και για τα υπόλοιπα νομοσχέδια που αφορούν την ολοκληρωμένη πρόταση για το ΓΕΣΥ (ΟΑΥ-2013) και παρεμφερή και να κατατεθούν όλα ταυτόχρονα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Έτσι θα υπάρχει δεσμευτικό πλάνο με σαφή χρονικό ορίζοντα και το «μίνι ΓΕΣΥ» θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά ώστε να ανοίξει ο δρόμος επιτέλους για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υγείας που είναι η μόνη λύση, αν και σε βάθος χρόνου, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου ρεαλιστικά.

Είναι σκανδαλώδες και εγκληματικό τα τόσα εκατομμύρια δαπανών για μελέτες και έρευνες να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων και ο ΟΑΥ να λαθροβιεί. Τα οικονομικά δεδομένα όλοι τα γνώριζαν όταν έκαναν εδώ και καιρό τους σχεδιασμούς τους. Τα νούμερα δεν προέκυψαν τώρα ξαφνικά και δυστυχώς δεν θα αλλάξουν στο άμεσο μέλλον ελλείψη προοπτικής ανάπτυξης.

Το κλειδί βρίσκεται στην πραγματική βούληση των κυβερνώντων, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και στην αποφασιστικότητα να κτυπηθεί το κακό στη ρίζα του που έχει αφήσει για χρόνια το ΓΕΣΥ μόνο στα χαρτιά. Μόνο με διάλογο, σύνεση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ειδικά των ασθενών μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα να εφαρμόζουμε αυτό το δεσμευτικό πλάνο κοιτάζοντας κατάματα τις πραγματικότητες που είναι αμείλικτες και εκθέτουν τους πάντες. Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει κούφια λόγια και να παρακολουθεί αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Θέλει πράξεις. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

*Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα