Ιδού οι 9 πρωτοβουλίες του ΠτΔ για την Αμμόχωστο

Με στοιχεία και αποδείξεις απάντησε ο ΠτΔ στις αιχμές που αφέθηκαν τις τελευταίες ώρες ότι έχει ξεχάσει θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου.

Υποδεχόμενος τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου όπου παρέλαβε υπόμνημα παρέθεσε προφορικά εννέα πρωτοβουλίες που ανέλαβε από το 2014 για επιστροφή της Αμμοχώστου και οι οποίες όλες προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας και των Τ/κ. Κάλεσε δε τους Αμμοχωστιανούς να μην παραβλέπουν τη στάση της Τουρκίας και τα προβλήματα που δημιουργεί.

Ο

Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεχόμενος τους Αμμοχωστιανούς παρέθεσε τις 9 πρωτοβουλίες για το ζήτημα οι οποίες είναι:

1. 2014 Μάιος: Επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο για το άνοιγμα Αμμοχώστου. Δεν καρποφόρησε λόγω αρνητικής στάσης Τ/κ πλευράς και εμμονής τους για άνοιγμα Αεροδρομίου Τύμπου και απευθείας εμπορίου. 

2. 2014: 4 Ιουλίου: Υποβολή πρότασης για ΜΟΕ

3. 2016 Μάρτιος: Ευρωπαικό Συμβούλιο, συζήτηση για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων Τουρκίας. Συνάντηση με Νταβούτογλου όπου έθεσα το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, με πρώτο βήμα τη σύσταση τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή ξένων και Κυπρίων εμπειρογνωμόνων, περιλαμβανομένου και Ε/Κ, για διενέργεια των σχετικών μελετών. Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης ανέφερα πως είμαστε θετικοί στο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (υπό την εποπτεία της ΕΕ και στο πλαίσιο Πρωτοκόλλου 10) και στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

4. 2016 Νοέμβριος. Mont Pelerin: Για πρώτη φορά, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών από πλευράς μας και επιμονής μας για κατάθεση χαρτών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, κατατέθηκαν χάρτες στο Mont Pelerin το Νοέμβριο του 2016 στους τους οποίους καταγραφόταν η επιστροφή της Αμμοχώστου.
5. 2017 4 Αυγούστου: Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ 2017

6. 18 Αυγούστου: Απαντητική επιστολή ΓΓ ΟΗΕ

7. 2017 22 Σεπτεμβρίου: Non Paper που δόθηκε στο ΓΓ ΟΗΕ 

8. 2019 26 Φεβρουαρίου: Υποβολή πρότασης για ΜΟΕ 

9. 2019 26 Ιουνίου: Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε εξάλλου το θέμα της Αμμοχώστου σε συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο Περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ τόσο το 2017 όσο και το 2018. Έθεσε επίσης θέμα Αμμοχώστου σε κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη στις 4 Ιουνίου του 2017 και τον Απρίλιο του 2019 σε συνάντηση στην Κίνα.

Θα συνεχίσω να πράττω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε και τη λύση να επιτύχουμε και η επιστροφή της Αμμοχώστου να γίνει κατορθωτή, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου να μεταφέρει την ολόψυχη, όπως είπε, συμπαράστασή του και το πόσο συμμερίζεται τα αισθήματα όσων έχουν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητα τους.

«Κατανοώ απόλυτα και τον πόνο και την επιθυμία επιστροφής» των κατοίκων της Αμμοχώστου και των υπολοίπων προσφύγων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παρέθεσε μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Είπε ακόμη ότι δεν παραγνωρίζει το τί έπραξαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ώστε να επιστραφεί η Αμμόχωστος. «Το πρόβλημα δεν οφείλεται στην ε/κ πλευρά αλλά στην τουρκική αδιαλλαξία» είπε ενώ ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της άλλης πλευράς, οι οποίες εκδηλώνονται με απαράδεκτο τρόπο, όπως έγινε με τις δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι για απογραφή τάχα των περιουσιών της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζανέττος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελούμενη από τους Κυριάκο Χατζηγιάννη από τον ΔΗΣΥ, Σκεύη Κουκουμά και Νίκο Κέττηρο από το ΑΚΕΛ, Ζαχαρία Κουλία από το ΔΗΚΟ, και την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα