Ιδού το σχέδιο του κουρέματος και ξεπουλήματος των τραπεζών

Εμπιστευτικό υπόμνημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι τόσο η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνική τράπεζα, όσο και το bail-in σε βάρος των καταθετών των κυπριακών τραπεζών ήταν προσχεδιασμένα και γνωστά εκ των προτέρων.

Δείτε

το έγγραφο εδώ

Συγκεκριμένα, το ThePressProject δημοσιεύει για πρώτη φορά το εμπιστευτικό υπόμνημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο δύο μήνες πριν την κυπριακή κρίση περιγράφονται με αποκαλυπτικό τρόπο αυτά που επρόκειτο να συμβούν το Μάρτιο του 2013.

Το υπόμνημα έχει τίτλο «O διαχωρισμός (ring-fencing) των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Δεν πρόκειται για τελικό κείμενο αλλά για draft, έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2013 και το υπογράφουν τέσσερις συντάκτες από τις διευθύνσεις Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Νομικών Υποθέσεων της ΕΚΤ. Ένας από αυτούς είναι ο Έλληνας νομικός Φοίβος Αθανασίου.

Το εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει:

1. Το κούρεμα καταθέσεων ήταν προμελετημένο

Το bail-in, η λύση δηλαδή που τελικά επιλέχθηκε σε βάρος των καταθετών των κυπριακών τραπεζών, δεν ήταν επιλογή της τελευταίας στιγμής αφού σύμφωνα με το έγγραφο ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε μελετηθεί και προκριθεί μήνες πριν το Μάϊο του 2013 από τους πιστωτές της Κύπρου.

2. Προμελετημένη και η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνική τράπεζα. Το σενάριο – σύμφωνα με το υπόμνημα- είχε μελετηθεί και τελικά προκριθεί από την ΕΚΤ μήνες πριν τελικά εφαρμοστεί «δήθεν» υπό την πίεση της συγκυρίας. Συνεπώς, από το ίδιο το υπόμνημα, διαψεύδεται η δικαιολογία της μειωμένη τιμής πώλησης των υποκαταστημάτων λόγω επειγουσών συνθηκών.

«Οι ελληνικές αρχές είχαν κίνητρα να εθνικοποιήσουν τα υποκαταστήματα»

Σύμφωνα με το υπόμνημα της ΕΚΤ, οι ελληνικές αρχές θα είχαν κίνητρα να επέμβουν και να εθνικοποιήσουν τα υποκαταστήματα κάτι το οποίο η ΕΚΤ και η Τρόικα ήθελαν να αποφύγουν.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι «οι μόνες αρχές που μπορούν να αποσοβήσουν την εθνικοποίηση είναι το Eurogroup, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με το να ξεκαθαρίσουν πως η εκταμίευση των κεφαλαίων του ελληνικού προγράμματος έχει ως όρο την μη εθνικοποίηση των κυπριακών υποκαταστημάτων».

«Οι δύο κυπριακές μητρικές τράπεζες θα καθίσταντο αναξιόχρεες»

Επιπλέον, το υπόμνημα της ΕΚΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «και οι δύο κυπριακές μητρικές τράπεζες θα καθίσταντο αναξιόχρεες, ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης», εξηγώντας ότι «οι δύο τράπεζες θα έπρεπε να τεθούν γρήγορα σε εκκαθάριση, κάτι που θα οδηγούσε σε μία απότομη συρρίκνωση των δύο τραπεζών από τα 67 δισ. ευρώ σε σχεδόν 24 δισ. ευρώ συνολικού ενεργητικού. Σε αυτή τη διαδικασία, πάνω από 17 δισ. καταθέσεων θα πάγωναν στις δύο υπό εκκαθάριση τράπεζες».

3. Γνωστές οι δραματικές συνέπειες που θα δημιουργούνταν στην οικονομία

Σύμφωνα με το Press Project, το υπόμνημα της ΕΚΤ αναλύει επί λέξει τις δραματικές συνέπειες που θα είχε για την Κύπρο η εφαρμογή της λύσης αυτής. Υπάρχει δηλαδή παραδοχή ότι η ιδέα του διαχωρισμού και της πώλησης θα προκαλούσε τεχνική πτώχευση των μητρικών τραπεζών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το υπόμνημα αναφέρει ότι «ο σκοπός του προτεινόμενου διαχωρισμού είναι να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων στην Ελλάδα στην περίπτωση (α) της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας ή (β) ενός bail-in των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος το bail-in των καταθέσεων στην Ελλάδα να μεταδοθεί στις ελληνικές τράπεζες και να προκαλέσει σε όλο το σύστημα φυγή καταθέσεων είναι υψηλός. Ο διαχωρισμός των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα από την Κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην εύθραυστη τραπεζική αγορά της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα