Ιδρυση 3 Μουσικών Γυμνασίων εξήγγειλε o Yπουργός Παιδείας

O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, εξήγγειλε την επέκταση του θεσμού των Μουσικών Λυκείων και στον Γυμνασιακό κύκλο, με την ίδρυση, σε πρώτη φάση, τριών Μουσικών Γυμνασίων, από τα οποία το ένα, στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στο σχολείο του Μάριου Τόκα.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης για τον Μάριο Τόκα στην Λεμεσό, o κ. Καδής είπε πως στο Λανίτειο Λύκειο, ο Μάριος Τόκας ως έφηβος μαθητής παρουσίασε τα πρώτα του τραγούδια, που έγραφε για τις σχολικές παραστάσεις και για τους φίλους του.

“Τραυματική εμπειρία, αλλά και ορόσημο για τη μουσική πορεία του εικοσάχρονου νέου υπήρξε η Τουρκική Εισβολή του 1974, την οποία έζησε υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία. Το 1975 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο, ενώ τρία χρόνια αργότερα έκανε την είσοδό του στη δισκογραφία με «Τα τραγούδια της παρέας». Έκτοτε οι συνθέσεις του διαδέχονταν η μια την άλλη, οι περισσότερες σε στίχους μερικών από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα, ανάμεσα στους οποίους και πολλών Κυπρίων. Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Βάρναλης, Κώστας Καρυωτάκης, Κώστας Μόντης, Θεοδόσης Πιερίδης, Τεύκρος Ανθίας, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Πασιαρδής, είναι μόνο μερικοί από τους σπουδαίους δημιουργούς, των οποίων το έργο θα παραμείνει εσαεί γνωστό στο ευρύ κοινό εξαιτίας και του μουσικού ταλέντου του Μάριου Τόκα. Το ίδιο μεγάλοι είναι και οι ερμηνευτές που απέδωσαν τη μουσική του, στους οποίους συγκαταλέγονται τα σπουδαιότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής. Πολλά είναι επίσης και τα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα που επένδυσε με τη μουσική του στη μακρόχρονη καριέρα του”, είπε.

Παρά την πολύχρονη παραμονή του στην Αθήνα, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, στενότατο παρέμεινε το δέσιμο του συνθέτη με την ιδιαίτερή του πατρίδα - οι καημοί της Κύπρου έδωσαν πολλές φορές ώθηση στο μεγάλο ταλέντο και στην ευαίσθητη ψυχή του, και τραγουδήθηκαν χάρη στη μουσική του.

“Τα τραγούδια του σε στίχους απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ συγκλονίζουν αναδεύοντας στη μνήμη μας το έπος των ηρώων της κυπριακής νεότητας, ενώ η Αμμόχωστος Βασιλεύουσα ζωντανεύει μπροστά μας την τραγική πόλη του Ευαγόρα, και τον καημό όλης της Κύπρου μετά την τραγωδία του 1974”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, ότι κορυφαία στιγμή στη διαδρομή του, ο Μάριος Τόκας θεωρούσε το συμφωνικό του έργο Θεογεννήτωρ Μαρία, το οποίο εμπνεύστηκε στο Άγιο Όρος το 1996, και παρουσίασε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης το 2002, στις εκδηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για το έργο αυτό ότι «στηρίζεται στις ρίζες της ελληνικής μας παράδοσης», ενώ «οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω».

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έλαβε ο Μάριος Τόκας, συνέχισε ο Υπουργός, ήταν και το «μετάλλιο εξαιρετικής προσφοράς στην πατρίδα», που του απένειμε το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

“Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα στο πλαίσιο των δράσεών του για γνωριμία των μαθητών μας με τους δημιουργούς μας, έδωσε στο Μουσικό Λύκειο της Λεμεσού το όνομα του Μάριου Τόκα, ενώ πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία επτά χρόνια Παγκύπριο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού εις μνήμην του. Τα ταλέντα που γεννά η πατρίδα μας μας κάνουν περήφανους, αλλά και εναποθέτουν στους ώμους μας μεγαλύτερη την ευθύνη για τη μόρφωσή τους. Γι’ αυτό, ανάμεσα στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευσή μας, στις οποίες προβαίνουμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εξαγγέλλουμε απόψε την επέκταση του θεσμού των Μουσικών Λυκείων και στον Γυμνασιακό κύκλο, με την ίδρυση, σε πρώτη φάση, τριών Μουσικών Γυμνασίων, από τα οποία το ένα, εδώ, στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στο σχολείο του Μάριου Τόκα”, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα