ΗΕ: Ανησυχούν για την έλλειψη συστήματος επιστροφής Ουκρανόπουλων από τη Ρωσία

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πως δεν υπάρχει κανένα σύστημα επιστροφής των παιδιών από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στη χώρα πέρυσι και πως κάποια από αυτά που επέστρεψαν, φέρεται να υπέστησαν κακομεταχείριση.

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν ταυτοποιήσει και επαληθεύσει σχεδόν 20.000 παιδιά που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει επαναπατρίσει μέχρι τώρα περισσότερα από 400 παιδιά και δεν ξέρει ακριβώς πόσα υπάρχουν ακόμη επειδή δεν έχει πρόσβαση στη Ρωσία ή σε ζώνες κατεχόμενου εδάφους στον νότο και ανατολικά.

"Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) παραμένει πολύ ανήσυχο πως δεν υπάρχει εγκαθιδρυμένο σύστημα για την επιστροφή Ουκρανόπουλων που μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη ή στη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε η Νάντα Αλ-Νασίφ, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

"Μεταξύ των παιδιών που επανενώθηκαν με την οικογένειά τους αφού συγγενείς ταξίδεψαν στη Ρωσική Ομοσπονδία για να τα φέρουν πίσω, ορισμένα περιέγραψαν ότι έζησαν ή υπήρξαν μάρτυρες ψυχολογικής ή σωματικής βίας από το εκπαιδευτικό προσωπικό εκεί".

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη ότι πήρε με τη βία Ουκρανόπουλα, λέγοντας ότι μετέφερε στη Ρωσία παιδιά που βρέθηκαν σε ορφανοτροφεία ή χωρίς γονική φροντίδα για τη δική τους ασφάλεια και πως τοποθέτησε όσο περισσότερα από αυτά ήταν δυνατό σε συγγενείς τους εκεί.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπελόβα για το έγκλημα πολέμου της παράνομης μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία.

Ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας έχει ζητήσει να ασκηθεί περισσότερη διεθνή πίεση στη Μόσχα ώστε το Κίεβο να μπορέσει να φέρει τα παιδιά πίσω στην πατρίδα τους.

Η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε επίσης πως οι κάτοικοι ουκρανικών περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, υπογραμμίζοντας πως όσοι εναντιώνονται, κινδυνεύουν να συλληφθούν.

"Στο έδαφος της Ουκρανίας που κατέχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρατηρήσαμε με βαθιά ανησυχία μια πολιτική μαζικής απόδοσης της ρωσικής υπηκοότητας στους κατοίκους", δήλωσε η Νάντα Αλ-Νασίφ, ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως όσοι επιλέγουν να μην δεχθούν το ρωσικό διαβατήριο "βρίσκονται παγιδευμένοι" βλέποντας να τους αρνούνται την πρόσβαση στις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες όπως οι φροντίδες υγείας.

Η κατάσταση αυτή, όπως εξήγησε, "αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης όσων αντιστέκονται".

Αυτή η τακτική των Ρώσων δεν είναι καινούρια: η Ρωσία δίνει εδώ και χρόνια διαβατήρια στους ρωσόφωνους Ουκρανούς της ανατολικής Ουκρανίας, στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, καθώς και στην Κριμαία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η εκστρατεία αυτή έγινε ωστόσο πιο επιθετική. Σύμφωνα με ειδικούς και κατοίκους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), διαδικασίες ρουτίνας όπως η χορήγηση επιδομάτων, η απόκτηση ή διατήρηση απασχόλησης ή η πρόσβαση σε ιατρική θεραπεία εξαρτώνται από έγγραφα που χορηγεί η Ρωσία.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε μάλιστα διάταγμα που προβλέπει πως οι Ουκρανοί των κατεχόμενων ζωνών που αρνούνται τη ρωσική εθνικότητα θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως ξένοι από την 1η Ιουλίου 2024 και θα πρέπει να αποκτούν άδεια παραμονής με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση να απελαθούν.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας παρατήρησαν πως οι πρακτικές αυθαίρετης κράτησης και "τοποθέτησης στην απομόνωση" πολιτών συνεχίζονται στις περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα, με 35 άνδρες και 8 γυναίκες να κρατούνται αυθαίρετα από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

"Ενάμισι χρόνο μετά την ένοπλη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, συνεχίζουμε να είμαστε μάρτυρες κατάφωρων και αδιάκοπων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου", δήλωσε η Νάντα αλ-Νασίφ, παραθέτοντας τα γενικευμένα βασανιστήρια, τις αυθαίρετες κρατήσεις και τη σεξουαλική βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα