Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για συμμετοχή Κύπρου στην PESCO

Την "Κοινή Ειδοποίηση", όπως ονομάζεται η δήλωση των Κρατών Μελών, για την πρόθεση συμμετοχής στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία στην ΕΕ (PESCO), υπέγραψαν τη Δευτέρα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς η αμυντική συνεργασία των κρατών μελών αναπτύσσεται και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την PESCO. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Κύπρου

να συνεισφέρει σε αυτό το πρόγραμμα με τη βελτίωση της ασφάλειας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ένωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Αμυνας βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών σχέσεων, το οποίο συζήτησε για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής και τη Στρατηγική Επικοινωνία και υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Στόλτεμπεργκ.

Ο Υπουργός, Ιωάννης Κασουλίδης παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ζήτημα της ανάλυσης των υβριδικών απειλών μαζί με το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάζει αποκλειστικώς αυτόνομα κάποιες υβριδικές απειλές που προέρχονται από κράτη του νότου. Διερωτήθηκε δε εάν η απειλή του κ. Ερντογάν, ότι αν δεν του δοθούν αυτά που ζητά θα εξαπολύσει κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, είναι υβριδική απειλή και συνεπώς πώς θα κρίνει η Τουρκία τον εαυτό της.

Ο Υπουργός τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ που πρότειναν κάποιοι εταίροι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί σκληρή δύναμη ενώ η ΕΕ ήπια. Τέλος, κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν είναι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που μοιράζονται τις αρχές της ΕΕ.

Επιπλέον, η πρόοδος που έχει σημειωθεί το δεύτερο χρόνο υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, αποτέλεσε το αντικείμενο κοινού δείπνου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Ακολούθως, στη Σύνοδο υιοθετήθηκαν συμπεράσματα για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στους Τομείς Ασφάλειας και Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά σε αδυναμία των αφρικανικών κρατών να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φυσικού τους πλούτου.

Αυτό οφείλεται, σημείωσε, σε δομικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, κάτι που έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία φαύλου κύκλου βίας, πολιτικής αστάθειας, διαφθοράς κλπ. Τόνισε την ανάγκη όπως η ΕΕ συνεργαστεί με τους αφρικανικούς εταίρους ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, και τόνισε ότι αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, με καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στην ΕΕ και κράτη της Αφρικής. Αναφορά έκανε επίσης στη σημασία της αναπαραγωγικής υγείας, που επηρεάζει άμεσα το δημογραφικό και που κατ’ επέκταση συνδέεται άμεσα και με το μεταναστευτικό.

Τέλος κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ζήτημα της Στρατηγικής Επικοινωνίας, ο κ. Κασουλίδης χαιρέτισε το έργο που επιτελεί η ομάδα EastStratcom, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για γεωγραφική ισορροπία και ενίσχυση της νότιας ομάδας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις εσωτερικές διαστάσεις της επικοινωνίας, για να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση και δυσπιστία των κοινωνιών μας έναντι της ΕΕ, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα