Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη οι Κύπριοι μαθητές

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) ενώνει και φέτος τη φωνή της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και όλους τους συνεργάτες της, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, του πρώτου σε μέγεθος και συνέπειες προβλήματος δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας του ΠΟΥ είναι: «Προστατεύουμε τα παιδιά από τις παρεμβάσεις της καπνοβιομηχανίας». Ο στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των  νέων σχετικά με τις βλαβερές επιδράσεις των καπνικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Ανήλικοι με ηλεκτρονικά τσιγάρα στο χέρι – Ανεξέλεγκτη πώληση και νομοθεσία

Είναι γεγονός πως η καπνοβιομηχανία στοχεύει τη νεολαία για να συνεχίσει να κερδίζει δισεκατομμύρια, καθώς πρέπει να «αντικατασταθούν» τα εκατομμύρια των πελατών που είτε σταματούν το κάπνισμα κάθε χρόνο, είτε χάνουν τη ζωή τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εργάζεται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την υιοθέτηση των προϊόντων της από την επόμενη γενιά, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρής ρύθμισης για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα και προσιτά.

Ο ΠΟΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, επικεντρώνεται στην ανάγκη για κοινή προσπάθεια των κρατών με στόχο τον τερματισμό της στόχευσης των νέων με επιβλαβή προϊόντα καπνού, μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών που προστατεύουν τους νέους από τις πρακτικές χειραγώγησης της βιομηχανίας καπνού.

Στην Κύπρο, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΕΚ από την έρευνα Γενικού Πληθυσμού (2023), αναδεικνύεται η διαχρονική σταθερότητα στην ηλικία έναρξης του καπνίσματος, η οποία είναι τα 18 έτη. Περίπου 4 στους δέκα καπνιστές (38%) έχουν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά τον τελευταίο μήνα. Σε σχέση με το 2019 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό των καπνιστών που δοκίμασαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο (57% έναντι 21%).

Με βάση την πιο πρόσφατη έρευνα μαθητικού πληθυσμού ESPAD 2019 (15-16 ετών), το 14% ανέφερε χρήση συμβατικού τσιγάρου κατά τον τελευταίο μήνα με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται σε πτωτική τάση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (18% το 2015 και 23% το 2011). Δυστυχώς όμως, οι Κύπριοι μαθητές βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη στην χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ. Ένα ποσοστό της τάξης του 4,6% των μαθητών ανέφερε καθημερινή χρήση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (3,1%) που συμμετείχαν στην έρευνα ESPAD.

Διαβάστε επίσης: Νέα μελέτη για ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους κινδύνους σε εφήβους

Με γνώμονα τα πιο πάνω δεδομένα και τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στη δημόσια υγεία, η ΑΑΕΚ συνεχίζει την εκστρατεία  της κατά του καπνίσματος και φέτος εστιάζει ιδιαίτερα στη νεολαία, πραγματοποιώντας στοχευμένη εκστρατεία διαφώτισης όσον αφορά στα νέα προϊόντα καπνίσματος. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό έντυπο που θα κοινοποιηθεί σε καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ως εργαλείο παρέμβασης. Παράλληλα, προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις σε άτομα κλειδιά, όπως είναι οι γενικοί ιατροί, οι γυναικολόγοι, οι πνευμονολόγοι, για την πραγματοποίηση σύντομων παρεμβάσεων στους ασθενείς τους, όσον αφορά στη χρήση τέτοιων προϊόντων ατμίσματος (ηλεκτρονικών τσιγάρων).

Επιπρόσθετα, η ΑΑΕΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, προωθεί στους κινηματογράφους, στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στα ΜΚΔ σποτ αναφορικά με τα θετικά ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από καπνό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Keywords
Τυχαία Θέματα