Ιμαλάϊα: Η μαϊμού που φταρνίζεται και το ψάρι που περπατάει

Μία μαϊμού "που φτερνίζεται" όταν βρέχει και ένα ψάρι που..."περπατάει" συγκαταλέγονται στα περισσότερα από 200 είδη που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στα ανατολικά Ιμαλάια, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Στην προσπάθειά της να υπογραμμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικολογικά ευαίσθητη περιοχή, η WWF ή αλλιώς Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση συνέταξε μία έκθεση που καταγράφει τα είδη άγριας

ζωής τα οποία έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες στο Μπουτάν, στη βορειοανατολική Ινδία, στο Νεπάλ, στη βόρεια Μιανμάρ και στο νότιο Θιβέτ.

Στα είδη περιλαμβάνεται αυτό που η WWF περιγράφει ως "ψάρι που περπατάει και έχει κεφάλι φιδιού", το οποίο σύμφωνα με την οργάνωση μπορεί να εισπνέει αέρα, να επιβιώνει στη στεριά για τέσσερις μέρες και να έρπει για μία απόσταση έως και 400 μέτρα σε ολισθηρό έδαφος.

Στα άλλα είδη που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή περιλαμβάνεται μία κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί οχιά, η οποία παραπέμπει σε κόσμημα και ένα ψάρι "Δράκουλας" του γλυκού νερού με πολύ μικρά δόντια, αλλά και κυνόδοντες. Επίσης ανακαλύφθηκαν τρία νέα είδη μπανάνας.

Στα δάση της βόρειας Μιανμάρ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010 μία μαυρόασπρη μαϊμού με..."ανασηκωμένη μύτη", η οποία φτερνίζεται όταν βρέχει.

Τις βροχερές μέρες οι μαϊμούδες αυτές κάθονται συχνά με τα κεφάλια ανάμεσα στα πόδια τους ώστε να μη μπαίνει νερό στις μύτες τους.

Τα 211 νέα είδη ανακαλύφθηκαν από το 2009 ως το 2014 και περιλαμβάνουν 133 φυτά, μεταξύ των οποίων ορχιδέες, αλλά και 26 είδη ψαριών, 10 αμφίβια, 39 ασπόνδυλα, ένα ερπετό, ένα πουλί και ένα θηλαστικό.

Στην έκθεσή της η WWF προειδοποιεί για μία σειρά από απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη αυτά, περιλαμβανομένης της αύξησης του πληθυσμού, της αποψίλωσης, της υπερβόσκησης, της λαθροθηρίας, της εξόρυξης και της ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις το 25% των αρχικών βιοτόπων της περιοχής παραμένουν άθικτοι και εκατοντάδες είδη θεωρούνται υπό εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

"Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τα απειλούμενα οικοσυστήματα προτού χαθούν αυτά τα είδη και άλλα που είναι ακόμη άγνωστα", δήλωσε ο Σάμι Τορνικόσκι, ο επικεφαλής της Living Himalayas Initiative, μίας πρωτοβουλίας της WWF.

Η έκθεση κάνει έκκληση για περισσότερη αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή επισημαίνοντας την ανάγκη για την ύπαρξη πιο πράσινων εργοστασίων υδροηλεκτρικής ενέργειας και για την παροχή κυβερνητικής βοήθειας προς τις κοινότητες ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα