Ημερίδα για την «έξυπνη» διαχείριση του νερού στην Κρήτη

Η «έξυπνη» διαχείριση του υδάτινου δυναμικού αποτελεί τη βασική φιλοσοφία του έργου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τίτλο, «Σχεδιασμός ευφυούς συστήματος αειφόρου διαχείρισης υδατικών δικτύων: εφαρμογή στην Κρήτη - Smart waters».

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιούν από κοινού το Πολυτεχνείο Κρήτης

το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που για το θέμα αυτό πραγματοποιούν το πρωί της Παρασκευής ειδική ημερίδα στα Χανιά.

Το έργο θεωρείται σημαντικό καθώς εισάγει νέες τεχνολογίες για την αειφόρο διαχείριση υδατικών δικτύων και εντάσσεται στο υπάρχον εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Κρήτης. Η ειδική ανάπτυξη του και η πιλοτική εφαρμογή του αφορά αρχικά τα δίκτυα υδάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην περιοχή κυρίως των Χανίων. Η ηλεκτρονική αποτύπωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του δικτύου η ανάπτυξη ειδικών λογισμικών διαχείρισης και η ενσωμάτωση αισθητήρων και αυτοματισμών, διαμορφώνουν ένα δυνατό και καινοτόμο εργαλείο διαχείρισης το οποίο μπορεί να επεκταθεί και να εφαρμοστεί και σε άλλα υδατικά δίκτυα της Κρήτης.

Επίσης, το σύστημα υποστηρίζει τη λήψη σωστών αποφάσεων για εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων, για τον περιορισμό των διαρροών, για την πρόληψη της ρύπανσης, για εξοικονόμηση υδατικών πόρων, ενέργειας και χρημάτων και συμβάλλει στη «διάφανη τιμολόγηση» ύδρευσης και άρδευσης.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των εσωτερικών υδάτων μέσω του σχεδιασμού ενός ευφυούς και ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο θα παρέχει στο διαχειριστή τη δυνατότητα να αποφασίζει με γνώμονα τη βέλτιστη και αειφόρο διαχείριση των πόρων.

Άμεση συνέπεια της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος διαχείρισης θα είναι: Η εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων η βελτίωση της κάλυψης των αναγκών - ζήτησης νερού στην Κρήτη η εξοικονόμηση υδατικών πόρων και η ελάττωση των λειτουργικών εξόδων και τελικά η μείωση των αντίστοιχων τιμών του νερού τόσο για τους μεγάλους καταναλωτές όσο και για τους απλούς χρήστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα