Ημερίδα «Βιοτράπεζα και Βιοηθικές Προεκτάσεις»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Βιοτράπεζα και Βιοηθικές Προεκτάσεις», την οποία συνδιοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, biobank.cy, του Πανεπιστήμιου Κύπρου, στις 6 Οκτωβρίου 2022.

Στην ημερίδα, που έλαβε χώρα στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, φιλοξενήθηκαν ειδικοί σε θέματα βιοϊατρικής έρευνας, βιοπληροφορικής, βιοηθικής και νομικής.

Στόχος

ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται στους χώρους της ιατρικής και της νομικής και συγκεκριμένα σε όλους όσοι απασχολούνται στους κλάδους της βιοϊατρικής έρευνας, της βιοπληροφορικής και της βιοηθικής.

Κεντρικό θέμα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βιοτράπεζα στην προσπάθειά της να προσελκύσει εθελοντές και να προωθήσει μελέτες σε θέματα υγείας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, η Ανώτερη Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου, Δρ Καρολίνα Στυλιανού εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, και η κα Έλενα Τάνου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Αριστείας biobank.cy . 

Ομιλίες έγιναν από τους Καθ. Κωνσταντίνο Δέλτα, Καθ. Κωνσταντίνο N. Φελλά, Δρ Άρη Κωνσταντινίδη, Δρ Γεωργία Χαραλαμπίδου, Δρ Γρηγόρη Παπαγρηγορίου, Δρ Βιολέτα Αναστασιάδου και Δρ Απόστολο Μαλατρά.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Βιοτράπεζα και Βιοηθικές Προεκτάσεις: Η Επόμενη Μέρα», την οποία συντόνισε ο Καθ. Κωνσταντίνος N. Φελλάς, με το πάνελ να πλαισιώνεται από τους Καθ. Κωνσταντίνο Δέλτα, Καθ. Μάριο Καριόλου και Δρ Κωνσταντινίδη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Bιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως και άλλες βιοτράπεζες στην Ευρώπη, αποτελείται από συλλογές ιατρικών αρχείων και βιολογικού υλικού, όπως DNA, που φυλάσσονται με συστηματικό και ασφαλή τρόπο, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στόχος της, είναι η υποστήριξη ιατρικής έρευνας ακριβείας και η μελέτη του DNA των Κυπρίων. Η Βιοτράπεζα αυτή, είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη ιατρική ερευνητική υποδομή που προάγει ερευνητικές μελέτες στη χώρα μας. Είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Κέντρου Αριστείας biobank.cy, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συνολικό προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των Κυπρίων πολιτών, από όλες τις κοινότητες, και θα βοηθήσει να εντοπιστούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο DNA των Κυπρίων που ίσως ευθύνονται για γενετικές ή άλλες ασθένειες. Απώτερος στόχος είναι η γνώση που θα αποκτηθεί, να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόληψης και πρόγνωσης ασθενειών καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κυπριακό πληθυσμό. Ο κάθε Κύπριος που συμμετέχει, εκτός από το ότι ενισχύει τους στόχους του έργου, ωφελείται άμεσα από μετρήσεις που γίνονται για εντοπισμό παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (λιπομέτρηση, οστική πυκνότητα κ.ά.), και περιλαμβάνει αιματολογικές και βιοχημικές αναλύσεις αίματος και λιπιδαιμικό προφίλ, αναλύσεις ούρων για νεφρική λειτουργία και ανάλυση του DNA για ανίχνευση προδιάθεσης για δυσανεξία στη λακτόζη.

Περισσότερα για το έργο της Βιοτράπεζας και για την δράση «Οικογενειακές Τριάδες» μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα biobank.cy εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ημερίδα Βιοτράπεζα, Βιοηθικές Προεκτάσεις,imerida viotrapeza, vioithikes proektaseis