ΙΝΓΚ: Λανθασμένη τουλάχιστον μια ταυτοποίηση αγνοουμένου

Μία, τουλάχιστον, από τις έξι ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων που έγιναν πριν από δέκα χρόνια αποδεικνύεται λανθασμένη με βάση αποτελέσματα νέων γενετικών ταυτοποιήσεων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) από εκταφή του 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΝΓΚ πρόκειται για οστά που βρίσκονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Ειδικότερα, το Ινστιτούτου εξηγεί ότι την περίοδο 1979-1981, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και στο κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου

και Ελένης, έγιναν εκταφές λειψάνων χωρίς να ακολουθηθούν σωστές επιστημονικές διαδικασίες με αποτέλεσμα οστά διαφορετικών ατόμων να προσμιχθούν μεταξύ τους. Kάποια από αυτά τα οστά μεταφέρθηκαν είτε στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου Μακεδονίτισσας είτε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα οστά που τοποθετήθηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, για τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο από το 1979 μέχρι και το 1999, εμποτίζονταν με χημικά διαλύματα τα οποία έχουν αλλοιώσει και καταστρέψει το γενετικό υλικό σε μεγάλο βαθμό. Σε άλλες περιπτώσεις η κακοποίηση του γενετικού υλικού έχει προέλθει από κλιματολογικές/περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το 2004-2005 παραδόθηκαν στο ΙΝΓΚ για ταυτοποίηση ανάμικτα, μεμονωμένα, οστά από το οστεοφυλάκιο του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Ως άμεσο αποτέλεσμα της κακής διατήρησης των οστών, η ταυτοποίηση τους ήταν αδύνατο να γίνει ή μπορούσε να γίνει μόνο με περιορισμένο αριθμό γενετικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το 2004-2005 προβληματικά δείγματα οστών του Τύμβου Μακεδονίτισσας ταυτοποιήθηκαν με επιστημονικά ορθό τρόπο αλλά με περιορισμένο αριθμό γενετικών δεδομένων. Οι ταυτοποιήσεις αυτές αφορούσαν 15 περιπτώσεις αγνοουμένων/πεσόντων. Από το σύνολο των 15 περιπτώσεων, στις 6 δόθηκαν οστά στους οικείους τους. Τα αποτελέσματα ωστόσο νέων γενετικών ταυτοποιήσεων του ΙΝΓΚ από εκταφή του 2015, κατέδειξαν ότι μία, τουλάχιστον, από αυτές τις έξι περιπτώσεις ταυτοποίησης που είχε γίνει το 2005 δεν μπορούσε να ήταν σωστή.

Όπως αναφέρεται, μετά από την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν ήδη όλες οι επηρεαζόμενες οικογένειες στις οποίες επεξηγήθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στις ταυτοποιήσεις που έγιναν από τα προβληματικά οστά.

Στην ανακοίνωσή του, το ΙΝΓΚ αναφέρει ότι έχει πλήρη επίγνωση της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις 15 επηρεαζόμενες οικογένειες και εκφράζει ειλικρινείς απολογίες.

Διαβεβαιώνει, ταυτόχρονα, τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων ότι τέτοια προβλήματα δεν υπήρξαν στις πέραν των 575 υπολοίπων ταυτοποιήσεων, τις οποίες το Ινστιτούτο έχει φέρει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. «Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις περιπτώσεις των 15 οστών που εκτέθηκαν σε χημικές ή/και κακές περιβαλλοντικές συνθήκες και παραδόθηκαν στο ΙΝΓΚ για ταυτοποίηση το 2004».

Σύμφωνα με το ΙΝΓΚ, πέραν των 15 περιπτώσεων που αναφέρονται πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα προβληματικά, μεμονωμένα, οστά από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας που είναι εμποτισμένα με χημικές ουσίες. Το ΙΝΓΚ είχε την πρωτοβουλία αφού οι προσπάθειες ταυτοποίησης αυτών των προβληματικών οστών δεν απέδωσαν όσο αναμενόταν, να στείλει δείγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε εργαστήριο αναφοράς, όπου δυστυχώς και εκεί οι μέχρι σήμερα προσπάθειες ταυτοποίησης δεν έχουν πετύχει.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα