Ιωάννου: Καλό το ΕΣΤΙΑ αλλά έχει σημαντικές στρεβλώσεις (vid)

Σειρά δομικών στρεβλώσεων και προβλημάτων εντοπίζει στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κος Ιωάννου, αφού επισήμανε ότι η ανάγκη να εφαρμοστεί το Σχέδιο είναι αδήριτη

και ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται μέσω αυτού, απαρίθμησε μια σειρά σημείων στα οποία συμπυκνώνεται το όλο πρόβλημα.

«Η ουσία του σχεδίου συνίσταται σε έναν πολύ έξυπνο μηχανισμό στον οποίο, όταν το ενυπόθηκο ακίνητο έχει αξία μικρότερη της αξίας του εκκρεμούντος δανειακού υπολοίπου, αυτό απομειούται και καθίσταται ίσο προς την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου», είπε.

Όσον αφορά στο ίδιο το Σχέδιο, σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, αυτό έχει εξορθολογιστεί σε τέτοιο βαθμό, ιδίως όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια και τα κριτήρια «πλούτου», ενώ ταυτόχρονα η εισαγωγή ορισμένων δημογραφικών παραμέτρων, καθιστά το ΕΣΤΙΑ πιο κοντά σε σχέδιο εξυπηρέτησης ευάλωτων ομάδων και κοινωνικής πρόνοιας, αντί σχεδίου που βοηθάει τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιρετικής σημασίας πλέον είναι τα εξής:

Πρώτον, να διατυπωθούν ορθολογικά οι κανονισμοί, οι οποίοι να εξηγηθούν στον κόσμο και ταυτόχρονα η εφαρμογή του Σχεδίου να γίνει με διαφάνεια.

Δεύτερον, να γίνει κατανοητό ότι η ύπαρξη του Σχεδίου δεν αποκλείει την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτά, θα πρέπει να καθίστανται εξυπηρετούμενα στον βαθμό που οι συνθήκες το επιτρέπουν, μέσα από την εφαρμογή της οδηγίας της Κεντρικής.

Οι στρεβλώσεις

Όπως είπε, είναι αδύνατο οποιοδήποτε σχέδιο παρόμοιας δομής να μην περιέχει προβλήματα και στρεβλώσεις.

«Από τη στιγμή που το ίδιο το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν αφορά αποκλειστικά μια συγκεκριμένη ομάδα ευάλωτων συμπολιτών μας, το ίδιο αποτελεί στρέβλωση. Πού ακούστηκε ο φορολογούμενος να υπηρετεί τα δάνεια άλλων συμπολιτών και μάλιστα εκείνων που έχουν όχι ευκαταφρόνητη αξία περιουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, τα άτομα αυτά θα έχουν συνολική καθαρή αξία €450.000 και θα χρωστούν πολύ λιγότερα. Παρόλα αυτά, θα έρχεται το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος, έμμεσα ή άμεσα τους επιδοτεί», τόνισε.

Άλλα προβλήματα τα οποία εντοπίζονται έχουν να κάνουν με συνταγματικές διαδικασίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα