Ιωνάς: Ηλικιωμένοι πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης

Η πολιτεία θέτει ως προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν στους πρεσβύτερους συμπολίτες μας, μεριμνώντας για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσής τους και προωθώντας μέτρα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, περιορίζουν την αδράνεια και βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου «Κακοποίηση και Εκμετάλλευση στην Τρίτη Ηλικία», ο κ. Νικολάου ανέφερε πως δυστυχώς,

συχνά τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν τυγχάνουν του απαιτούμενου σεβασμού για την προσφορά τους στην κοινωνία, αλλά ακόμη χειρότερα δε κάποιες περιπτώσεις δεν τυγχάνουν σεβασμού ακόμη και από το ίδιο τους το οικογενειακό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, γίνονται θύματα οικονομικής συνήθως εκμετάλλευσης, αλλά και κακοποίησης.

“Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προχωρά με την υιοθέτηση σειράς μέτρων που διασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση, αλλά και που αποθαρρύνουν κάθε πράξη εκμετάλλευσης ή και κακοποίησης της τρίτης ηλικίας, συμβάλλοντας έτσι στο να παραμείνει το κάθε ηλικιωμένο άτομο αυτόνομο, και να αισθάνεται ασφαλές, ισότιμο και ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου”, πρόσθεσε.

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς, σημείωσε, το οποίο στηρίζεται κυρίως στη δική σας εθελοντική προσφορά, εφαρμόστηκε μέχρι στιγμής σε 141 Δήμους και Κοινότητες, με 57.400 παρατηρητές, παγκύπρια, θεσμοθετήσαμε το νέο πρόγραμμα του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα ασφάλειας στις γειτονιές μας, βελτιώνοντας σημαντικά την ασφαλή διακίνηση των ηλικιωμένων μας και αποτρέποντας περιστατικά εκμετάλλευσης και κακοποίησις τους.

Μέσα από το θεσμό της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και τα μέτρα που λάβαμε για συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη, είπε ο Υπουργός, οι πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα τρίτης ηλικίας, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, πέτυχαν να διαμορφώσουν ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας των γειτονιών μας και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο συμβάλλει προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά, στην γενικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Παράλληλα, μέσα από την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Ιούνιο, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, σημείωσε, υλοποιήσαμε μια ακόμη κυβερνητική πολιτική για ενδυνάμωση των γυναικών κάθε ηλικίας, περιλαμβανομένων και των γυναικών της τρίτης ηλικίας, και εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους.

“Στη βάση της υλοποίησης των διατάξεων της Σύμβασης και μέχρι την κύρωσή της, προτεραιότητα δίδεται στην επέκταση των ποινικών διατάξεων, ώστε να καλύπτουν κάθε μορφή βίας, περιλαμβανομένης και της κακοποίησης των γυναικών τρίτης ηλικίας, στα μέτρα δίωξης των δραστών, τα οποία να διασφαλίζουν ότι η βία κατά των γυναικών ποινικοποιείται και τιμωρείται δεόντως, στην προστασία, στα δικαιώματα και στην υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης, καθώς και στη συστηματική εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας σε θέματα αναγνώρισης πιθανών θυμάτων βίας”, πρόσθεσε.

Κατά τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, το θέμα κακοποίησης και εκμετάλλευσης κατά της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. “Τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι η ψυχολογική κακοποίηση, που συμπεριλαμβάνει τις απειλές, την ταπείνωση ή την λεκτική κακοποίηση, όπως είναι οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί, η σωματική κακοποίηση, που αποτελεί την πιο φανερή μορφή κακοποίησης, η οικονομική εκμετάλλευση, με την καταχρηστική και ασεβή χρήση των χρημάτων ή της περιουσίας του από άτομο της εμπιστοσύνης του, η σεξουαλική κακοποίηση, ενώ τα περιστατικά κακομεταχείρισης ατόμων τρίτης ηλικίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα”, συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, σημείωσε,τα περιστατικά κακοποίησης που γίνονται γνωστά είναι τόσο λίγα, σε σημείο που η κακοποίηση ηλικιωμένων να είναι ένα έγκλημα που παραμένει κρυφό και το έργο της Αστυνομίας αλλά και των άλλων κυβερνητικών Υπηρεσιών να γίνεται όλο και ποιο δύσκολο.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, συστηματικά αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Αστυνομίας ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκρισή της στα περιστατικά βίας ή / και κακοποίησης, καθώς και στην αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, είπε, ότι μέσω του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενισχύει οικονομικά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς στην υλοποίηση προγραμμάτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και ενθάρρυνσης των θυμάτων να προσφεύγουν στις υπηρεσίες για βοήθεια, καθώς και στη Δικαιοσύνη.

“Στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος καταγράφοντας μεταξύ άλλων: την ύπαρξη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου, το οποίο συμπληρώνεται με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τη λειτουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βία στην Οικογένεια, τη σύσταση στην Αστυνομία ειδικού Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια, που χειρίζεται και τις υποθέσεις κακοποίησης των θυμάτων τρίτης ηλικίας, την παροχή προστασίας και βοήθειας των θυμάτων βίας από τον Σύνδεσμο για τη Βία στην Οικογένεια, μέσω του καταφυγίου και της τηλεφωνικής γραμμής, την αύξηση των καταγγελιών των περιστατικών βίας, ως αποτέλεσμα των ενημερωτικών και διαφωτιστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται, την εκπαίδευση και κατάρτιση όσων εμπλέκονται στον χειρισμό των υποθέσεων αυτών”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η κάθε μορφή βίας και κακοποίησης είναι καταδικαστέα και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ζωής, ασφάλειας, ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας, σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας. Γι’ αυτό και εμείς, σημείωσε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προστασία και στήριξη κάθε μέλους της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των πρεσβυτέρων μελών που θα έπρεπε να αξίζουν του επιβαλλόμενου σεβασμού από όλους και να μην θυματοποιούνται από κανένα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα