Ιωνάς: Νομοσχέδιο για ποινικοποίηση βίας κατά γυναικών

Στην ετοιμασία ξεχωριστού νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, κάνοντας λόγο για ένα νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ανέφερε εξάλλου ότι στα πλαίσια της σταδιακής υιοθέτησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση.

Απηύθυνε

παράλληλα έκκληση προς τη Βουλή να συζητήσει χωρίς καθυστέρηση το σχετικό νομοσχέδιο, αφού, όπως είπε, τα φαινόμενα παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης βρίσκονται σε έξαρση.

Ο Υπουργός μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών γύρω από το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.

«Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, στηρίζει με θέρμη και προωθεί κάθε δράση για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ατιμωρησίας των δραστών και προωθεί μέτρα για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων» είπε ο κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων, με σημαντικότερο την απόφασή της να υπογράψει και να κυρώσει τον Ιούλιο του 2017 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος, ως Κυβέρνηση προχωρήσαμε στην κύρωση της Σύμβασης, στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και μέτρων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των θυμάτων, από όλες τις μορφές βίας», είπε.

Αναφέρθηκε στην ετοιμασία ξεχωριστού νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, λέγοντας ότι είναι κάτι που απουσίαζε μέχρι σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ενσωματωθούν πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης στο κυπριακό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προτού υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για τον ενδεδειγμένο νομοτεχνικό έλεγχο.

Η προτεινόμενη νομοθεσία περιέχει ρυθμίσεις για ορισμό, ταυτοποίηση και στοιχειοθέτηση νέων ποινικών αδικημάτων, ενώ προβλέπει και επιβαρυντικές περιστάσεις για επαύξηση ποινών σε σοβαρές περιπτώσεις, είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι συμπληρώνει υφιστάμενες, πλην όμως ανεπαρκείς ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, όπως για παράδειγμα είναι το ειδικό αδίκημα της βίας κατά των γυναικών, το οποίο δεν ρυθμιζόταν σε άλλη νομοθεσία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αστυνομίας, ώστε αυτή να καταστεί αποτελεσματικότερη στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκρισή της στα περιστατικά βίας, καθώς και στην αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών που καταγγέλλονται.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιχορήγηση της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης των θυμάτων βίας που λειτουργεί ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια σε 24ωρη βάση.

Με τον τρόπο αυτό είπε ότι θα συγκεντρώνονται στοιχεία αναφορικά με τις υποθέσεις βίας στο τόπο, τα οποία θα αξιοποιηθούν κατά την ετοιμασία του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, για τα έτη 2018-2021.

Διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι «η παρούσα Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για αποτελεσματική πρόληψη, καταστολή και για παραδειγματική τιμωρία των δραστών οποιασδήποτε μορφής βίας εναντίον των γυναικών» και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων βίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα