Ιωνάς: Πάταξη του σοβαρού εγκλήματος ο στόχος στη Λεμεσό

Στην αύξηση των επιχειρήσεων της Αστυνομίας και την επίδειξη μηδενικής ανοχής όσον αφορά τις βασικές αιτίες των θανατηφόρων συγκρούσεων στην Επαρχία Λεμεσού, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί στην Λεμεσό για πάταξη του σοβαρού και του οργανωμένου εγκλήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης,

ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα, μαζί με την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και, παράλληλα, να αξιολογήσουμε την επιτυχία των στόχων, τους οποίους είχαμε τάξει για το 2015, καθώς επίσης να επεξηγήσουμε τις προτεραιότητές μας για το 2016, στη βάση των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αστυνόμευση στην Λεμεσό. Μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας έχουμε εξηγήσει στην ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης ποιές είναι οι προτεραιότητες, έχουμε πάρει διευκρινίσεις, και έχουμε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων και γίνεται ο περαιτέρω προγραμματισμός, ώστε να αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας στην πόλη και την ύπαιθρο της Λεμεσού.

Πάντοτε η σύγκριση που γίνεται, γίνεται στη βάση των στόχων και των προτεραιοτήτων που είχαμε τάξει για τη συγκεκριμένη περίοδο, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Συνολικά, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε καλή πορεία, με βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση προς το καλύτερο σε σχέση με την Αστυνομία που γνώρισα το 2013, όταν πολλά που έπρεπε να γίνονταν, ειδικότερα στον επιχειρησιακό τομέα, δεν γίνονταν. Είναι εμφανής η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, σε πολλά σημεία, και η ενεργοποίηση, η οποία υπάρχει, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας.

Εκείνο το οποίο μας έχει ανησυχήσει είναι η αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Επαρχία, ενώ υπάρχουν και αυξημένα κρούσματα διαρρήξεων στην πόλη και τα προάστια της Λεμεσού. Αυτό προβληματίζει και την Αστυνομική Διεύθυνση και στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων για το 2016 έχει συζητηθεί το όλο ζήτημα για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, στη βάση συγκεκριμένων οδηγιών που έχουν δοθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας και άλλων που θα δοθούν στη συνέχεια.

Την ίδια στιγμή δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις τροχαίες συγκρούσεις. Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός συγκρούσεων, κυρίως εκείνων που δεν προκαλούν ουσιαστική ζημιά, με ελαφρούς τραυματισμούς. Αποφασίσαμε να τα αξιολογήσουμε στο πλαίσιο της χαρτογράφησης των τροχαίων συγκρούσεων, εντοπίζοντας με αυτόν τον τρόπο, είτε τυχόν μελανά σημεία που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο και που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είτε τη γενικότερη συμπεριφορά των οδηγών. Πρέπει να γίνει σαφές και είναι ρητή οδηγία ότι συνεχίζουμε με σοβαρότητα και αυστηρότητα στην εφαρμογή της διακηρυγμένης πολιτικής περί μηδενικής ανοχής, στις βασικές αιτίες των θανατηφόρων συγκρούσεων. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι όταν βρισκόμαστε στο δρόμο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίον εμείς οδηγούμε, αλλά και με τους γύρω μας. Δυστυχήματα, όπως αυτά που έχουν συμβεί στην Λεμεσό, τα οποία μάλιστα έχουν τρομάξει την κυπριακή κοινωνία, πρέπει να αποτελέσουν αποτροπή για τον κάθε ένα από εμάς, ο οποίος παίρνει το τιμόνι και οδηγεί, με αφέλεια ή με ανευθυνότητα. Έχουμε αυξημένες καταγγελίες, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να έχουμε και τα αποτελέσματα που αναμένουμε όλοι, δηλαδή τη συμμόρφωση των οδηγών με τους κανόνες οδικής ασφάλειας».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει η αίσθηση πως η αστυνόμευση είναι λιγότερη από ότι στην πρωτεύουσα, ο κ. Νικολάου απάντησε: «Αντιθέτως, θα έλεγα ότι στη βάση των αναγκών που υπάρχουν στην Λεμεσό, οι πεζές περιπολίες, οι μηχανοκίνητες περιπολίες, για τους σκοπούς για τους οποίους επιβάλλονται, ακόμη και η αξιοποίηση της κοινοτικής αστυνόμευσης, βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Εκείνο που ίσως να συγχύζει είναι ότι στην Λευκωσία υπάρχουν Πρεσβείες και άλλοι στόχοι που έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της τρομοκρατίας, και ίσως αυτό να δίνει μια διαφορετική εντύπωση».

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι εκείνο που επιδιώκεται είναι να αξιοποιείται όσο γίνεται καλύτερα το προσωπικό, το οποίο έχουμε στη διάθεση μας, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη γύρω στις 550 θέσεις κενές. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι όπως το 2016 έχουμε νέες προσλήψεις με ενίσχυση του προσωπικού, ίσως με άλλα 300 περίπου άτομα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της Αστυνομίας για θέματα ασφάλειας και σίγουρα θα αυξήσει και την παρουσία της στους δρόμους και οπουδήποτε αλλού».

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες για να μπορέσει η Αστυνομία να περιοριστεί στα αστυνομικά της καθήκοντα. «Δεν θέλουμε αστυνομικούς, οι οποίοι να ασχολούνται με θέματα που θα μπορούσαν να κάνουν οποιοιδήποτε άλλοι και δεν σχετίζονται με τα αστυνομικά καθήκοντα, όπως τους ελέγχους για το κάπνισμα, την ηχορύπανση ή τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής, ακόμα και την παράνομη στάθμευση. Είναι θέματα, τα οποία έπρεπε να απασχολούν τις τοπικές αρχές είτε άλλα Υπουργεία. Δεν είναι κατ’ ανάγκην ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν την Αστυνομία, η οποία μάλιστα να είναι υποχρεωμένη να αφιερώσει ωφέλιμο χρόνο εργασίας σε αυτές τις ανάγκες από τη στιγμή που μπορούσε να αξιοποιήσει τα μέλη της για τη δίωξη του εγκλήματος για να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στον τόπο», εξήγησε.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν στο σοβαρό και ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε: «Θέλω με σαφήνεια να στείλω το μήνυμα ότι συμπεριφορές που σχετίζονται ή συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και ειδικότερα την κυβεία, τον τζόγο και τα παράνομα υποστατικά, τα παράνομα ιδιωτικά γραφεία υπηρεσιών ασφαλείας ή τους ιδιώτες φύλακες, την προστασία και άλλα, η προσπάθεια που θα καταβληθεί στην Λεμεσό κατά το έτος 2016 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και όλοι πρέπει να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Κανένας δεν πρέπει να επιδιώκει με διάφορους τρόπους να εκφύγει αυτού. Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητά μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιορίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την απαίτηση, στην προσπάθεια κάποιων να κερδίσουν χρήματα, αξιοποιώντας δυνατότητες ή μέσα ή ακόμα και παραθυράκια που μπορεί να υπάρχουν στη νομοθεσία για το δικό τους όφελος». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο και ιδιαίτερα λυπηρό να υπάρχουν ανήλικα πρόσωπα που πηγαίνουν σε υποστατικά τζόγου για να στοιχηματίσουν, επιδεικνύοντας συμπεριφορές που όχι μόνο είναι παράνομες, αλλά απαράδεκτες για την κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα