Ιορδανία: Διάσκεψη με Ιράν, Σαουδική Αραβία και Γαλλία για άμβλυνση κρίσεων

Η Ιορδανία φιλοξενεί σήμερα μια διάσκεψη στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους το Ιράν και η Σαουδική Αραβία – μακροχρόνιοι εχθροί--, και η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η ένταση στην περιοχή.

Η διάσκεψη «Βαγδάτη II» διεξάγεται στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας, μετά την πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Στόχος αυτής της διάσκεψης είναι να κάτσουν γύρω από το τραπέζι γείτονες, εταίροι

του Ιράκ για να προσπαθήσουν να προωθήσουν τον διάλογο», επεσήμανε η γαλλική προεδρία.

Ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα σε μια ασταθή περιοχή: Το Ιράν έπνιξε στο αίμα ένα κίνημα διαδηλώσεων, το Ιράκ μόλις κατέληξε σε έναν εύθραυστο συμβιβασμό έπειτα από έναν χρόνο πολιτικής κρίσης, η Συρία παραμένει πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ διάφορων δυνάμεων και ο Λίβανος χωρίς πρόεδρο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας που συντονίζει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα είναι παρών στην Ιορδανία, όπως και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν.

Ο Αμίρ- Αμπντολαχιάν εκτίμησε ότι η σύνοδος αυτή θα είναι «μια καλή ευκαιρία» για «να οριστικοποιήσει» το Ιράν τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Ριάντ Καχουάζι, του ινστιτούτου Μέση Ανατολή και Κόλπου για στρατιωτικές αναλύσεις (Inegma), θα πρέπει να δούμε «ποια θα είναι η διάθεση της Τεχεράνης, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις κρίσεις στην περιοχή -- από το Ιράκ ως τη Συρία, περνώντας από τον Λίβανο και την Υεμένη—, να κάνει συμβιβασμούς».

Εξάλλου το Ιράν κατηγορεί τον περιφερειακό του αντίπαλο, τη Σαουδική Αραβία, που διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016, ότι υποκινεί το πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε στις κανονικές σχέσεις και να επαναλειτουργήσουμε τις πρεσβείες μας, όταν θα είναι έτοιμη η σαουδαραβική πλευρά», δήλωσε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η διάσκεψη αυτή θα αποτελέσει τεστ για τον νέο Ιρακινό πρωθυπουργό, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος διορίστηκε έπειτα από έναν χρόνο πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και θεωρείται ότι πρόσκειται περισσότερο στο Ιράν απ’ ό,τι ο προκάτοχός του.

Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με κοινά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η διατροφική ασφάλεια, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Νέα απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα