Ιωσήφ: Η κρίση δημιούργησε προβλήματα στον Συνεργατισμό

Η κρίση στην οικονομία το 2013 ήταν η αιτία που δημιούργησε τα προβλήματα στον Συνεργατισμό, δήλωσε καταθέτοντας ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ο Γιώργος Ιωσήφ πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ιωσήφ είχε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπείας από τις 16 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2013.

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως μέχρι το 2013 όταν το κράτος

αποφάσισε να ενισχύσει με 1,6 δις τον Συνεργατισμό, ο Συνεργατισμός δεν είχε πρόβλημα καθώς ο δείκτης φερεγγυότητας ανερχόταν στο 12%, σημειώνοντας πως το κούρεμα έφερε προβλήματα σε ολόκληρη την οικονομία, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, εξελίξεις που επέφερε την μη πληρωμή των δανείων και στον Συνεργατισμό.

Σε ερώτηση τί πήγε λάθος μετά που ανέλαβε το κράτος τον Συνεργατισμό ώστε να φτάσει στη σημερινή κατάσταση και στην πώλησή του στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Ιωσήφ είπε πως το κύριο πρόβλημα από τη μέρα που ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο ήταν τα κόκκινα δάνεια. «Τι έκαναν και η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο που έρχεται, το οποίο κάθε μέρα μεγάλωνε. Δεν έγιναν οι φορείς και δεν υπήρχαν και οι πολιτικές αποφάσεις, ενώ έπρεπε να σταματήσει ο λαϊκισμός», είπε. Πρόσθεσε πως δεν λήφθηκαν τα μέτρα ώστε η Συνεργατική Τράπεζα να απαλλαγεί από το βάρος των ΜΕΔ και να εισρεύσουν νέα κεφάλαια με πρόθυμους επενδυτές.

Ο κ. Ιωσήφ παραδέχθηκε απαντώντας σε άλλη ερώτηση πως υπήρχαν αδυναμίες στα ΣΠΙ, ωστόσο δεν ήταν αρμοδιότητα της ΣΚΤ να λάβει μέτρα. Η ΣΚΤ έστελνε κάποια μηνύματα προς την εποπτική αρχή για να ελέγξει την ρευστότητα μερικών ΣΠΙ. Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα παραδείγματα αδυναμιών των, είπε πως υπήρχαν κάποιες ΣΠΕ που δεν είχαν εσωτερικό ελεγκτή, κάποιες άλλες ακολουθούσαν κακές διαδικασίες έγκρισης των δανείων ή είχαν χαλαρούς εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Επίσης, ο κ. Ιωσήφ έκανε λόγο για μια προσπάθεια μείωσης της συνεισφοράς του Συνεργατισμού και να βγει προς τα έξω μια εικόνα πως γινόταν το μεγάλο φαγοπότι. «Υπάρχει μια συνεχής ανακύκλωση ατασθαλιών που έγιναν σε ένα μικρό ΣΠΙ όπως της Αγίας Φύλας ή της Αγίας Νάπας που είχαν εντοπιστεί με τον παλιό μηχανισμό ελέγχου του Συνεργατισμού και είχαν ληφθεί μέτρα, Όμως το θέμα αυτό συνεχίζει να παρουσιάζεται σήμερα ως μεγάλο φαγοπότι στον Συνεργατισμό. Δηλαδή, διατηρούμε μια συνεχή προσπάθεια μείωσης της μεγάλης προσφοράς του Συνεργατισμού στον τόπο μας, κάτι που και η Τρόικα αναγνώρισε», είπε και σημείωσε πως για αυτό και εισηγήθηκε την ανακεφαλαιοποίηση του.

Διερωτήθηκε αν το ύψος αυτών των σκανδάλων που ανέρχεται στα 60-65 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να συγκριθεί με τα 5,3 δις ευρώ που απαιτούνται για προβλέψεις των δανείων, Τα 5,3 δις, όπως είπε, τα δημιούργησαν οι ανάγκες του μηδενισμού των ασφαλειών, τονίζοντας πως υπήρχε η καλύτερη ασφάλεια για την αποπληρωμή των δανείων που ήταν η κατοικία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα