ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την παραπομπή Τραμπ σε δίκη

Με ψήφους 232 υπέρ και 201 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με αντικείμενο την αποπομπή του με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση.

Το αποτέλεσμά της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα.

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με αυτή την εξέλιξη έγινε σήμερα ο πρώτος στην Ιστορία που έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο, στο πλαίσιο διαδικασίας

για την καθαίρεσή του.

Νωρίτερα, απίστευτες εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου από το αμερικανικό Καπιτώλιο. Ισχυρές δυνάμεις της Εθνοφρουράς είχαν «καταλάβει» το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στρατιώτες είχαν κατακλύσει τους διαδρόμους του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων ασφαλείας, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων πριν από μία εβδομάδα και υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Πάντως, θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων της Γερουσίας για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης, σε ένα Σώμα που αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί καθώς πληροφορίες που μετέδωσε το CNNi αναφέρουν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ, έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι τάσσεται υπέρ της παραπομπής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν δεν βρεθούν οι ψήφοι και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφύγει την καταδίκη, θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία. Αυτό είναι το σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία για να απαγορευθεί στον απερχόμενο πρόεδρο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος δείχνει να προγραμματίζει για το 2024.

Οι Δημοκρατικοί αυτό μπορούν να το κερδίσουν. Την ίδια στιγμή μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένων να εξυπηρετεί, τουλάχιστον κάποιους, ρεπουμπλικάνους που δεν βλέπουν θετικά μια νέα υποψηφιότητα του  Ντόναλντ Τραμπ. Αρκεί να σημειωθεί ότι στη Βουλή ήδη 5 νομοθέτες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν και άλλοι από τους 60 που ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της νίκης Μπάιντεν.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως στη Γερουσία ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ,  ανέφερε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στην διαδικασία, στάση που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πράσινο φως για ψήφο κατά συνείδηση.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση Τραμπ στους υποστηρικτές του να μην υπάρξει βία

Επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων: Φέρει ευθύνη ο Τραμπ, αλλά λάθος η παραπομπή του

Keywords
Τυχαία Θέματα