ΗΠΑ και Ρωσία θέτουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων

ΗΠΑ και Ρωσία διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να ανοίξει αρχεία του στρατού και να επιτρέψει τις εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες.


Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων, με την ευκαιρία του 33ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, μαζί με γυναικείες και άλλες οργανώσεις, επέδωσαν υπόμνημα σε εκπροσώπους των πρεσβειών της ΗΠΑ

και της Ρωσίας στη Λευκωσία.

Το υπόμνημα στην αμερικανική πρεσβεία παρέλαβε η Διπλωμάτης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, Αμάντα Μπεκ, η οποία, στην παρουσία και του ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι θα διαβιβάσει το υπόμνημα στην πρέσβειρα, Κάθλιν Ντόχερτι σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξέφρασε, τέλος, τη συμπάθειά της προς τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Στη ρωσική πρεσβεία το υπόμνημα παρέλαβε ο Σύμβουλος, Αντρέι Πανιούκοφ, ο οποίος αντικαθιστούσε τον Πρέσβη, Στάνισλαβ Οσάτσι.

Είπε ότι θα διαβιβάσει το υπόμνημα στη Μόσχα και θα το θέσει και υπόψιν του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Πολ-Ανρί Αρνί, με τον οποίο θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα. Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των αγνοουμένων ευχήθηκε όπως επιλυθεί συντόμως και καθολικά το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.

Παραδίδοντας το υπόμνημα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων, Γιώργος Οικονομίδης, δήλωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη του 1/3 των 1619 αγνοουμένων ενώ έθεσε και το θέμα της ανάγκης για οικονομική στήριξη της ΔΕΑ.

Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στη μη εποικοδομητική στάση που τηρεί η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια αρνούμενη πρόσβαση στα αρχεία του στρατού, απαγορεύοντας εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες και προχωρώντας σε επανεκταφές λειψάνων σε μια προσπάθεια αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων για δολοφονίες, κυρίως αμάχων.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ανθρωπιστικό αυτό θέμα δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά είναι ένα διεθνές ζήτημα για αυτό και ζήτησε τη στήριξη ΗΠΑ και Ρωσίας, καλώντας τις από τη θέση ισχύος που βρίσκονται, να ασκήσουν πιέσεις προς την κατοχική Τουρκία ώστε να συμβάλει θετικά στην ολιστική επίλυση του θέματος.

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ο κ. Οικονομίδης, είπε στην Αμερικανίδα διπλωμάτη, ότι εκπροσωπεί μια χώρα στην οποία είναι πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται περαιτέρω εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.

«Σας ζητούμε να επηρεάσετε την Τουρκία να ανοίξει τις στρατιωτικές ζώνες και να εργαστεί θετικά δίνοντας στοιχεία για την τοποθεσία όπου είναι θαμμένοι αγνοούμενοι και σταματώντας ταυτόχρονα την μετακίνηση οστών αγνοουμένων σε άλλες περιοχές από εκείνες όπου αρχικά είχαν ταφεί», είπε ο κ. Οικονομίδης.

Στην ρωσική πρεσβεία ο κ. Οικονομίδης, ζήτησε όπως η Μόσχα, έχοντας το τελευταίο διάστημα καλές διπλωματικές σχέσεις με την Άγκυρα, να πιέσει την Τουρκία η οποία, όπως είπε, όχι μόνο δεν συνεργάζεται αλλά επιπλέον προκαλεί και προβλήματα στη διαδικασία της ΔΕΑ».

«Η Ρωσία από τη θέση ισχύος που είναι, μπορεί να επηρεάσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικά την Τουρκία τώρα που οι αναμεταξύ σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές», είπε ο κ. Οικονομίδης.

Στο υπόμνημα τονίζεται η ανάγκη να ενισχυθεί το έργο της ΔΕΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η ουσιαστική διερεύνηση της τύχης του κάθε αγνοούμενου και όλων των αγνοουμένων.

Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη όπως η Τουρκία συνεργασθεί ειλικρινά για να την επίλυση του θέματος και δώσει τα στοιχεία που κατέχει για αγνοούμενα πρόσωπα, πράγμα που δεν στερεί μόνο τις ενδιαφερόμενες οικογένειες από το ανθρώπινο δικαίωμα στην αλήθεια, αλλά δημιουργεί το τραγικό ενδεχόμενο εκατοντάδες άτομα να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι.

Παρόμοιο υπόμνημα επιδόθηκε και στις πρεσβείες των υπολοίπων κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία.

Με έντονα τα σημάδια του πόνου, στα ζαρωμένα από τον χρόνο πρόσωπά τους, συγγενείς αγνοουμένων μίλησαν στο ΚΥΠΕ για το δράμα της αναμονής που βιώνουν από το 1974 και τόνισαν ότι ώσπου η καρδιά τους κτυπά θα αγωνίζονται για τη διακρίβωση της τύχης των οικείων τους.

Η κ. Μυροφόρα Γεωργίου, ζητά πίσω τον σύζυγο και τον πεντάχρονο, κατά την τουρκική εισβολή, γιο της.

«Έχω αγνοούμενους τον σύζυγό μου, Γεώργιο και τον γιο μου, Χριστάκη, ο οποίος τότε ήταν μόνο πέντε χρονών, τον τραυμάτισαν στο πόδι και τον άρπαξαν από την αγκαλιά μου μαζί με τον σύζυγό μου στο Δίκωμο», είπε η κ. Γεωργίου.

«Αν είναι ζωντανοί να μας τους φέρουν κι αν τους σκότωσαν να μας δώσουν τα κόκαλα τους να τους θάψουμε στις εκκλησίες μας για να μπορέσουμε να πεθάνουμε κι εμείς», λέει, η κ. Μυροφόρα, κρατώντας ασπρόμαυρη φωτογραφία των οικείων της που αγνοούνται.

Με μια φωτογραφία των αγνοουμένων της Κυπερούντας η κ. Αντρούλλα Αριστοδήμου, είπε ότι μεταξύ των αγνοουμένων της κοινότητας είναι και μια ολόκληρη οικογένεια, ένα ζευγάρι με το παιδί του.

«Μας λείπουν πάρα πολύ και πρέπει να εξακριβωθεί και η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου γιατί μόνο τότε θα σταματήσουμε να δίνουμε ψηφίσματα», είπε η κ. Αριστοδήμου.

Τέλος, η κ. Δώρα Χειμωνά, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται μέχρι να διακριβωθεί πλήρως η τύχη του αγνοούμενου αδελφού της.

«Ο αδελφός μου χάθηκε στο Παλαίκυθρο, θέλουμε να τους βρούμε, γιατί πεθαίνουμε ένας – ένας οι συγγενείς, τα άλλα μου αδέλφια πέθαναν όλα», συνέχισε η κ. Χειμωνά.

«Ένα πουλάκι χάνεται και το γυρεύεις, όχι να χάσεις άνθρωπο», είπε, τέλος η κ. Χειμωνά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα