ΗΠΑ: Όλο και περισσότερα ΔΣ πόλεων καλούν για εκεχειρία στη Γάζα

Περίπου 70 δημοτικά συμβούλια πόλεων στις ΗΠΑ έχουν εγκρίνει ψηφίσματα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα με τα περισσότερα να καλούν για εκεχειρία, σύμφωνα με ανάλυση δημοτικών δεδομένων από το Reuters, ασκώντας περισσότερη πίεση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου να βοηθήσει για το τέλος των εχθροπραξιών.

Τουλάχιστον 47 δημοτικά συμβούλια αμερικανικών πόλεων έχουν εγκρίνει συμβολικά ψηφίσματα που καλούν να σταματήσει

ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ και άλλα έξι έχουν εγκρίνει ψηφίσματα που τάσσονται ευρύτερα υπέρ της ειρήνης. Τουλάχιστον 20 έχουν εγκρίνει ψηφίσματα που καταδικάζουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε την αιματοχυσία.

Τα περισσότερα από τα ψηφίσματα για την εκεχειρία έχουν εγκριθεί σε Δημοκρατικές πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, αν και τουλάχιστον 14 έχουν εγκριθεί σε αμφίρροπες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν που μπορεί να έχουν αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν απέναντι στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απορρίψει εκκλήσεις για εκεχειρία, κάτι που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των Αμερικανών, που εκτιμούν πως μια παύση των εχθροπραξιών εκ μέρους του Ισραήλθα ενθάρρυνε τη Χαμάς. Επικριτές των ψηφισμάτων λένε πως δεν έχουν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στην εθνική πολιτική και αποσπούν την προσοχή από εσωτερικά θέματα.

Η Γκαμπριέλα Σαντιάγο-Ρομέρο, μέλος δημοτικού συμβουλίου του Ντιτρόιτ που ψήφισε υπέρ της έγκρισης ψηφίσματος για εκεχειρία στη μεγαλύτερη πόλη του Μίσιγκαν τον Νοέμβριο, είπε πως αντικατοπτρίζει τη απογοήτευση, ιδιαίτερα νεότερων αξιωματούχων και εγχρώμων, με τον Μπάιντεν και άλλους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Θέλουμε μια ηγεσία που θα είναι πρόθυμη να μας ακούσει», είπε η Σαντιάγο-Ρομέρο.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει «να ακούσουν τους νέους ανθρώπους, να επενδύσουν στην πολυπολιτισμικότητα, να επενδύσουν σε ανθρώπους εμφορούμενους από αξίες, οι οποίοι πραγματικά ακούνε τους ψηφοφόρους τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για σχόλια, ο Λευκός Οίκος, που έχει πει ότι πιέζει το Ισραήλ να αποφεύγει απώλειες αμάχων στη Γάζα, παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις ότι μια εκεχειρία θα ήταν μόνο προς όφελος της Χαμάς.

Το Reuters συνέθεσε στοιχεία από 70 πόλεις που ενέκριναν ψηφίσματα για το Ισραήλ και τη Γάζα ή διακηρύξεις από τις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και έπιασαν 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινές καταμετρήσεις. Ξεκινούν από μεγάλες πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και φθάνουν σε μικρότερες πόλεις όπως η Κάρμπορο, στη Νότια Καρολίνα, και η γενέτειρα του Μπάιντεν, το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Πολλές από τις εκκλήσεις για εκεχειρία διαμορφώνονται με βάση το ψήφισμα "Εκεχειρία τώρα" της βουλευτίνας από το Μισούρι Κόρι Μπους, το οποίο καλεί επίσης για απελευθέρωση των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που διοχετεύεται στη Γάζα, όπου αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας λένε πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει πάνω από 26.600 Παλαιστινίους.

Τουλάχιστον εννέα από τις εκκλήσεις για εκεχειρία είναι στο Μίσιγκαν, όπου οι Άραβες Αμερικανοί αποτελούν το 5% των ψηφοφόρων και η διαφορά του Μπάιντεν από τον Τραμπ στις εκλογές του 2020 ήταν μικρότερη του 3%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο, η υποστήριξη των Αράβων Αμερικανών προς τον Μπάιντεν έπεσε στο 17% από 59% το 2020.

«Αυτό (ο πόλεμος) είναι κάτι που θα μείνει στο μυαλό των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Ντάγκλας Ουίλσον, σχεδιαστής στρατηγικής των Δημοκρατικών στην αμφίρροπη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.

«Θα είναι θέμα εδώ και σε όλες τις αμφίρροπες πολιτείες λόγω των μουσουλμανικών πληθυσμών σε αυτές τις πολιτείες, των εβραϊκών πληθυσμών σε αυτές τις πολιτείες και των μαύρων και μελαψών πληθυσμών σε αυτές τις πολιτείες», είπε ο Ουίλσον.

Η Χαμάς δήλωσε χθες, Τρίτη, πως έλαβε και εξετάζει μια νέα πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, την οποία παρουσίασαν μεσολαβητές έπειτα από συνομιλίες με το Ισραήλ, σε αυτό που φαίνεται πως είναι η πιο σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία σε διάστημα μηνών.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, έχει διχάσει τους Αμερικανούς, προκαλώντας διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ σε υποστήριξη τόσο του Ισραήλ όσο και της Γάζας. Ωστόσο, δημοσκόπηση του Reuters πέρυσι έδειξε πως υπάρχει διακομματική υποστήριξη για εκεχειρία.

Επικριτές των δημοτικών εκκλήσεων για εκεχειρία λένε πως είναι πρόωρες, επικαλούμενοι τη βαναυσότητα των επιθέσεων της Χαμάς.

«Δεν μπορούμε να έχουμε εκεχειρία με μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι αποφασισμένη να το ξανακάνει αυτό», δήλωσε ο Τάιλερ Γκρέγκορι, επικεφαλής του Συμβουλίου Σχέσεων της Εβραϊκής Κοινότητας (Jewish Community Relations Council) του Σαν Φρανσίσκο, που έχει χαρακτηρίσει τις εκκλήσεις μόνοπλευρες.

«Αυτά τα ψηφίσματα όχι μόνο δυναμώνουν τις φλόγες του μίσους, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερες εντάσεις», είπε ο Γκρέγκορι, επισημαίνοντας την αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων στις ΗΠΑ από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον ορισμένοι δημοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι εκκλήσεις για εκεχειρία υποστηρίζονται από Εβραίους ψηφοφόρους.

Η Χίλαρι Ρόνεν, μέλος του Συμβουλίου Εποπτείας του Σαν Φρανσίσκο, είπε πως εκατοντάδες Εβραίοι και μουσουλμάνοι κάτοικοι την κάλεσαν να ψηφίσει υπέρ ενός ψηφίσματος που πέρασε στην πόλη, μία από τις μεγαλύτερες που το ενέκριναν.

«Για ανθρώπους όπως εγώ, Εβραίους με μέλη των οικογενειών τους στο Ισραήλ, είναι επιπλέον σημαντικό να λάβουμε θέση εναντίον αυτού του πολέμου», είπε η Ρόνεν.

Ο Μοχάνετ Χάντερ, ένας μαύρος Παλαιστινιοαμερικανός και διευθυντής πολιτικής της U.S. Campaign for Palestinian Human Rights, δήλωσε πως οι υποστηρικτές [των ψηφισμάτων] «ελπίζουν πως εκείνοι που διαθέτουν πολιτειακή ή ομοσπονδιακή δύναμη ψήφου θα δείξουν ότι λαμβάνουν υπόψη τους Παλαιστίνιους ψηφοφόρους τους».

Αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο ότι, αν και πολλά μπορεί να αλλάξουν πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η απογοήτευση των ψηφοφόρων στο εσωτερικό από τον Μπάιντεν μπορεί να τον πλήξει στις εκλογές μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής.

Η Νάντια Μπράουν, καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, είπε πως πολλοί Δημοκρατικοί ακτιβιστές «δεν βλέπουν την ψηφοφορία ή το να κάνουν πράγματα σε εθνικό επίπεδο ως έναν τρόπο να πάρουν πράγματα που θέλουν».

Η Μπράουν προσέθεσε: «Και αν δεν το βλέπουν αυτό τώρα, θα το δουν τον Νοέμβριο; Δεν νομίζω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα