ΗΠΑ: Προτροπή σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για εξεύρεση λύσεων για τη σύγκρουση

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσουν και να εντείνουν τη δέσμευσή τους για την εξεύρεση ολοκληρωμένων λύσεων σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται ή προκύπτουν από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο κ. Πράις ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν την επέτειο του ενός έτους από τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός που τερμάτισε 44 ημέρες

έντονων μαχών μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Είπε πως οι ΗΠΑ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών που σημειώθηκαν πέρυσι και ζητούν την επιστροφή όλων των εναπομεινάντων κρατουμένων, την πλήρη καταγραφή των αγνοουμένων, την οικειοθελή επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, την πλήρη αποναρκοθέτηση περιοχών που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και την πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όσους έχουν ανάγκη. Ζητούν επίσης να διεξαχθεί έρευνα για τις  εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Όπως είπε ο κ. Πράις, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση ενός ασφαλούς, σταθερού, ευημερούντος και ειρηνικού μέλλοντος για την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Η Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας των ΗΠΑ στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων,  Έρικα Όλσον, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή για να συζητήσει διμερή θέματα και να διερευνήσει ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Καλεί το Μινσκ να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών προς ΕΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Προτροπή, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν,ipa, protropi, armenia, azerbaitzan