ΗΠΑ: Τι προωθούν οι Δημοκρατικοί αν κερδίσουν τον Λευκό Οίκο

Οι Δημοκρατικοί συζητούν το ενδεχόμενο κανονιστικών αλλαγών στη Γερουσία για την περίπτωση που κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο το 2020.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πολλές μεγάλες ιδέες στην περίπτωση που κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο στις εκλογές του 2020.

Ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους για το αν θα προχωρήσουν στην κατάργηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (filibuster) που εμποδίζει ή ακυρώνει την προώθηση

νομοσχεδίων, σχολιάζει το “Politico”.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο δεν έχουν μία ενοποιημένη στάση αναφορικά με την κατάργηση της παραπάνω διαδικασίας, που στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό αναθερμαίνεται καθώς ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την προώθηση των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, αλλά και για την λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα της κοινοβουλευτικής ατζέντας των Δημοκρατικών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος (Green New Deal), αλλά και η διεύρυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Mediacare-for-All), αλλά κι άλλες προτεραιότητες της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Κρατήστε τα όλα ανοιχτά στο τραπέζι. Μην αποσύρετε κάτι”, δήλωσε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν από την Μασαχουσέτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τύχη της παραπάνω αναφερόμενης διαδικασίας. “Υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Δεν πρόκειται να έχετε μία πιο ξεκάθαρη απάντηση από αυτή”, τόνισε η ίδια.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσι, που είναι ένας άλλος πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος, φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη: “Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που θα προκαλούσε πρόβλημα με την ισχύ του μέτρου αυτού. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συγκεκριμένου νομοθετικού σώματος. Νομίζω ότι είναι καλό να διατηρηθεί σε ισχύ”, τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν 47 έδρες στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας κι έχουν μία ρεαλιστική πιθανότητα να κερδίσουν την πλειοψηφία το 2020, δεν υπάρχει κάποια πιθανότητα να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 60 εδρών που προϋποθέτει την άσκηση του filibuster στο άμεσο μέλλον.

Υπάρχουν πολλά σενάρια κοινοβουλευτικής δυναμικής ως προς τη διαδικασία, γύρω από τις 60 έδρες, ενώ από την άλλη μεριά οι συζητήσεις γίνονται όλο και πιο θερμές, καθώς οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών καλούνται να πάρουν θέση.

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κίρστεν Γκίλιμπραντ μίλησε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε συνέντευξη που έδωσε χθες δήλωσε ότι ακόμη εξετάζει την θέση της. “Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ερώτηση. Θέλω να εξετάσω όλα τα θετικά και τα αρνητικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα εξετάσουν σοβαρά οι συνάδελφοί μου”, δήλωσε η Γκίλιμπραντ, που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. “Έχοντας την εμπειρία της μειοψηφίας και γνωρίζοντας το πόσο καταστροφικό είναι το όριο των 51 ψήφων για τους (διορισμούς των δικαστών) στο Ανώτατο Δικαστήριο, θέλω να σκεφτώ σοβαρά όλες τις παραμέτρους”, δήλωσε η ίδια.

Η αναφερόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία επιτρέπει σε έναν γερουσιαστή ή σε μια σειρά γερουσιαστών να μιλήσουν για ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για όσο χρονικό διάστημα οι ίδιοι το επιθυμούν στην ολομέλεια της Γερουσίας, μέχρι ο αριθμός πλειοψηφίας των γερουσιαστών (συνήθως οι 60 από τους 100) να αποφασίσουν να τερματίσουν την συζήτηση, επικαλούμενοι τον κανονισμό της Γερουσίας (Senate, Rule XXII).

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που εκλέγεται στο Βερμόντ και θεωρείται ότι θα είναι ένας άλλος υποψήφιος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, μίλησε για περίπου 30 λεπτά χθες, περιγράφοντας τα σχέδιά του για την επιβολή φορολογίας στους πλούσιους Αμερικανούς.

Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε πώς θα περάσει ένα πιθανό οικονομικό μέτρο από την Γερουσία”. “Πολύ καλή συζήτηση, αλλά όχι για σήμερα εντάξει; Πρώτα από όλα πρέπει να πάρουμε πίσω την Γερουσία. Βρίσκεστε πολύ μπροστά”, απάντησε ο ίδιος.

Η αλλαγή της διαδικασίας του λεγόμενου filibuster δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα έχουν αντίθετη άποψη, ενώ είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την εφαρμογή στενής κομματικής πειθαρχίας.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται ως μία κακή πρακτική να συζητάει κάποιος για την αλλαγή των κανόνων της πλειοψηφίας, ενώ ο ίδιος αποτελεί μειοψηφία.

Οι Δημοκρατικοί δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο αλλαγής του filibuster στην ετήσια συνάντησή τους που έγινε μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε με την σειρά της η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τάμι Μπάλτουιν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει διαμορφώσει μία ξεκάθαρη άποψη για την τύχη της αναφερόμενης κοινοβουλευτικής πρακτικής, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια αλλαγής των κανόνων της Γερουσίας θα επιβαρύνει τον οποιοδήποτε μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, στην προσπάθειά του να πείσει τους γερουσιαστές για την ανάγκη αλλαγής των κανονισμών.

Μετριοπαθείς Δημοκρατικοί, όπως ο Νταγκ Τζόουνς από την Αλαμπάμα κι ο Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια, δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους ότι είναι αντίθετοι στην αλλαγή του filibuster, όπως και η προοδευτική Μάζι Χιρόνο από την Χαβάη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα