ΗΠΑ/Κίνα: Ο Μπάιντεν «δεν επιδιώκει σύγκρουση» μετά την υπόθεση με το μπαλόνι

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια.

«Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα».

«Θα

ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μόλις προχθές Τρίτη μολαταύτα ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υπόθεσης.

Η κινεζική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο την καταστροφή του μπαλονιού, που ήταν όπως επέμεινε επιστημονικό, χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς», και βρέθηκε επειδή εξετράπη της πορείας του, «χωρίς πρόθεση», στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το Πεντάγωνο παράλληλα ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο αίτημα του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Γουέι Φανγκχά.

Ο Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει «τεράστια προβλήματα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κρίνει πως ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντά «τεράστια προβλήματα», ειδικά στο οικονομικό επίπεδο.

«Βρείτε μου έστω έναν παγκόσμιο ηγέτη διατεθειμένο να αλλάξει θέση με τον Σι Τζινπίνγκ (...) εγώ δεν βρίσκω κανέναν», πέταξε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Ο άνθρωπος αυτός έχει τεράστια προβλήματα», ιδίως «μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά», υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε ταυτόχρονα πως η «δυναμικότητα» της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Σημειώνοντας εξάλλου πως η κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως αντίθετα με ό,τι «υπέθετε ο καθένας» όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας.

Η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται, πρόσθεσε, στο ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

«Του τηλεφώνησα για να του πω ‘Αυτή δεν είναι απειλή, απλά μια παρατήρηση: δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία’», είπε ο κ. Μπάιντεν στο PBS.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνάντησε διά ζώσης τον Σι Τζινπίνγκ —για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία— τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Είχαν μέχρι τότε μιλήσει, τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοσύνδεσης, πέντε φορές.

Η διμερής σχέση, ήδη τεταμένη, έχει μπει σε τροχιά νέας επιδείνωσης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο μετά τον σάλο για το κινεζικό μπαλόνι στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο εντέλει κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό.

Προχθές Τρίτη ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Την ομιλία αυτή του αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το ινστιτούτο Nielsen, παρακολούθησαν 27,3 εκατ. τηλεθεατές, με άλλα λόγια αριθμός μειωμένος κατά 29% σε σύγκριση με το 2016, όταν την είχαν παρακολουθήσει 38,2 εκατ., καθώς ευρύτερα το ποσοστό της τηλεθέασης πέφτει λόγω της στροφής των πολιτών στις υπηρεσίες on demand. Το 73% των ανθρώπων που παρακολούθησαν την ομιλία ήταν 55 ετών και άνω, πάντα σύμφωνα με τη Νίλσεν.

Οι μετρήσεις τηλεθέασης εξ ορισμού δεν μπορούν να συμπεριλάβουν όσους παρακολουθούν κάτι μέσω υπηρεσιών streaming, ή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα