Ιρανικό ΥΠΕΞ: Aπορρίπτει κατηγορίες Μαρόκου για Τεχεράνη

Η Τεχεράνη διέψευσε σήμερα «σθεναρά» τις κατηγορίες του Μαρόκου, που ανακοίνωσε χθες τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών του με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι διευκόλυνε τη μεταφορά ενός φορτίου όπλων στο Πολισάριο, το κίνημα για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας.

Αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία δήλωσε από την πλευρά της ότι τάσσεται στο πλευρό του Μαρόκου, ενώ ένας αξιωματούχος του Μετώπου Πολισάριο διέψευσε και αυτός κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ριάντ,

ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη, με τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα να κατηγορεί το Ιράν ότι διευκόλυνε, μέσω της λιβανικής Χεζμπολάχ, την παράδοση ενός φορτίου όπλων στο Πολισάριο.

Καθώς το ανεξάρτητο κίνημα των σαχραουί υποστηρίζεται ιστορικά από την Αλγερία, η Ραμπάτ δήλωσε πως ένας «παράγοντας» στην πρεσβεία του Ιράν στο Αλγέρι συμμετείχε στην επιχείρηση.

Διαψεύδοντας «σθεναρά» τις κατηγορίες αυτές, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για ένα «πρόσχημα» προκειμένου να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις.

«Η υπόθεση αυτή στερείται κάθε βάσης», ανέφερε το υπουργείο, το οποίο διαβεβαιώνει πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ως κανόνα τον «σεβασμό» της «κυριαρχίας και της ασφάλειας» των χωρών με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, και της «μη ανάμιξης στις (εσωτερικές) υποθέσεις τους».

Το Μαρόκο είχε διακόψει τις σχέσεις του με το Ιράν στις αρχές του 2009, καταγγέλλοντας κυρίως έναν θρησκευτικό «ακτιβισμό» της Τεχεράνης στο βασίλειο, προτού τις αποκαταστήσει το 2014.

Σήμερα η Σαουδική Αραβία προσέφερε την υποστήριξή της στο Μαρόκο.

Σε επίσημη ανακοίνωση, το Ριάντ καταδίκασε «σθεναρά την ιρανική ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαρόκου μέσω του οργάνου του, της 'τρομοκρατικής' πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ, που εκπαιδεύει τους παράγοντες της λεγόμενης ομάδας 'Πολισάριο' με σκοπό να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα» του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία «τάσσεται στο πλευρό του αδελφού βασιλείου του Μαρόκου για ό,τι εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητά του, περιλαμβανομένης της απόφασης» που έλαβε χθες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ριάντ, εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους με το Μαρόκο.

Από την πλευρά της, η λιβανική Χεζμπολάχ, το ένοπλο σιιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, απέρριψε από χθες τις κατηγορίες και απέδωσε την απόφαση του Μαρόκου σε «πιέσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, τριών χωρών εχθρικών προς το Ιράν.

Σήμερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Μετώπου Πολισάριο, ο Μχαμέντ Χαντάντ, απέρριψε με τη σειρά του τις «αβάσιμες κατηγορίες» για τις οποίες «το Μαρόκο δεν παρείχε καμία απόδειξη».

«Το Πολισάριο δεν είχε ποτέ στρατιωτικές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Είναι ένα γελοίο ψέμα προκειμένου να εμπλακεί το Μαγκρέμπ στην κρίση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Αλγέρι, κατηγορώντας τη Ραμπάτ ότι θέλει να «αποδεσμευθεί από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην οποία έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας» για τη δυτική Σαχάρα.

Αυτή η τεράστια ερημική περιοχή διεκδικείται από το Μαρόκο --που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της-- και από το Πολισάριο, που ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση. Η Ραμπάτ απορρίπτει κάθε άλλη λύση εκτός από μία αυτονομία υπό μαροκινή κυριαρχία. Κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί σε ισχύ από το 1991.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα με το οποίο καλούσε τα δύο μέρη σε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και παρέτεινε μόνο για έξι μήνες την εντολή της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (Minurso).

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια σε μια περιφερειακή μάχη επιρροής και το Ριάντ δεν σταματά να καταγγέλλει τις «επεμβάσεις» του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών κρατών. Η Τεχεράνη κατηγορεί από την πλευρά της το Ριάντ ότι διασπείρει την «τρομοκρατία» υποστηρίζοντας τζιχαντιστικές ομάδες και κατήγγειλε τη στρατιωτική εκστρατεία του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα