Ισχυρό μήνυμα ΝΑΤΟ προς Μόσχα

Ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα, τόσο για τις ευθύνες της σε σχέση με την κατάσταση στην Αζοφική θάλασσα "και την εισβολή στην Ουκρανία", αλλά και για την παραβίαση της συνθήκης INF για τα πυρηνικά μεσαίας εμβέλειας, έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας τις διήμερες εργασίες της Συνόδου τους.

Συγκεκριμένα

οι Υπουργοί εξωτερικών έκριναν ότι "η Ρωσία ανέπτυξε και ξεκίνησε ένα νέο σύστημα πυραύλων "cruise" - SSC-8 ή 9M729 - το οποίο παραβιάζει τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF)" και εξέφρασαν "τη σταθερή δέσμευσή τους για τη διατήρηση αποτελεσματικού διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών και συμφώνησαν να παρακολουθήσουν προσεκτικά τη διεξαγωγή των ρωσικών πυραύλων".

Ο γενικός γραμματέας Stoltenberg δήλωσε σχετικά πως "η Ρωσία έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία να επανέλθει σε συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF, αλλά πρέπει επίσης να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη".

"Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν υποτιμούμε τις προκλήσεις ασφάλειας και τις απειλές για την ασφάλεια , καθώς η Ευρώπη ήταν το πεδίο μάχης για πολύ καιρό, ήταν εδώ και πολύ καιρό το πεδίο της μάχης του Ψυχρού Πολέμου και γι `αυτό εκτιμούμε την αρχιτεκτονική ασφάλειας που εδώ και πολλά χρόνια έχει εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στο ευρωπαϊκό έδαφος", σχολίασε σχετικά η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φ.Μογκερίνι.

"Η INF έχει εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή επικράτεια εδώ και τριάντα χρόνια, επομένως, ελπίζω ότι ο χρόνος που θα υπάρχει για να εργαστούμε για τη διατήρηση της συνθήκης και για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής της μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σύνεση από όλες τις πλευρές. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί", συμπλήρωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν επίσης με τους συναδέλφους τους από τη Γεωργία και την Ουκρανία. Τόνισαν την ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη της Συμμαχίας και για τις δύο χώρες, ιδιαίτερα ενόψει των συνεχών επιθετικών, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενεργειών από τη Ρωσία.

Εξέφρασαν την "ιδιαίτερη ανησυχία για τις ενέργειες της Ρωσίας κοντά στη Αζοφική Θάλασσα και κάλεσαν τη Μόσχα να απελευθερώσει τους Oυκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κατασχέθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου".

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν "να συνεχίσουν να εργάζονται για να προετοιμάσουν τη Γεωργία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και χαιρέτισαν τη σημαντική πρόοδο της χώρας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις". Αναγνώρισαν επίσης "τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθούν στη Συμμαχία και ενθάρρυναν το Κίεβο να συνεχίσει την πορεία της μεταρρύθμισης".

"Όπως είπα, θα συζητήσω αύριο με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλήμκιν. Αλλά η θέση μας ήταν πολύ σαφής. Πάντα βρισκόμαστε σταθερά στην πλευρά των Ουκρανών φίλων μας για την εδαφική τους ακεραιότητα, για την κυριαρχία τους", δήλωσε επί του θέματος η Φ.Μογκερίνι.

"Ανησυχούμε επίσης ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην Αζοφική Θάλασσα, όχι μόνο εξαιτίας των προσπαθειών για την Ουκρανία αλλά και επειδή οι δραστηριότητες επιβραδύνουν τεράστια τα πλοία που φέρουν επίσης σημαίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", συμπλήρωσε. "Έχουμε αντίκτυπο στις οικονομίες μας, πέρα ​​από τις απειλές για την ασφάλεια που βλέπουμε σήμερα σαφώς. Θα το συζητήσω αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών [της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι] Λαβρόφ", κατέληξε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και εάν η χώρα επιλέξει να πάρει το βήμα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχτεί το πρώτο Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα του Σαράγεβο ( ένα εργαλείο συνεργασίας που καλύπτει την πολιτική, οικονομική και αμυντική μεταρρύθμιση ). Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, καλώντας το βήμα "άσχημα" και έναν παράγοντα που περιπλέκει τον διαμεσολαβητικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Keywords
Τυχαία Θέματα