Ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για το Ορίζοντας Ευρώπη

“Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα που ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας ώστε να υπάρξουν κοινωνικά οφέλη. Ζητάμε λοιπόν να δοθεί ώθηση στην έρευνα που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κοινωνικών προκλήσεων, στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων. Επίσης στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τις όποιες ανισότητες υπήρχαν μέχρι σήμερα όσον αφορά την πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

Αλλά εξίσου σημαντικό είναι και να διασφαλίσουμε πως τα δεδομένα και οι γνώσεις

που θα παράγονται από τα χρηματοδοτούμε έργα θα είναι προσβάσιμα από όλους”. Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας στο Στρασβούργο. Θέμα της συζήτησης ήταν η Πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του νέου ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» και των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του.

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής στο θέμα εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της υγείας τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη και να ενισχύσουμε το σχετικό κονδύλι ώστε να προωθήσουμε την έρευνα στα θέματα υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σπάνιες ασθένειες (ιδιαίτερα για τα παιδιά) καθώς και τις χρόνιες ασθένειες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η βελτίωση και προστασία της υγείας όλων των ανθρώπων με την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών θεραπειών, για την πρόληψη, την διάγνωση, την παρακολούθηση, και την θεραπεία για πλήρη ένταξη στην κοινωνική πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, είναι και οι τροπολογίες που έχουμε καταθέσει για βελτίωση του κειμένου.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης, έχοντας τώρα και την εμπειρία του προγράμματος Ορίζοντας 2020, θα πρέπει να επιδιώξουμε βελτιώσεις, μεγαλύτερη διαφάνεια, και δίκαια διαμορφωμένες ομάδες αξιολόγησης. Επίσης, συμπλήρωσε, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οι πολύ μικρές και ΜμΕς για να μπορέσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και να συμμετέχουν ισότιμα στο πρόγραμμα αξιοποιώντας τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.

* Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα