Ισπανία: Επαναπατρίσθηκαν 300 Μαροκινοί που είχαν εγκλωβισθεί λόγω κορωνοϊού

Περίπου 300 Μαροκινοί που είχαν εγκλωβισθεί λόγω της πανδημίας στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα στην βόρεια Αφρική επαναπατρίσθηκαν σήμερα, ενώ κι άλλοι συμπατριώτες τους ενδέχεται να επαναπατρισθούν τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, το Μαρόκο έκλεισε τα χερσαία του σύνορα με τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στις 13 Μαρτίου.

Σε συντονισμό με την Μαδρίτη, το Ραμπάτ έχει αναστείλει επίσης τις πτήσεις από και προς την Ισπανία, καθώς και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες,

οι οποίες συνήθως είναι πολύ πυκνές στο Στενό του Γιβραλτάρ.

Πάνω από δύο μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του Μαρόκου παρέσχε στις ισπανικές αρχές έναν κατάλογο με πολίτες που επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα και από τις 10:30 π.μ. (11:30 ώρα Ελλάδος), αποχώρησαν από τη Θέουτα με λεωφορείο για να μεταβούν στο Μαρόκο, δήλωσε εκπρόσωπος του επάρχου του θυλάκου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προφίλ των Μαροκινών που επιστρέφουν στη χώρα τους ποικίλλουν, καθώς είναι "οικογένειες που βρέθηκαν για τουρισμό ή διασυνοριακοί και οικιακοί εργαζόμενοι", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

"Η συμφωνία είναι ότι οι Μαροκινοί πολίτες που βρίσκονται εδώ θα μπορέσουν να εξέλθουν μέσα στις επόμενες μέρες", διευκρίνισε.

Εκτός από τους 300 που κατάφεραν να φύγουν σήμερα, άλλοι "περίπου 150 έως 200" Μαροκινοί ελπίζουν να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σύντομα, πρόσθεσε.

Απεναντίας, ορισμένοι Μαροκινοί πολίτες, που εργάζονται στην Θέουτα, προτίμησαν να παραμείνουν στον θύλακο, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Άλλοι επαναπατρισμοί έχουν προγραμματισθεί και στον θύλακο της Μελίγια, από τον οποίο κατάφεραν ήδη να αναχωρήσουν περίπου 200 Μαροκινοί στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Περίπου 31.800 Μαροκοί έχουν εγκλωβισθεί ανά τον κόσμο λόγω της αναστολής των αεροπορικών συνδέσεων προς και από το Μαρόκο στα μέσα Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός, Σάαντ-Εντίν Ελ Οθμάνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι "έτοιμα" τα "σενάρια" για τον επαναπατρισμό τους, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κάποια ημερομηνία.

Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονταν είτε σε επαγγελματικό ταξίδι, είτε για τουρισμό, οικογενειακές επισκέψεις κ.λπ. κι έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για βοήθεια, με καθιστικές διαμαρτυρίες, ανοιχτές επιστολές και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαρόκο παρατάθηκε έως τις 10 Ιουνίου και δεν έχει γίνει ακόμη ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων.

Διαβάστε ακόμη: 

Νεοϋορκέζος σκότωσε τον πατέρα του ενώ εκείνος μιλούσε σε τηλεσυνεδρία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα