Ισραήλ: Επιτραπεί η επίσκεψη της Αμερικανίδας βουλευτίνας Ρασίντα Τλάιμπ

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας βουλευτίνας Ρασίντα Τλάιμπ θα επιτραπεί για "ανθρωπιστικούς λόγους".

Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν την είσοδο στο ισραηλινό έδαφος της Αμερικανίδας βουλευτίνας των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ για «ανθρωπιστικούς» λόγους, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι απαγόρευσε την επίσκεψη της Τλάιμπ και της Ιλχάν Ομάρ, μια άλλης Αμερικανίδας βουλευτίνας των Δημοκρατικών, λόγω της υποστήριξής τους στο

κίνημα μποϊκοτάζ του εβραϊκού κράτους και έπειτα από σχετικό αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως ο υπουργός Αριέ Ντερί αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει την είσοδο της Τλάιμπ «για μια ανθρωπιστική επίσκεψη στη γιαγιά της». Η Ρασίντα Τλάιμπ «υποσχέθηκε να μην προβάλει την υπόθεση του μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια της παραμονής της», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ρασίντα Τλάιμπ είναι η πρώτη Αμερικανίδα παλαιστινιακής καταγωγής που εξελέγη στο Κογκρέσο. Το ισραηλινό έδαφος είναι η πύλη εισόδου για τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το κίνημα BDS (αρκτικόλεξο των λέξεων Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις) καλεί σε οικονομικό, πολιτιστικό ή επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Όμως το 2017 το Ισραήλ είχε ψηφίσει έναν νόμο που επέτρεπε την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός του υποστηρικτών του BDS, τους οποίους καταγγέλλει ως αντισημίτες -- κατηγορίες τις οποίες αρνούνται.

Ωστόσο στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η Ρασίντα Τλάιμπ έγραψε στις ισραηλινές αρχές για να τους ρωτήσει αν μπορεί να επισκεφθεί την οικογένειά της και, πιο συγκεκριμένα, τη γιαγιά της, που ζει στο χωριό Μπέιτ Ουρ αλ-Φάουκα, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία που έχω να την επισκεφθώ», αναφέρει στην επιστολή της την οποία ανήρτησε στο διαδίκτυο η βουλευτίνα. «Δεσμεύομαι να σεβαστώ όλους τους περιορισμούς και να μην προβάλω την υπόθεση του μποϊκοτάζ του Ισραήλ στη διάρκεια της επίσκεψής μου», γράφει στο σύντομο μήνυμά της στα αγγλικά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα