Ισραήλ και ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του Βερολίνου για τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την απόφαση της Γερμανίας να θέσει εκτός νόμου το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ και να το χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, ενώ κάλεσε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου.

“Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και ένα πολύτιμο και σημαντικό βήμα ενάντια στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

“Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση της Γερμανίας για την απόφαση

αυτή”, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του, ενώ επεσήμανε ότι είναι “βέβαιος” ότι μετριοπαθείς κυβερνήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή καθώς και “χιλιάδες θύματα” των επιθέσεων της Χεζμπολάχ είναι ευγνώμονες.

“Ζητώ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και από την ΕΕ να κάνουν το ίδιο”, τόνισε ο Κατς. “Ο κοινωνικός, πολιτικός και στρατιωτικός βραχίονας” της Χεζμπολάχ είναι “όλοι τους τρομοκρατικές οργανώσεις και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες”.

Και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει την απόφαση του Βερολίνου.

Η κίνηση της Γερμανίας “αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει την παγκόσμια απειλή που αποτελεί (η Χεζμπολάχ)”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να επιτραπεί σε αυτή να χρησιμοποιεί την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο για να υποστηρίζει την τρομοκρατική στη Συρία και τη Μέση Ανατολή”.

Ο Γκρενέλ κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους εταίρους τους στην Ευρώπη ώστε “να στερήσουν από τη Χεζμπολάχ οποιοδήποτε επιχειρησιακό χώρο” διαθέτει στην ήπειρο.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θέτει εκτός νόμου τη Χεζμπολάχ στη χώρα και την χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση.

Εξάλλου η αστυνομία διεξήγαγε σήμερα το πρωί επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα για τη σύλληψη φερόμενων μελών της οργάνωσης που στηρίζεται από το Ιράν. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας εκτιμούν ότι έως και 1.050 άνθρωποι στη χώρα συμμετέχουν στην ακραία πτέρυγα της Χεζμπολάχ.

Οι αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές σε τέσσερα τεμένη στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, τη Βρέμη και το Βερολίνο καθώς πιστεύεται ότι πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ.

Η Γερμανία μέχρι πρότινος διέκρινε μεταξύ του πολιτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ και των στρατιωτικών της μονάδων, μέλη των οποίων μάχονται στο πλευρό του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις στη Γερμανία να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση.

Τον Δεκέμβριο το γερμανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόταση με την οποία καλούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στο γερμανικό έδαφος, επικαλούμενη τις “τρομοκρατικές της δραστηριότητες”, κυρίως στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: 

ΗΠΑ: Γραφείο κηδειών διατηρούσε πτώματα σε φορτηγά χωρίς ψύξη

Τραγικός απολογισμός: Άλλοι 51 Κύπριοι πέθαναν στη Βρετανία από κορωνοϊό

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα