Ισραήλ και Κύπρος "διαφωνούν για το κοίτασμα στο Αφροδίτη"

Μια διαφωνία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου σχετικά με την ανάπτυξη της δεξαμενής φυσικού αερίου στο οικόπεδο Αφροδίτη φαίνεται να καθυστερεί την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να οργανώσει την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από κοινού από τις δύο χώρες και άλλες συνεταιριστικές προσπάθειες ενέργειας.

Ισραηλινές πληροφορίες από την έντυπη εφημερίδα "Globes" κάνουν

λόγο ότι ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Yuval Steinitz, ο οποίος κλήθηκε στην Κύπρο για να συζητήσει την προώθηση κοινών σχεδίων για τη διαμόρφωση μιας κοινής αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, καθυστερεί το ταξίδι του μέχρι τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τα οποία έχουν ήδη λάβει θέση για πάνω από πέντε χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί.

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ απαιτεί ένα σημαντικό ρόλο στην έγκριση της ανάπτυξης της δεξαμενής στο οικόπεδο Αφροδίτη, η οποία λέει ότι είναι εν μέρει στα νερά της. Από την πλευρά της, η Κυπριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα, αλλά η Ισραηλινή κυβέρνηση καθυστερεί στο να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας.

Η συμφωνία ενοποίησης ήταν το θεμέλιο για την υπογραφή μαζί με τη συμφωνία των συνόρων θαλάσσιων περιοχών το 2010, αλλά η υπογραφή έχει καθυστερήσει μετά από διαμάχες σχετικά με τις αρχές αλλά και διάφορα τεχνικά θέματα.

Υψηλόβαθμη πηγή από το Ισραήλ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο στην εφημερίδα "Globes" ότι, η απαίτηση για τη συνεργασία στην ανάπτυξη της δεξαμενής βασίζεται στο διεθνές δίκαιο καθώς επίσης είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε παρόμοιες γεωτρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην "Globes", και σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: "Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε σύμφωνα με την αποδεκτή πρακτική", συμπληρώνοντας ότι η Κυπριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για την συνεργασία με το Ισραήλ με σκοπό την ανάπτυξη της δεξαμενής της Αφροδίτης, όπως επίσης θέλει και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για την ενοποίηση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή capital.cy

Με πληροφορίες από την Globe

Keywords
Τυχαία Θέματα