Ισραήλ: Το Ιράν θα έχει φέτος αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρ.βόμβα

Το Ιράν θα έχει εμπλουτίσει επαρκώς ουράνιο έως το τέλος της χρονιάς για να διαθέτει το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, χωρίς ωστόσο να έχει την πρόθεση να κατασκευάσει ένα τέτοιο επί του παρόντος, σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών αρχών, που επικαλούνται οι ίδιοι αξιωματούχοι, το Ιράν εμπλουτίζει σε ποσοστό 4% ποσότητα 100 με 180 κιλών ουρανίου τον μήνα, κάτι το οποίο, σε αυτό τον ρυθμό, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να έχει στην κατοχή της έως

το τέλος του έτους 25 κιλά ουρανίου υψηλά εμπλουτισμένου, όριο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Οι Ιρανοί θα χρειαστούν λίγο παραπάνω από έξι μήνες για να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο και πιθανόν να χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια για να αναπτύξουν πυραύλους ικανούς να φέρουν ενδεχόμενη βόμβα, σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν απόψε την έκθεση 2020 της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αυτής, το Ιράν δεν θα σπεύσει να κατασκευάσει μια βόμβα, καθώς η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρότι μια στρατιωτική κλιμάκωση παραμένει πιθανή.

«Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν θεωρεί πως είναι σε θέση να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το ξαναλέω: το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει μια βόμβα», δήλωσε απόψε σε ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ιράν θέλει δύο με τρία χρόνια για να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες», σχολίασε ο πρώην αρχηγός του στρατού Μπένι Γκαντζ και μεγάλος αντίπαλος του Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και πολλά χρόνια το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Τεχεράνης, και αντιτίθεται, όπως και οι ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 (JCPOA) που πλαισιώνει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχει στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το εβραϊκό κράτος καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ που αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλαν σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Χωρίς να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία) ανακοίνωσαν σήμερα την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης των διαφορών (MRD) που προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία ώστε, σύμφωνα με τις χώρες αυτές, να αναγκαστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών της.

«Καλώ όλες τις δυτικές χώρες να επαναφέρουν τις κυρώσεις (σε βάρος του Ιράν) μέσω του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου αντιδρώντας στη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το Ισραήλ κατηγορεί επίσης τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχο του Ιράν, ότι προσπαθεί να μετατρέψει ρουκέτες σε πυραύλους ακριβείας που θα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας στο ισραηλινό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα