Ισραηλινή μελέτη: Η πλατφόρμα του κοιτάσματος Λεβιάθαν βλάπτει το οικοσύστημα

Τον αρνητικό αντίκτυπο στην πανίδα της περιοχής, από τον φωτισμό της πλατφόρμας της εταιρείας υδρογονανθράκων Chevron στο κοίτασμα Λεβιάθαν, αναδεικνύει μελέτη του ισραηλινού Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος. 

Η πλατφόρμα, που λειτουργεί από το 2019 και έχει τοποθετηθεί δέκα χιλιόμετρα από την ακτή Ντορ του Βορείου Ισραήλ, φωτίζεται για λόγους ασφαλείας κατά τις βραδινές ώρες από ισχυρό λευκό-ιριδίζοντα φωτισμό με αποτέλεσμα να παρεμποδίζει τον προσανατολισμό των αποδημητικών πουλιών που κινούνται από τον βορρά με κατεύθυνση την Αφρική.

Σύμφωνα με τη μελέτη,

που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα πουλιά παρασύρονται από τον συγκεκριμένο φωτισμό, εγκαταλείπουν την ομάδα τους και πέφτουν στις εγκαταστάσεις της πλατφόρμας με αποτέλεσμα, είτε να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο, είτε να τραυματίζονται και μετέπειτα να υποκύπτουν στα τραύματά τους.

Επιπροσθέτως, αναφέρει η σχετική μελέτη, ο συγκεκριμένος φωτισμός της πλατφόρμας επηρεάζει το βιολογικό ρολόι των ψαριών της περιοχής, επηρεάζοντας τον πολλαπλασιασμό τους.

Η μελέτη εισηγείται την μεταβολή του φωτισμού και την αντικατάστασή του με «θερμότερα» χρώματα , κατά προτίμηση κίτρινο με ερυθρά απόχρωση. Ο φωτισμός αυτός θεωρείται ότι θα γίνεται λιγότερο αντιληπτός από τα αποδημητικά πουλιά και δεν θα διαπερνά τα νερά του θαλάσσιου βυθού.

Η εταιρεία Chevron, με σχετική ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των εργαζομένων, των συμφερόντων του δημοσίου και των πολιτών. Ακολουθούμε πρακτικές προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Chevron τελεί σε διαρκή συντονισμό με τις κρατικές αρχές για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας, τους όρους ασφαλούς διαδικασίας εξόρυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με τον φωτισμό της πλατφόρμας του κοιτάσματος Λεβιάθαν».

Η εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας απασχόλησε τις τοπικές οικολογικές οργανώσεις, τους κατοίκους της περιοχής αλλά και την ισραηλινή δικαιοσύνη, η οποία κλήθηκε να κρίνει προσφυγές που αντιτάσσονταν στην λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των κινδύνων που προκαλούνται στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής της ακτής Ντορ. Οι κρατικές υπηρεσίες δεσμεύθηκαν να λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας σχετικές αυξημένες υποχρεώσεις στην εταιρεία Chevron που αξιοποιεί το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Ισραηλινές προτάσεις θαλάσσιας οριοθέτησης μεταφέρει αύριο στην Βηρυτό διαμεσολαβητής των ΗΠΑ

Έκκληση στον Λίβανο να ανταποκριθεί θετικά στις ισραηλινές προτάσεις διευθέτησης της εκκρεμούσας οριοθέτησης των όμορων θαλάσσιων ζωνών τους, ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Βηρυτό του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Άμος Χόχσταϊν, εξέφρασε η ισραηλινή υπουργός ενέργειας Καρίν Ελχαράρ στην ισραηλινή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Γιεντιότ Αχαρονότ.

«Το Ισραήλ κατέθεσε μια σοβαρή πρόταση» δηλώνει η Ελχαράρ προσθέτοντας ότι «πρόκειται για την πρώτη πρόταση που υποβάλαμε από τότε που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Θέσαμε ενώπιον της κυβέρνησης του Λιβάνου μια σημαντική ευκαιρία να λήξει η διαφορά της θαλάσσιας οριοθέτησης, προκειμένου η γειτονική χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει το δικό της κοίτασμα που θα εξυπηρετήσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Καλώ τον λιβανικό λαό να μην αφήσει ακραίους κύκλους να βλάψουν τα συμφέροντά του. Ο Λίβανος πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να υπομένει μια οικονομική και ενεργειακή καταστροφή ή να συγκαταλεχθεί στις χώρες εκείνες που αναπτύσσουν τις ενεργειακές τους δυνατότητες», κατέληξε .

Αύριο ο Άμος Χόχσταϊν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και με την λιβανική διαπραγματευτική ομάδα και φέρεται να μεταφέρει μηνύματα από πλευράς Ισραήλ για την επίλυση της διαφοράς. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι πρόκειται να αρχίσει η άντληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Καρίς τον Σεπτέμβριο , ενώ η Χεζμπολάχ με επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις της έχει απειλήσει με πόλεμο εάν το Ισραήλ εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο κοίτασμα σε περίπτωση κατά την οποία ο Λίβανος δεν θα έχει περιφρουρήσει τα δικαιώματά του.

Της επικείμενης επίσκεψης Χόχσταϊν στην Βηρυτό προηγήθηκε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα χθες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή της Λίντσεϊ Μέριλ, αρμόδιας για ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής του Αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με την παρουσία του Τζορτζ Τσούνη, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στις προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μέσω της Ελλάδας ως επίσης και για τις προοπτικές του τερματικού της Αλεξανδρούπολης .

Διαβάστε επίσης: JISS: «Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ να προετοιμάζονται για πόλεμο»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα