Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας: Σεπτέμβριο εξαγωγές Φ.Α από Ισραήλ σε Ευρώπη

Το Ισραήλ ετοιμάζεται καλύψει το κενό στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης που άφησαν οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε την Πέμπτη η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar.

«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει μια σημαντική έλλειψη μετά την κρίση στη Ρωσία», είπε ο Ελχαράρ. «Το Ισραήλ βλέπει μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτεί πλήρως».

Η Ρωσία

παρέχει στην Ευρώπη περίπου το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου ετησίως, περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM). Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, το Ισραήλ δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την Ρωσία, αλλά τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να παρέχουν περίπου 20 BCM ετησίως, τα περισσότερα από τα οποία θα προέρχονται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στην Ευρώπη 15-20 BCM υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά τις κυρώσεις της Ρωσίας και το Κατάρ αναμένεται να εξάγει 20-30 BCM στην Ευρώπη.

«Δεν αντικαθιστούμε το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά έχουμε μια καλή ποσότητα που μπορούμε να εξάγουμε», είπε μια ανώτερη διπλωματική πηγή αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας ότι το ενεργειακό ζήτημα εμφανίζεται ως «ένα τεράστιο ζήτημα για όλους» στις περισσότερες συνομιλίες μεταξύ ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους και ξένους ομολόγους.

«Το ερώτημα είναι ποια είναι η πιο γρήγορη και οικονομικά αποδοτική μέθοδος και ποια είναι η πιο ωφέλιμη για όλους όσους εμπλέκονται», είπε η πηγή.

Η Ελχαράρ και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας για την ενέργεια, στην οποία θα ενταχθεί και η Αίγυπτος.

Το σχέδιο εργασίας, που βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ της Elharrar και της Αιγύπτιας ομολόγου της που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι το φυσικό αέριο του Ισραήλ να περάσει από το εργοστάσιο της Αιγύπτου για υγροποίηση και στη συνέχεια να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Αιγυπτιακή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες υπό το φως των αιτημάτων της ευρωπαϊκής πλευράς για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα του φυσικού αερίου για να μπορέσουμε να εξάγουμε περισσότερα στην ΕΕ. Είναι μια συνεχιζόμενη συζήτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί για το Ισραήλ να εξάγει περισσότερες εξαγωγές στην Αίγυπτο και μετά η Αίγυπτος να εξάγει περισσότερες στην ΕΕ».

Η συνεργασία για το φυσικό αέριο προέκυψε στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry την περασμένη εβδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής Negev.

Η ενέργεια είναι ένα «σημαντικό θέμα όχι μόνο μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», είπε η αιγυπτιακή πηγή.

Οι αυξημένες εξαγωγές σε συνεργασία με την Αίγυπτο θα ξεκινήσουν μόνο όταν ξεκινήσει η παραγωγή στο πεδίο Karish-Tanin, το οποίο η Ελχαράρ είπε ότι πιθανότατα θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες επιλογές, όπως την παραγωγή LNG στο Ισραήλ και άλλους αγωγούς», δήλωσε η Ελχαράρ. «Συναντώ άλλες εταιρείες για να ακούσω τις προσφορές τους και τις επιλογές μας, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να συνάψουμε συμφωνίες με άλλες χώρες».

Μία από αυτές τις επιλογές είναι ο πολυσυζητημένος αγωγός EastMed, από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες για την προώθηση του αγωγού, αλλά δυσκολεύτηκαν να κάνουν επενδύσεις σε ένα έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid συζήτησε το θέμα με τους Έλληνες και Κύπριους ομολόγους του στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και η Ελχαράρ σχεδιάζει να συναντηθεί με τους υπουργούς ενέργειας των χωρών στην Ιερουσαλήμ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για συνεργασία με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των σιγά σιγά θερμαινόμενων δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ, αλλά δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

Σε μια συνομιλία με την Elharrar στο περιθώριο της διάσκεψης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι ελπίζει να ταξιδέψει στο Ισραήλ για να συζητήσει πιθανή ισραηλινο-τουρκική συνεργασία σε έναν αγωγό φυσικού αερίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντονμέζ είπε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάιο.

Ωστόσο, η Ελχαράρ είπε: «Ενώ η Τουρκία θέλει πραγματικά να συνεργαστεί, δεν έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας ή σχέδιο εργασίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί ως κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά και μετά να αποφασίσουμε».

Το Ισραήλ εμπλέκεται επίσης σε ένα σχέδιο εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ιράν επιτέθηκε στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ τον περασμένο μήνα και είπε ότι ήταν σε αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση που σκότωσε δύο μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη Συρία.

Στόχος της ιρανικής επίθεσης ήταν το σπίτι ενός Κούρδου επιχειρηματία που εμπλέκεται στον ενεργειακό τομέα της αυτόνομης περιοχής.

Ιρακινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι ο επιχειρηματίας συμμετείχε σε σχέδιο άντλησης κουρδικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη με ισραηλινή συμμετοχή, και Ισραηλινοί ειδικοί και αξιωματούχοι ενέργειας των ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις στο σπίτι που χτύπησε το Ιράν.

Η Jerusalem Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας, Σεπτέμβριο, Φ Α, Ισραήλ, Ευρώπη,israilini ypourgos energeias, septemvrio, f a, israil, evropi