Ιστορική απόφαση ΟΗΕ για Η.Β και Τσάγκος-Σημασία για Βάσεις Κύπρου

Ενώπιον μιας συντριπτικής διπλωματικής ήττας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, η Μεγάλη Βρετανία, αφού η Γενική Συνέλευση αναμένεται να υιοθετήσει ένα μέτρο που απαιτεί την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από τα νησιά στο αρχιπέλαγος Τσάγκος, όπου διατηρούν μια στρατιωτική βάση. Η ιστορική αυτή απόφαση θα έχει προεκτάσεις που αφορούν και την Κύπρο, όπου οι Βρετανοί εξακολουθούν να διατηρούν στρατιωτικές βάσεις που θεωρούνται κατάλοιπα

της αποικιοκρατίας.

Το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης δεκαετιών σχετικά με την απόφαση της Βρετανίας να το χωρίσει από τον Μαυρίκιο το 1965 και να δημιουργήσει μια κοινή στρατιωτική βάση με τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο νησί του Ντιέγκο Γκαρσία.

Το Διεθνές Δικαστήριο, τον Φεβρουάριο παραχώρησε στον Μαυρίκιο μια νίκη, όταν ανέφερε σε μια νομική γνωμάτευση ότι η Βρετανία είχε χωρίσει παράνομα τα νησιά και έπρεπε να εγκαταλείψει τον έλεγχο του Τσάγκος.

Αφού η Βρετανία απέρριψε την απόφαση αυτή, ο Μαυρίκιος απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής της γνωμοδότησης.

Σήμερα, Τετάρτη, οι 193 χώρες της συνέλευσης θα ψηφίσουν σχετικά με ένα σχέδιο ψηφίσματος που χαιρετίζει τη θέση του Διεθνούς Δικαστηρίου και ζητά από τη Βρετανία να αποχωρήσει από το Τσάγκος σε έξι μήνες. Δείτε το προσχέδιο του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών ΕΔΩ

Το τελευταίο διάστημα, Βρετανοί αλλά και Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν αρχίσει μια εκστρατεία -lobbying- προκειμένου να πείσουν διάφορα κράτη να μην στηρίξουν τον Μαυρίκιο, κάτι που δεν φαίνεται να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πέραν των 100 χωρών θα ταχθούν υπέρ του. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να στηρίξει τον Μαυρίκιο, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι διπλωμάτες αναμένουν ότι η συνέλευση θα υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία τον Μαυρίκιο στην ψηφοφορία, η οποία θεωρείται ισχυρή δήλωση σχετικά με τη διαδικασία ατελούς αποαποικιοποίησης.

Αναλυτές σημειώνουν πως, αν και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν δεσμευτική ισχύ, έχουν ωστόσο ισχυρή ηθική και πολιτική σημασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα