Ιστορική μέρα στο Η.Β: Τηλεοπτικές κάμερες για πρώτη φορά σε ποινικές δίκες

Οι τηλεοπτικές κάμερες θα επιτραπούν σε ποινικές δίκες για πρώτη φορά από σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μπορούν να κινηματογραφούν μόνο λίγα λεπτά από κάθε υπόθεση.

Η κάλυψη θα περιορίζεται στον δικαστή που θα εκδώσει μια ποινή και θα εξηγήσει τους λόγους της, με χρονική καθυστέρηση για να αποφευχθεί η μετάδοση οποιασδήποτε βίαιης ή καταχρηστικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με το Sky News, η πρώτη τηλεοπτική καταδίκη, που θα γράψει ιστορία, θα λάβει χώρα στο Old Bailey την Πέμπτη, με την υπόθεση

του 25χρονου Ben Oliver, ο οποίος παραδέχτηκε την ανθρωποκτονία από αμέλεια αφού μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον ηλικιωμένο παππού του.

Οι θεατές θα μπορούν να δουν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για περίπου 30 λεπτά, αλλά οι κάμερες θα είναι σταθερά στερεωμένες στον δικαστή χωρίς θέα στον κατηγορούμενο, τα θύματα, τους ενόρκους, τους δικηγόρους ή τους μάρτυρες.

Η χρονική καθυστέρηση είναι για να αποφευχθούν αντιδράσεις όπως ο γκάνγκστερ Kenny Noye, ο οποίος καταδικάστηκε για το χειρισμό ορισμένων από τα κλεμμένα χρυσόβουλα Brinks Mat των 26 εκατομμυρίων λιρών και είπε στους ενόρκους του: «Ελπίζω να πεθάνετε όλοι από καρκίνο».

Μόνο οι διαδικασίες του Crown Court θα μεταδοθούν τηλεοπτικά βάσει της νέας αλλαγής νόμου, η οποία ψηφίστηκε το 2020.

Ο Λόρδος Ανώτατος Δικαστής Λόρδος Μπέρνετ είπε: «Η ανοιχτή δικαιοσύνη είναι σημαντική και η καταδίκη σοβαρών ποινικών υποθέσεων είναι κάτι για το οποίο υπάρχει έννομο δημόσιο συμφέρον.

«Πάντα μου φαινόταν ότι αυτό είναι ένα μέρος της ποινικής διαδικασίας που μπορεί να καταγραφεί και να μεταδοθεί σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι όλες, χωρίς να διακυβεύεται η απονομή της δικαιοσύνης ή τα συμφέροντα της δικαιοσύνης».

Το Old Bailey στο κεντρικό Λονδίνο, όπου θα γυριστεί η σημερινή υπόθεση, είναι το σκηνικό πολλών αληθινών δραμάτων.

Ο κατά συρροή δολοφόνος, ο αντεροβγάλτης του Γιορκσάιρ, οι δίδυμοι γκάνγκστερ Κρέι, η Ρουθ Έλις, η τελευταία γυναίκα στη Βρετανία που κρεμάστηκε, όλοι δικάστηκαν  - στο εδώλιο του διαβόητου νούμερο ένα δικαστηρίου.

Ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Jonathan Aitken φυλακίστηκε εκεί το 1999 για ψέματα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης και αφού μετά την πράξη του του έγινε ιερέας φυλακής.

 «Σίγουρα ένιωσα πολύ άσχημα όταν καταδικάστηκα και υποθέτω ότι θα ένιωθα ακόμη χειρότερα αν ήξερα ότι μεταδιδόταν τηλεοπτικά. Αλλά από την άλλη, γιατί να μη νοιώνθω; «Το έγκλημα έγινε, η ενοχή αποδείχθηκε, η ποινή έρχεται, δηλαδή η δικαιοσύνη αποδίδεται όσο πιο ανοιχτά και ορατά γίνεται, κάτι που πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστό»., είπε.

Η φωτογράφιση απαγορεύτηκε σε όλα τα ποινικά δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας με αρπαγή της διαβόητης δολοφόνου συζύγου Δρ Κρίπεν που στέκεται στην αποβάθρα του Old Bailey το 1910.

Η εισαγωγή των καμερών ακολουθεί μια μακρά εκστρατεία των μεγάλων τηλεοπτικών ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Sky News.

Τα δικαστήρια ήταν πάντα ανοιχτά στο κοινό, αλλά τα περισσότερα έχουν μόνο λίγες διαθέσιμες θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αναφορές αυτόπτων μαρτύρων των δικαστικών ρεπόρτερ.

Οι κάμερες είχαν επιτραπεί πρώτα στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2009 και στη συνέχεια στο Εφετείο τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ο επικεφαλής του Sky News John Ryley δήλωσε: "Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το άνοιγμα των δικαστηρίων μας. Είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη διαφάνεια ενός πραγματικά σοβαρού θεσμού, του δικαστικού συστήματος."

Για χρόνια το δικαστικό σώμα αντιτάχθηκε στις κάμερες των δικαστηρίων, φοβούμενος για την αγωνία θυμάτων και μαρτύρων, τον πειρασμό των δικηγόρων να επιδείξουν, τον κίνδυνο αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων και την ανησυχία ότι τα δικαστήρια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε θέατρα ψυχαγωγίας.

Οι κάμερες επιτρέπονται στα δικαστήρια της Σκωτίας το 1992 και επιτρέπονται σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο σε διάφορους βαθμούς, ιδίως στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία και την Ουκρανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ορισμένες δίκες μεταδίδονται πλήρως και συχνά με επώδυνες λεπτομέρειες.

Σχετικά με το αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο Ηνωμένο  Βασίλειο ο Λόρδος Αρχιδικαστής είπε: «Η ερώτησή σας πραγματικά με ρωτάει αν πιστεύω ότι θα μεταδίδουμε ποινικές δίκες με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σε μία ή δύο δικαστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.

«Η δική μου αλλά αρκετά ισχυρή άποψη είναι ότι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο δείχνει γιατί αυτό μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορική, Η Β, Τηλεοπτικές,istoriki, i v, tileoptikes