Ιστορικό διαστημικό γεγονός θα σημαδέψει την Πρωτοχρονιά του 2019

Ένα ιστορικό διαστημικό γεγονός θα σημαδέψει την Πρωτοχρονιά του 2019 καθώς ένα διαστημικό σκάφος θα περάσει από το μακρινότερο ουράνιο σώμα που εξερεύνησε ποτέ η ανθρωπότητα, στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος, με τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να έχουν τα μάτια τους στραμμένα εκεί, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) θα συμμετάσχει σε αυτή την μαγική περιπέτεια, αφού ανταποκρίθηκε στο

κάλεσμα της ΝΑΣΑ μαζί με άλλους οργανισμούς ανά τον κόσμο προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα την ώρα που το διαστημόπλοιο New Horizons θα περνά για πρώτη φορά κοντά από την παγωμένη «Έσχατη Θούλη» (Ultima Thule), ένα ουράνιο σώμα στην Ζώνη του Κάιπερ, που βρίσκεται πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα στο εξώτερο ηλιακό μας σύστημα.

Το μήνυμα του CSEO είναι "Keep on Exploring!" (Συνέχισε να εξερευνάς!) και θα σταλεί από τις ΗΠΑ στο διαστημόπλοιο όταν αυτό θα ταξιδεύει κοντά στο Ultima Thule, το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που θα εξερευνήσει ο άνθρωπος και βρίσκεται σε απόσταση 6,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος. Το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA, θα περάσει σε απόσταση 3,500χλμ από το μακρινότερο ουράνιο σώμα που εξερεύνησε ποτέ η ανθρωπότητα», είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός.

Αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, το σκάφος New Horizons θα περάσει από το Ultima Thule την Πρωτοχρονιά. Αναμένεται να πλησιάσει το ουράνιο αυτό σώμα συγκεκριμένα στα 3.540 χιλιόμετρα. Αν κάποιος ταξίδευε με το διαστημόπλοιο τότε το Ultima Thule θα φάνταζε σε αυτή την απόσταση τόσο μεγάλο όσο η πανσέληνος από τη Γη.

«Την Πρωτοχρονιά θα δούμε τις πρώτες εικόνες από αυτόν τον "πλανήτη" που είναι στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος, κάπου 45 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ό,τι η Γη, καθώς το σκάφος θα περνάει με ταχύτητα 51.500 χλμ/ώρα», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Keep on Exploring!, θα πει η Κύπρος

Πρόσθεσε ότι «για να τιμήσουμε αυτή τη σημαντική ιστορική στιγμή στείλαμε εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος ένα μήνυμα προς τον μακρινό αυτό πλανήτη, που θα διακτινιστεί από το APL / NASA προς το σκάφος Νέοι Ορίζοντες καθώς αυτό θα πλησιάζει τον μικρό πλανήτη Ultima Thule. Το μήνυμα μας είναι "Keep on Exploring!", δηλαδή ας συνεχιστεί η εξερεύνηση του διαστήματος ακόμη πιο πέρα για να κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν γύρω μας».

O CSEO θα μεταδίδει σε ζωντανή μετάδοση την στιγμή της λήψης του πρώτου σήματος, στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του στο www.facebook.com/CyprusSpaceExplorationOrganisation και ώρα Κύπρου 16:45-17:15.

«Θα παρακολουθούμε με χαρά και συγκίνηση την στιγμή που το σκάφος θα στέλνει τις πρώτες εικόνες πίσω προς την Γη το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς», είπε ο κ. Δανός.

Σημείωσε ακόμη ότι καθώς οι ερευνητές του CSEO και η Κύπρος εμπλέκονται περισσότερο με την εξερεύνηση του διαστήματος και μελλοντικές αποστολές στον Άρη, τέτοιες αποστολές στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος «μας σαγηνεύουν και μας δίνουν την ώθηση για να εμπλεκόμαστε ακόμη πιο ενεργά σε αυτό τον αγώνα γνώσης του σύμπαντος και της θέσης μας σ` αυτό».
.
Η μυστηριώδης Εσχατη Θούλη (Ultima Thule) είναι μια χρονοκάψουλα στη Ζώνη του Κάιπερ

Το επιστημονικό όνομα αυτού του ουράνιου σώματος είναι (486958) 2014 MU69. Ευτυχώς όμως, μέσω ενός δημόσιου διαγωνισμού επιλέχθηκε ένα παρατσούκλι, για να είναι πιο εύκολη η ονομασία του. Έτσι, του δόθηκε το όνομα Ultima Thule, ένα όνομα με λατινικές ρίζες που παραπέμπει όμως στο όνομα της αρχαίας Θούλης, ενός νησιού στο οποίο κάνει αναφορά ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας. Τον 4ο αιώνα π.Χ. λοιπόν, ο Πυθέας είχε αναφέρει ότι η Θούλη βρισκόταν βόρεια της Βρετανίας. Έτσι, το όνομα Θούλη συμβολίζει «έναν χώρο πέραν από τα σύνορα του γνωστού κόσμου».

Αυτό όμως είναι το προσωρινό του όνομα. Οι επιστήμονες της ομάδας του New Horizons θα υποβάλουν το επίσημο όνομα στην Διεθνή Αστρονομική Ένωση μετά την προσέγγιση του διαστημόπλοιου την Πρωτοχρονιά, όταν θα έχουν μπροστά τους πιο πολλές λεπτομέρειες για το μυστήριο αυτό μεταποσειδώνιο σώμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί περίπου 1,000 μεταποσειδώνια ουράνια σώματα. Κάποια από αυτά ονομάζονται πλανήτες/νάνοι, όπως ο Πλούτωνας.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το Ultima Thule. Ανακαλύφθηκε το 2014 από το τηλεσκόπιο Hubble. Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα ουράνιο σώμα πολύ μικρότερο από τον Πλούτωνα, αλλά το ακριβές μέγεθος και το σχήμα του είναι άγνωστο. Μπορεί να έχει μια κοκκινωπή απόχρωση αλλά θα αναμένουμε την Τρίτη να μάθουμε περισσότερα.Είναι επίσης παγωμένο, στους περίπου μείον 200 βαθμούς Κελσίου.

«Οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη από το Ultima Thule θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστήρια της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος», είπε επιστήμονας της αποστολής.

Χαρακτήρισε το Ultima Thule ως «μια χρονοκάψουλα που δεν είχαμε δει ποτέ πριν, και που θα μας πάρει πίσω 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι τη γέννηση του ηλιακού συστήματος».

Είναι η πρώτη φορά που γήινο διαστημόπλοιο θα πλησιάσει από κοντά τη Ζώνη του Κάιπερ. Το New Horizons ξεκίνησε το ταξίδι του το 2006. Έγραψε ιστορία όταν το 2015 επισκέφθηκε τον πλανήτη/νάνο Πλούτωνα. Συνέχισε όμως το ταξίδι του και τώρα βρίσκεται πέραν του ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων μακριά από τον Πλούτωνα. Μετά την επίσκεψη στο Ultuma Thule θα βάλει πλώρη για ακόμη πιο μακρινές περιπέτειες.

Η περιοχή της Ζώνης του Κάιπερ αποτελείται από μικρά ουράνια σώματα, όπως οι πλανήτες νάνοι, και πυρήνες κομητών.Τα ουράνια αυτά αντικείμενα ονομάζονται “μεταποσειδώνια αντικείμενα”.

Θεωρείται και ως μία δεύτερη ζώνη αστεροειδών, πέρα από την «κύρια ζώνη των αστεροειδών» που βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Βασικά, η Ζώνη του Κάιπερ αποτελείται από τα απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Κάπου εκεί, λοιπόν, 6,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, θα σταλεί την Πρωτοχρονιά το μήνυμα από την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα