Ιστορικό με τις κατηγορίες εναντίων Εργατικών για αντισημιτισμό

Πολιτική αναταραχή εν μέσω Brexit στην πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας μετά και την αποχώρηση των επτά βουλευτών των Εργατικών από το κόμμα, κάνοντας επίθεση στον επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν. Ανάμεσα σε άλλα, καταλόγισαν στον Κόρμπιν απροθυμία να πάρει σαφή θέση κατά του αντισημιτισμού, ενώ έγινε λόγος και για θέσεις σκληροπυρηνικής Αριστεράς εντός των Εργατικών. Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών έχει συχνά βρεθεί στο στόχαστρο για αντισημιτικές συμπεριφορές και δηλώσεις.

Μετά από μια μακρά χρονική περίοδο, οι Εργατικοί

υιοθέτησαν πλήρως τον ορισμό του Διεθνούς Ομίλου Μνήμης του Ολοκαυτώματος με συνοδευτικά παραδείγματα του αντισημιτισμού. Ωστόσο περιέλαβαν επιπλέον δήλωση λέγοντας ότι αυτό δεν πρέπει να υπονομεύει την ελευθερία του λόγου για το Ισραήλ. Ο Κόρμπιν πρότεινε μια πρόσθετη δήλωση - η οποία θα επέτρεπε να επικριθεί η θεμελίωση του κράτους του Ισραήλ ως ρατσιστική - αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.

Οι επικριτές των Εργατικών ισχυρίζονται ότι η προσθήκη μιας "προειδοποίησης" υπονομεύει τον διεθνή ορισμό - αλλά οι Εργατικοί ισχυρίζονται ότι αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τα μέλη ότι μπορεί να είναι επικριτικά έναντι του Ισραήλ χωρίς να είναι αντισημιτικά.

Ο βουλευτής των Εργατικών Φρανκ Φίλντ εγκατέλειψε την Κοινοβουλευτική ομάδα , λέγοντας ότι η ηγεσία έχει μετατραπεί σε «δύναμη του αντισημιτισμού στη βρετανική πολιτική».

Η δήλωση που ενόχλησε

Ο κ. Κόμπριν αντιμετώπισε κριτική τον Αύγουστο μετά την εμφάνιση ενός βίντεο στο οποίο είπε ότι μια ομάδα Βρετανών Σιωνιστών δεν έχουν "αίσθηση της αγγλικής ειρωνείας".

Το βίντεο του 2013 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Daily Mail. Ο πρώην επικεφαλής ραβίνος Λόρδος Σάκς χαρακτήρισε τα σχόλια ως «την πιο προσβλητική δήλωση» από έναν πολιτικό από την ομιλία του Ενώχ Πάουελ «Ποτάμια του αίματος» και κατηγόρησε τον εργατικό ηγέτη ως «αντισημίτη».

Αλλά οι σύμμαχοι του κ. Κόρμπιν δήλωσαν ότι οι παρατηρήσεις του ήταν «εκτός πλαισίου» και ο ίδιος είπε ότι ήταν θα ήταν «πιο προσεκτικός» στο λεκτικό του στο μέλλον.

Πρόκληση στην Τυνησία

Ο ηγέτης των Εργατικών προκάλεσε εκ νέου με την παρουσία του σε τελετή στην Τυνησία το 2014, η οποία λέγεται ότι τιμούσε τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης του Μονάχου του 1972, κατά τη διάρκεια της οποίας 11 μέλη της ολυμπιακής ομάδας του Ισραήλ λήφθηκαν όμηροι και σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο κ. Κόρμπιν άξιζε «κατηγορηματική καταδίκη» για την τοποθέτηση στεφάνου στον τάφο ενός εκ των υποτιθέμενων δραστών. Ο κ. Kόρμπιν δήλωσε ότι συμμετείχε στην εκδήλωση στην Τυνησία το 2014, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκδήλωσης για την αναζήτηση ειρήνης. Απαντώντας στον Νετανιάχου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου ως «ψευδείς».

Το συμβάν στην μνήμη του Ολοκαυτώματος

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε συγγνώμη για την εκδήλωση που φιλοξένησε το 2010, όπου ένας επιζών του Ολοκαυτώματος συνέκρινε το Ισραήλ με τον ναζισμό. Μετά την δημοσίευση των στοιχείων από την Times, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι «εμφανίστηκα μερικές φορές σε πλατφόρμες με ανθρώπους των οποίων οι απόψεις απορρίπτω τελείως» και λυπάμαι για τις «ανησυχίες και το άγχος που προκάλεσε αυτό».

Υπήρξε επίσης κάλεσμα σε έναν από τους συμμάχους του κ. Κόρμπι, Πήτερ Γουίλςμαν, να εγκαταλείψει το κόμμα, αφού επέκρινε τους «φανατικούς του Τραμπ» στην εβραϊκή κοινότητα.

«Πόλεμος» στον Τύπο

Τον Ιούλιο, οι τρεις κύριες εβραϊκές εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσαν την ίδια πρώτη σελίδα, προειδοποιώντας ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Κόρμπιν θα αποτελούσε «υπαρξιακή απειλή για την εβραϊκή ζωή».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κόμμα άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον της εργατικής Βουλευτίνας Μάργκαρετ Χότζε, αφού σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε τον Κόρμπιν ως «αντισημίτη» και «ρατσιστή».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας

Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν μεγαλύτερη ένταση ήταν ο κώδικας δεοντολογίας του Εργατικού Κόμματος για τον αντισημιτισμό. Τον Ιούλιο το Κόμμα ενέκρινε έναν νέο κώδικα, τον οποίο οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των Εβραίων και ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, δήλωσαν ότι δεν ήταν τόσο περιεκτικός όσο οι κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το 2016, ο κ. Κόρμπιν ανακοίνωσε ανεξάρτητη έρευνα για τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές ρατσισμού στο Εργατικό Κόμμα.

Τον Μάρτιο, ο κ.Κόρμπιν κατηγορήθηκε ότι έστειλε ένα υποστηρικτικό μήνυμα στον δημιουργό μιας εικαζόμενης αντισημιτικής τοιχογραφίας το 2012. Σε ένα μήνυμα που στάλθηκε μέσω του Facebook, φάνηκε να αμφισβητεί την απόφαση να αφαιρέσει την αμφιλεγόμενη τοιχογραφία του καλλιτέχνη. Αργότερα είπε ότι δεν το είχε εξετάσει σωστά,. Ο καλλιτέχνης, που ονομάζεται Mear One, αρνήθηκε αυτό, λέγοντας ότι η τοιχογραφία αφορούσε την "τάξη και τους προνομιιούχους».

Σιωνισμός και αντι-σημιτισμός

Οι συζητήσεις σχετικά τα φαινόμενα αντισημιτισμού στους Εργατικούς συχνά περιλαμβάνουν το Ισραήλ και έναν άλλο όρο, τον αντι-Σιωνισμό. Ο σιωνισμός είναι ένα πολιτικό κίνημα που υποστηρίζει το δικαίωμα του εβραϊκού λαού στην πατρίδα του στη γη των προγόνων τους - το σημερινό Ισραήλ.

Κάποιοι λένε ότι ο Σιωνιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κωδικοποιημένη επίθεση εναντίον του εβραϊκού λαού, ενώ άλλοι λένε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της σκόπιμα προκαλούν σύγχυση με τον αντισημιτισμό και αντισημιτισμό για να αποφύγουν την κριτική.

Ακολουθώντας την γραμμή των "Βρετανών Σιωνιστών", ο κ. Κόρμπιν είπε ότι χρησιμοποίησε τον όρο Σιωνιστής με "ακριβή πολιτική έννοια και όχι ως ευφημισμό για τον εβραϊκό λαό".

«Είμαι τώρα πιο προσεκτικός με το πώς θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο ‘’Σιωνιστής ‘’».

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Keywords
Τυχαία Θέματα