Ιταλία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, με παρέμβασή του σε εκδήλωση της ιταλικής γεωργικής ένωσης Coldiretti, αναφέρθηκε στις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει νέες πολεμικές συγκρούσεις, εξαιτίας των όσων μπορούν να συμβούν στις αγορές, στον ενεργειακό και επισιτιστικό τομέα», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Η τροφική ανασφάλεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο, μετά την πανδημία, έχει διαπιστωθεί ότι αφορά ήδη 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο πρόβλημα αυτό, τώρα, προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία,

με την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών σε σιτάρι», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, η καθημερινή διατροφή εξαρτάται άμεσα από το ψωμί και η διατροφική -ακριβώς- αστάθεια, ως συνέπεια προκαλεί πολιτική αστάθεια» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, διεπίστωσε ότι διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας, από την στιγμή που «τις ώρες αυτές άρχισε η απεμπλοκή ορισμένων εμπορικών πλοίων, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στους προορισμούς του, το ουκρανικό σιτάρι που βρίσκεται στα λιμάνια της χώρας».

Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ, η κατάσταση είναι "πολύ δύσκολη", σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής

Οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου η κατάσταση είναι "πολύ δύσκολη", δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.

"Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ώστε να είναι αρκετά κοντά για να μπορούν να χτυπήσουν με ολμοβόλα" στο Σεβεροντονέτσκ, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο Σέρχιι Γκαϊντάι, που πρόσθεσε πως η πόλη "απλώς καταστρέφεται".

Κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει την πόλη "συνεχώς" χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Smertch και Tornado. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι βόμβες έχουν στόχο επίσης το εργοστάσιο Azot, που έχουν καταφύγει άμαχοι σε αντιαεροπορικά καταφύγια.

"Η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη. Ήδη χθες διεξάγονταν μάχες στην περιφέρεια" του Σεβεροντονέτσκ, είπε ο Γκαϊντάι, που εκτίμησε πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική".

Το Σεβεροντονέντσκ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, τελεί υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών εδώ και εβδομάδες. Στις 6 Μαΐου, ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στριούκ είχε ανακοινώσει πως η πόλη ήταν "σχεδόν περικυλωμένη".

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί από τους βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι μία από τις σημαντικές πόλεις σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, όπως και η πόλη Λισιτσάνκ.

Βρίσκονται τουλάχιστον 80 χλμ. ανατολικά του Κραματόρσκ, που έχει γίνει το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς αφότου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα αυτής της μεγάλης ανθρακοφόρου λεκάνης το 2014.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ότι η Ουκρανία πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχο σε έναν κρίσιμης σημασίας αυτοκινητόδρομο στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για τον εφοδιασμό των ουκρανικών μονάδων στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Μοτουζιάνικ είπε πως σκοπός της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει από παντού τις ουκρανικές μονάδες στην πόλη, καθώς και στο γειτονικό Λισιτσάνκ.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Καταργείται το ανώτατο ηλικιακό όριο για κατάταξη στον στρατό

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα