Ιθαγένεια και "βούλα" αποκτά το κυπριακό μέλι

Νόμο και κανονισμούς ώστε στο μέλι που παράγεται στην Κύπρο να αναγράφεται ότι αποτελεί κυπριακή παραγωγή, ψήφισε και ενέκρινε αντίστοιχα η Ολομέλεια της Βουλής με 44 ψήφους υπέρ και μία εναντίον.

Ο νόμος διαμορφώθηκε με βάση εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου διατυπώνεται με σαφήνεια ότι η υποχρεωτική αναγραφή στη σήμανση του υπό πώληση μελιού της ένδειξης της χώρας ή των χωρών προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή, αφορά αποκλειστικά το μέλι στο οποίο

τίθεται σήμανση στη Δημοκρατία.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου, Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η ψήφιση του νόμου καθίσταται δυνατή μετά από μάχη που άρχισε το 2008. Πρόσθεσε ότι υπήρξε καθυστέρηση επειδή οι εμπειρογνώμονες γνωμάτευσαν πως είναι αδύνατη η δια νόμου ρύθμιση επειδή θα παραβιαζόταν το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα προέβησαν σε ανάλογες ρυθμίσεις και διαφάνηκε ότι η ρύθμιση είναι απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

"Η πολλή εμπειρογνωμοσύνη μας οδήγησε σε απώλεια πολύτιμου χρόνου", κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ κατέθεσε την πρόταση νόμου με στόχο τη στήριξη των μελισσοκόμων και του μελιού ως γνήσιου κυπριακού προϊόντος, πιστεύοντας ταυτόχρονα πως ο νόμος θα συμβάλει στην καταπολέμηση της νοθείας που παρατηρείται και κατά συνέπεια στην προστασία και ορθότερη πληροφόρηση του καταναλωτή.

Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας αναφέρεται πως κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, “Νέα Αγροτική Κίνηση”, “Παναγροτικός Σύνδεσμος” και “Ευρωαγροτικός” εισηγήθηκαν στην Επιτροπή τη δημιουργία ενός φορέα πιστοποίησης αυθεντικότητας κυπριακών προϊόντων με στόχο την περαιτέρω προστασία των κυπριακών προϊόντων.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα