ΗΒ: Ανησυχία για τις θερινές διακοπές λόγω έξαρσης της πανδημίας στην Ευρώπη

«Εξαιρετικά απίθανο» εκτίμησε ότι είναι το ενδεχόμενο να μπορέσουν οι Βρετανοί να κάνουν ελεύθερα διακοπές σε αγαπημένους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Τζόνσον.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο ραδιόφωνο του BBC ο Δρ Μάικ Τίλντεσλι είπε ότι η αδυναμία των ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού και να προχωρήσουν γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα δημιουργούν «πραγματικό κίνδυνο» για τη

Βρετανία, σε περίπτωση που αφεθούν οι επίδοξοι τουρίστες να ταξιδέψουν.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς» να πει κανείς πότε θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής από τη Βρετανία.

Ομάδα εργασίας της οποίας προΐσταται ο κ. Σαπς θα παρουσιάσει στις 12 Απριλίου έκθεση αναφορικά με την προοπτική θερινών διακοπών στο εξωτερικό. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ορίσει τη 17η Μαΐου ως τη νωρίτερη πιθανή ημερομηνία για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια αναψυχής και ήδη έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις για προορισμούς όπως η Κύπρος.

Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας είπε ότι είναι «πρόωρο» να κλείσει κανείς διακοπές για το καλοκαίρι. «Δεν μπορούμε να είμαστε κουφοί και τυφλοί απέναντι σε όσα γίνονται εκτός Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Δρ Τίλντεσλι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιθανότητα οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από το εξωτερικό να εισάγουν στη χώρα το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο θεωρείται πιο ανθεκτικό έναντι των εμβολίων. «Όσο περισσότερο μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τις διακοπές, τόσο το καλύτερο», σχολίασε.

Μαζί του συμφώνησε ο καθηγητής Άντριου Χέιγουορντ, επίσης επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε στο Times Radio ότι θα ήταν «απίθανο» το Λονδίνο να ενθαρρύνει τα ταξίδια προς χώρες με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Και αυτός επισήμανε την ανησυχία για την πιθανότητα εισαγωγής του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού, το οποίο έχει εντοπιστεί σε πολύ πιο εκτεταμένο επίπεδο στη Γαλλία σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον ίδιο τόνο ο βασιλικός καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ σχολίασε ότι η «απελπιστική» αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ευρώπη απειλεί τη Βρετανία με εισροή του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Όπως σημείωσε, οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει» με τον κορωνοϊό.

Ο οργανισμός Airlines UK που εκπροσωπεί τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες ανέφερε ότι το άνοιγμα των ταξιδιών θα πρέπει να γίνει με βάση την αξιολόγηση του ρίσκου για τη δημόσια υγεία, αν και πρόσθεσε ότι η πρόοδος των εμβολιασμών στη Βρετανία θεωρητικά επιτρέπει το σταδιακό άνοιγμα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη», με αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια προς χώρες που θα υπάγονται στην «κόκκινη» λίστα και πιο εύκολες μετακινήσεις προς τις «πράσινες» χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολισμένων πολιτών.

«Η αυτοαπομόνωση (με την επιστροφή στη Βρετανία) δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης 

Ουγγαρία: Έλαβαν άδεια επείγουσας χρήσης ένα κινεζικό εμβόλιο και ένα ινδικό

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία, Ευρώπη,anisychia, evropi