ΗΒ: Απώλεια μετοχών μετά απο ανησυχίες για την Κίνα

Σε πτωτική τροχιά παρέμεναν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς η Κίνα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν, προκαλώντας τριγμούς στις αγορές συναλλάγματος και τα χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 και ο δείκτης blue chip της ευρωζώνης Euro STOXX κατέγραφαν στις 13:25 ώρα Ελλάδας απώλειες περίπου 3,3%. Ο γερμανικός DAX

υποχωρούσε κατά 3,6%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,7%.

Οι δείκτες DAX και FTSEurofirst κινούνταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Οκτωβρίου, με τον DAX να βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο ανήλθε τον Απρίλιο του 2015.

Οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν ανοδικά το δείκτη μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, που σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των 4 μονάδων στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τις αγορές καθορίζοντας την μέση ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, γνωστού και ως ρενμίνμπι, στα 6,5646 γιουάν ανά δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2011.

Οι συναλλαγές στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ανεστάλησαν για το υπόλοιπο της ημέρας περίπου μισή ώρα μετά το σημερινό τους άνοιγμα καθώς ενεργοποιήθηκε για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής των συναλλαγών.

Οι αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η γρήγορη υποτίμηση του γιουάν θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κινεζική οικονομία είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι εκτιμάται.

Οι ανησυχίες για την Κίνα έπλητταν ιδιαιτέρως τις μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών, καθώς η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές μετάλλων στον κόσμο, με την Anglo American να υποχωρεί κατά 10% και την Glencore κατά 5,3%.

Οι εταιρίες που εξάγουν στην Κίνα, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, επίσης σημείωναν απώλειες, με την μετοχή της BMW να υποχωρεί κατά 4,7%, ενώ οι χρηματοοικονομικές μετοχές με έκθεση στις αναδυόμενες αγορές στην Κίνα δέχονταν πιέσεις, με την Standard Chartered και την Aberdeen Asset Management να καταγράφουν αντίστοιχα απώλειες 2,9% και 6,6%.

«Η έκταση της επιβράδυνσης στην Κίνα σίγουρα αποτελεί ανησυχία. Το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ εύθραυστο αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Τέρι Τόρισον, γενικός διευθυντής στην McLaren Securities.

Στον αντίποδα, άνοδο 3,4% κατέγραφε η μετοχή της δανεζικής εταιρίας κοσμημάτων Pandora μετά την ανακοίνωση αύξησης κατά 40% των εσόδων του 2015 και των σχεδίων για άνοιγμα καταστημάτων τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα