Κ. Φελλάς: Να μην ξεχνάμε τις κοινωνικές προεκτάσεις της πανδημίας

Την παρότρυνση να μην ξεχνάμε τις κοινωνικές προεκτάσεις της πανδημίας πέρα από την υγειονομική της διάσταση εξέφρασε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής, 7ης Παγκύπριας Ημερίδας Δημόσιας Υγείας, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.


Υπενθυμίζοντας πως μια «σιωπηρή, κοινωνική και ψυχολογική πανδημία» βρίσκεται πίσω από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Δρ. Φελλάς αναφέρθηκε

σε όλους εκείνους τους παράγοντες που δοκίμασαν τις αντοχές της κυπριακές κοινωνίας, όπως είναι η οικονομική ανασφάλεια και η ψυχολογική επίδραση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και κοινωνικής επαφής. Ανέφερε, δε, ότι ο κοινωνικός και ψυχολογικός αντίκτυπος της πανδημίας αφορά ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, αλλά και τους ανθρώπους που βιώνουν τον θάνατο δικού τους ανθρώπου εξαιτίας του ιού.

Όπως σημείωσε, «ο θυμός, η απόγνωση, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η μοναξιά είναι μία σειρά από αρνητικά συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί στους συμπολίτες μας ως επακόλουθο των όσων έχουμε βιώσει εδώ και δεκαοκτώ μήνες. Ακόμα και ο θρήνος για τον θάνατο δικών μας ανθρώπων παραμένει ‘ανολοκλήρωτος’, καθώς το τελευταίο αντίο ‘απαγορεύεται’, όταν στη μέση μπαίνει ο ιός, που ‘γονάτισε’ τον πλανήτη».

Συνεχίζοντας, ο Δρ. Φελλάς ανέφερε πως η πιο ευάλωτη ομάδα, από όλες τις απόψεις, είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.» Όταν ένας ηλικιωμένος πεθαίνει, καίγεται μαζί του και μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με σοφία και εμπειρίες δεκαετιών», υπογράμμισε, ενώ απευθυνόμενος προς την Πολιτεία, τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε τους ηλικιωμένους μας.

Ολοκληρώνοντας, ο Καθηγητής ερωτήθηκε αν πρέπει να διαγράψουμε τους τελευταίους μήνες ως ένα κακό όνειρο. «Όχι», τόνισε. «Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε να μας «ξυπνήσουν» για να μην καθησυχαζόμαστε και επαναπαυόμαστε μέσα σε έναν πλασματικό κόσμο της μυθοπλαστικής πολυτέλειας και του ευδαιμονισμού. Καλούμαστε να διαχειριστούμε ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη κατάσταση, μια πανδημία που είναι ακόμα άγνωστο πώς θα εξελιχθεί», κατέληξε.
Η ημερίδα, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Χατζηπαντέλα, διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και πραγματοποιήθηκε φέτος στις 11 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα