Κ. Γρίβας: Οι τεχνολογικές δυνατότητες της ΚΔ επιτρέπουν την παραγωγή drones
Η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω του εδάφους της αλλά και των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων που διαθέτει, μπορεί να επενδύσει από μόνη της σε μικρού και μεσαίου μεγέθους μη επανδρωμένα αεροχήματα τα οποία να αναπτυχθούν από κυπριακά πανεπιστήμια αλλά και σε συνεργασία με πανεπιστήμια ή εταιρείες στην Ελλάδα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας
Αν παντρέψεις τα διάφορα είδη μη επανδρωμένων με τις νέες τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη ή τα νευρωνικά δίκτυα, τους νέου τύπου αισθητήρες, μπορείς να φτιάξεις μια πολεμική μηχανή χαμηλού κόστους και τεράστιων επιχειρησιακών δυνατοτήτων προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα γεωγραφικά και επιχειρησιακά δεδομένα της Κύπρου, τονίζει.
Ταυτόχρονα, ο κ. Γρίβας αναφέρει πως οι συγκρούσεις σε αστικές και ημιαστικές περιοχές στην Ουκρανία «μας έδειξαν ότι δεν είναι ανάγκη να δαπανάμε τεράστιες ποσότητες χρημάτων για πανάκριβα τεχνουργήματα τα οποία σε ένα τέτοιο περιβάλλον μάχης μπορεί όχι μόνο να μην σου δώσουνε πλεονέκτημα αλλά να είναι και αχίλλειες φτέρνες».
«Στην Ουκρανία είδαμε τι μπορεί να κάνει το αποφασισμένο πεζικό εναντίον μεγάλων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών», υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «μας έδειξε πως δεν ισχύει ο μύθος που είχε δημιουργηθεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) είναι ένα είδος υπερόπλου και μπορούν να ελέγχουν το πεδίο της μάχης».
«Τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας είναι απόλυτα ικανά να προκαλέσουν όλεθρο στα τουρκικά drones», επισημαίνει.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ και κληθείς να αναφέρει τι έδειξε σε τρίτους παρατηρητές ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Γρίβας είπε ότι ο πόλεμος αυτός «μας έδειξε πως δεν ισχύει ο μύθος που είχε δημιουργηθεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) είναι ένα είδος υπερόπλου και μπορούν να ελέγχουν το πεδίο της μάχης».
«Και στον πόλεμο της Αρμενίας, οι νεότερες πληροφορίες μας δείχνουν πως τις μεγαλύτερες απώλειες στις αρμένικες δυνάμεις τις προκάλεσε το πυροβολικό και όχι περιφερόμενα πυρομαχικά ή οπλισμένα drones», είπε και σημείωσε ότι «πάνω από 70% των απωλειών προκλήθηκαν από το πυροβολικό».
Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μας δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα σε αυτό που λέμε πληροφοριοκεντρικές/δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις, δηλαδή, όχι να κάνουνε επίθεση τα ίδια, αλλά να μεταδίδουν δεδομένα στοχοποίησης στο πυροβολικό ή σε άλλα συστήματα και να κάνουν αξιολόγηση αποτελεσμάτων βλήματος».
«Το να έχεις δηλαδή ένα μάτι στον ουρανό και να κατευθύνει τις δυνάμεις σου. Αυτό αποδείχθηκε και από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Γρίβας είπε ότι η Ρωσία έχει δείξει πως διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
Ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα σχετικά μεγάλα drones, όπως είναι τα τουρκικά Bayraktar ή τα μεγαλύτερα, είναι εύκολοι στόχοι για συστήματα αεράμυνας και εξήγησε πως στην Αρμενία υπήρξε πρώτα καταστολή της αρμένικης αεράμυνας πριν δράσουν τα drones.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας είναι απόλυτα ικανά να προκαλέσουνε όλεθρο στα τουρκικά drones», υπογράμμισε.
Ωστόσο, το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, είναι αν διαθέτεις μεγάλους αριθμούς drones, τα οποία «είναι και πολύ πιο φθηνά από τα επανδρωμένα αεροσκάφη και μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα είδος σφουγγαριού που να απορροφήσει πολύτιμα όπλα», ειδικά πυραύλους που πλήττουν εναέριους στόχους – εκτοξευόμενους είτε από αεροσκάφη είτε από το έδαφος – με αποτέλεσμα να έχεις τελικά λιγότερα όπλα στο πεδίο της μάχης.
«Με αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσεις το δεύτερο κύμα που θα είναι επανδρωμένα μαχητικά να έχεις περιορισμένο αριθμό βλημάτων», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα για το πως λειτουργούσαν οι Βασιβουζούκοι στα οθωμανικά στρατεύματα οι οποίοι ήταν τα πρώτα κύματα επίθεσης για να απορροφήσουν τα πλήγματα των αμυνομένων με συντριπτικές απώλειες έτσι ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να επιτεθούν τα επίλεκτα οθωμανικά στρατεύματα.
Κληθείς να σχολιάσει τον αστικό πόλεμο που διεξάγουν οι Ουκρανοί, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων τόνισε πως «στην Ουκρανία είδαμε τι μπορεί να κάνει το αποφασισμένο πεζικό εναντίον μεγάλων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών, και πάλι στο πληροφοριοκεντρικό / δικτυοκεντρικό πεδίο μάχης».
Ανέφερε ότι οι πληροφορίες δεν είναι ανάγκη να λαμβάνονται μόνο από εξεζητημένα συστήματα, όπως είναι τα αεροπλάνα, αντίθετα βλέπουμε, όπως σημείωσε, ότι «και στο επίπεδο παλλαϊκής άμυνας, πολίτες και μεγάλης ηλικίας, χρησιμοποιώντας εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, εμπορικά διαθέσιμες, περνάνε δεδομένα στοχοποίησης είτε στο πεζικό είτε στο πυροβολικό».
Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζαμε ότι οι συγκρούσεις σε αστικές και ημιαστικές περιοχές είναι ένα πολύ απαιτητικό πεδίο μάχης και δεν ευνοεί την δράση μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών.
«Αντιθέτως, ευνοεί την δράση δυνάμεων πεζικού σε μικρές ομάδες με αποκεντρικό τρόπο λειτουργίας και εφοδιασμένων με μικρά φορητά οπλικά συστήματα, όπως αντιαεροπορικά και κυρίως αντιαρματικά συστήματα, είτε εντελώς χαζά, όπως είναι τα RBG είτε πολύ έξυπνα και πολύ πιο ακριβά όπως είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι Τζάβελιν που είναι παράγοντας διαμόρφωσης των εξελίξεων στην Ουκρανία, αυτό που λέμε ΄game changer΄, είτε κάτι ενδιάμεσο όπως οι πύραυλοι N Law που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί και μπορεί να υπολογίσει το σημείο πρόσκρουσης και να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για ενέδρες και κτυπήματα σε τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες φάλαγγες», πρόσθεσε.
Αυτό μας δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, ότι για την άμυνα «δεν είναι κατ΄ ανάγκη ότι πρέπει να δαπανάμε τεράστιες ποσότητες χρημάτων για πανάκριβα τεχνουργήματα τα οποία σε ένα τέτοιο περιβάλλον μάχης μπορεί όχι μόνο να μην σου δώσουνε πλεονέκτημα αλλά να είναι και αχίλλειες φτέρνες».
Μπορεί η Κύπρος να παράγει επί τόπου μη επανδρωμένα
Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να εμπλακεί στην παραγωγή drones, ο κ. Γρίβας είπε ότι επειδή αυτά που λέμε drones είναι μια τεράστια κατηγορία – από μικροσκοπικά αεροχήματα που χωράνε στην παλάμη μέχρι συστήματα που λειτουργούν ως υποκατάστατα δορυφόρων – «πρέπει να κάνεις τα πάντα».
Εξήγησε ότι θα πρέπει να εμπλακείς και σε συνεργασίες, με την Ελλάδα και με άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι επειδή πλέον αλλάζει η νοοτροπία στην Ευρώπη θα δούμε πάρα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά.
«Ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, για το έδαφος που έχει αλλά για τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες που διαθέτει, μπορεί να επενδύσει από μόνη της σε μικρού και μεσαίου μεγέθους μη επανδρωμένα αεροχήματα και να αναπτυχθούν εδώ από τα πανεπιστήμια και σε συνδυασμό με ελληνικά πανεπιστήμια ή με ελληνικές εταιρείες», τόνισε.
Ο κ. Γρίβας είπε ότι «τα μη επανδρωμένα αεροχήματα είναι ένας κόσμος ολόκληρος, τα οποία αν τα παντρέψεις και αυτά και τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας ή τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους ή τα μη επανδρωμένα μικρά υποβρύχια, με τις νέες τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη ή τα νευρωνικά δίκτυα, νέου τύπου αισθητήρες, φθηνά πυρομαχικά, να φτιάξεις μια πολεμική μηχανή χαμηλού κόστους και τεράστιων επιχειρησιακών δυνατοτήτων προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα γεωγραφικά και επιχειρησιακά δεδομένα της Κύπρου».
«Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο σε αυτό και μπορεί να υπάρξει τεράστιο πεδίο και αγοράς αλλά κυρίως συνεργασιών σε αυτό τον τομέα», υπογράμμισε.
Οπλικά συστήματα ηλικίας μέχρι 40 ετών
Κληθείς να σχολιάσει τα οπλικά συστήματα ηλικίας μέχρι 40 ετών, που χρησιμοποιούνται στην σύγκρουση στην Ουκρανία, ο κ. Γρίβας είπε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν συστήματα παλαιάς τεχνολογίας τα οποία αποδεικνύονται πάρα πολύ αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι «ειδικά τα πυροβόλα, και 50 ετών να είναι, αν τα χρησιμοποιήσεις με τον κατάλληλο τρόπο μπορούνε να αποτελέσουνε παράγοντα εξελίξεων».
«Πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών οι περιβόητοι BM-21 Grand είναι όντως ένα πολύ παλιό όπλο και αποδεικνύεται πως είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό», ανέφερε και πρόσθεσε πως στον πόλεμο δεν μας ενδιαφέρει πόσο υψηλή τεχνολογία ενσωματώνεις αλλά τι ζημιά κάνεις στον αντίπαλο σε δεδομένες συνθήκες.
Αυτό δείχνει ότι παλαιά συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν πάρα πολύ καλά ή να παντρευτούνε με νέα βλήματα, ανέφερε, σημειώνοντας πως «δεν πετάμε τίποτα όταν δουλεύει».
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κάνει ηλιοθεραπεία στο Ντουμπάι με ξανθιά καλλονή
- Θρίλερ σε μονοκατοικία στο Χαλάνδρι: Ληστές κρατούσαν όμηρο έγκυο και την απείλησαν με όπλο – Καρέ καρέ οι στιγμές τρόμου
- 25η Μαρτίου: Στην παρέλαση και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας
- Παναγιώταρου - Σχίζας: Ο χωρισμός, η επανασύνδεση και η εμφάνιση στο «Survivor»
- Ερρίκος Πετιλόν: «Όταν είπα στην Ούρσουλα Άντρες να χωρίσουμε... δάκρυσε»
- 25η Μαρτίου: Ο Βορίδης έβγαλε οδηγίες για τις σημαίες - Δεν πρέπει να τις πετάμε στα σκουπίδια
- Ξενέρωσε με τον Μήτρογλου ο Μπούργος
- Κριχόβιακ: «Δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι, απογοητεύτηκα από το ντεμπούτο μου στην ΑΕΚ»
- Στόλτενμπεργκ: 40.000 στρατιώτες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ
- Οι πρώτες γυναίκες που οδήγησαν μονοθέσιο της Formula 1 στη Σαουδική Αραβία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Περιορισμένη ορατότητα σε αυτ/δρομους λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
- Στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars το νέο Volkswagen Taigo
- Τουρκική «ασυλία» σε Ρώσους ολιγάρχες μετά τις κυρώσεις της Δύσης
- Κριχόβιακ: «Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν τελειώσει το συμβόλαιο με την ΑΕΚ»
- Κ. Γρίβας: Οι τεχνολογικές δυνατότητες της ΚΔ επιτρέπουν την παραγωγή drones
- Η Βαρσοβία αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια
- Τον Απρίλη θα καταβληθούν στους Αστυνομικούς οι υπερωρίες του 2021
- Δεν απορρίφθηκε 39% των αιτήσεων του Εστία, εγκρίθηκαν 543 ενστάσεις
- Υφυπουργός Τουρισμού: «Καλοί οι οιωνοί» από Σκανδιναβία και Ελβετία
- Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ συζήτησε στη Μόσχα την προστασία αμάχων στην Ουκρανία
![Γρίβας,grivas](https://images32.inewsgr.com/4466/44666940/k-grivas-oi-technologikes-dynatotites-tis-kd-epitrepoun-tin-paragogi-drones-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Κ. Γρίβας: Οι τεχνολογικές δυνατότητες της ΚΔ επιτρέπουν την παραγωγή drones
- Οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες
- Στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars το νέο Volkswagen Taigo
- Στόλτενμπεργκ: Παραμένει Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023
- Χάρκοβο: 6 άμαχοι νεκροί και 15 τραυματίες σε ρωσικό βομβαρδισμό
- Η Σόφια ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Μόσχα
- «Δεν είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί η οψιόν για τον Τσούμπερ»
- Υφυπουργός Τουρισμού: «Καλοί οι οιωνοί» από Σκανδιναβία και Ελβετία
- «Δεν ξέρω αν θα φύγει ο προπονητής, είναι όλα στο τραπέζι»
- Τον Απρίλη θα καταβληθούν στους Αστυνομικούς οι υπερωρίες του 2021
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», τονίζει ο Στόλτενμπεργκ
- Δύο τυχεροί μοιράστηκαν τον Μεγάλο Λαχνό του 1.000.000 ευρώ στο Εθνικό Λαχείο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ, ΕΕ και G7
- Δύο τυχεροί μοιράστηκαν τον Μεγάλο Λαχνό του 1.000.000 ευρώ στο Εθνικό Λαχείο
- Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι chórεs στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής
- Η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Ρωσία έπειτα από «ανιστόρητες προκλήσεις της Μόσχας»
- Η Ρωσία κατηγορεί την Πολωνία για «επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή» -Μετά την απέλαση 45 Ρώσων διπλωματών
- Κωνσταντίνος Φλώρος: Οι Ήρωες του ‘21 μας καλούν να υπερασπιστούμε με κάθε κόστος αυτήν την υπέροχη Πατρίδα