Κ. Κωνσταντίνου: Δεδομένη η προσήλωση της πολιτείας στο θέμα των αγνοουμένων

Η προσήλωση της πολιτείας γύρω από το ευαίσθητο και ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επίσης και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης των συνολικά 776 αγνοουμένων, που παραμένουν στον θλιβερό κατάλογο, πέραν εκείνων που έχουν επιβεβαιωθεί ως πεσόντες, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπιστεί τα λείψανά τους, δήλωσε ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου στην κηδεία του ταυτοποιηθέντος αγνοουμένου της περιόδου 1963-64

Ανδρέα Ιωαννίδη.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ο χρόνος κυλά αδυσώπητα με τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής να παραμένουν ακόμη ορατές και αμετάβλητες για τον τόπο μας. «Σήμερα, 48 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να ζούμε σε μια μοιρασμένη πατρίδα και να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, καταβάλλει με σύνεση και καλή θέληση κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο την επανέναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέσω του οποίου θα συζητηθούν οι ανησυχίες των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος και προοπτική λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα.

Μια λύση, πρόσθεσε, που να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και που να διασφαλίζει το σπουδαίο αγαθό της ειρήνης. Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός φρικτού πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, που εξελίσσεται μπροστά στις οθόνες μας, αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές, ανθρώπινες απώλειες, πρόσφυγες και βέβαια ανείπωτο πόνο, φόβο, αγωνία και ανασφάλεια.

Η Κύπρος, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου, από την πρώτη στιγμή, ως χώρα που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τέτοια θλιβερά γεγονότα, αντέδρασε με ενσυναίσθηση, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή, η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον ουκρανικό λαό.

«Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε ως ισότιμο μέλος, καταβάλλει προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων».

Η αξιοποίηση της διπλωματικής οδού και ο τερματισμός κάθε επιθετικής ενέργειας, συνέχισε, αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας. «Και αυτό το αναγνωρίζει όλος ο πολιτικός πολιτισμός της ανθρωπότητας και ιδιαιτέρως η Ευρώπη, η οποία επιδιώκει ενωμένη να διαφυλάξει την ειρήνη απέναντι στις νέες προκλήσεις και εκφάνσεις της βαρβαρότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, ενεργοποιούνται και οι δικές μας αντιδράσεις, που αποσκοπούν πρωτίστως στην υπεράσπιση της κρατικής μας κυριαρχίας. «Επιπρόσθετα, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη από μέρους της Κυβέρνησης στρατηγικών συμμαχιών, σε διάφορους τομείς, οι οποίοι αναδεικνύουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην κομβικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου, στις πρόσφατες συναντήσεις του τόσο με τον Αν. Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία αξιωματούχων των ΗΕ, διεμήνυσε την ανάγκη επανέναρξης της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τόνισε επίσης, είπε, ότι η δημιουργία θετικού κλίματος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη είναι απαραίτητη, όπως επίσης και η δημιουργία προϋποθέσεων, που θα τερματίζουν οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες τόσο στη θαλάσσια περιοχή όσο και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκτενώς και στο δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, που παρατηρούνται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και στην εργαλειοποίηση που αυτές τυγχάνουν, με σκοπό να εξυπηρετούνται πολιτικοί στόχοι της Τουρκίας. «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά παρατηρήθηκαν απαράδεκτες θέσεις και καταγράφηκε η σταθερή και αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία συγκρούεται με τις αρχές και τις αξίες, στις οποίες παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι».

Εμείς δεν θα πάψουμε στιγμή να επιζητούμε την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας και την καλλιέργεια συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου. «Αναγνωρίζουμε το επιβαλλόμενο χρέος μας να μην αφήσουμε τη λήθη, την άγνοια και την αναλήθεια να κερδίσουν. Αναγνωρίζουμε επίσης, ότι οι σημερινές πραγματικότητες, εντός και εκτός συνόρων, καθιστούν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρήνης πιο επιτακτικό από ποτέ».

Αυτό επιβάλλει η ιστορική μας συνείδηση και ο προσήκων σεβασμός στο πρόσωπο όσων διαχρονικά θυσιάστηκαν στους εθνικούς μας αγώνες, ανέφερε, λέγοντας ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και άλλα έξι παιδιά της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, πέραν του Ανδρέα Ιωαννίδη, που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, πέντε στη διάρκεια της εισβολής του 1974 και δύο στις δικοινοτικές ταραχές, το 1964.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα